5 tips om je kinderen duurzaam op te voeden

{$items.title}

Bijna alles wat je nieuw koopt heeft een impact op de levenskwaliteit van mensen en hun kinderen in ontwikkelingslanden. Vele producten worden gemaakt in slechte arbeidsomstandigheden en tegen lage lonen. Door producten van eerlijke handel te kopen, garandeer je betere werk- en leefomstandigheden. Verder kan je door te kiezen voor ecologische producten meewerken aan een gezonder leefmilieu zowel hier als in het Zuiden. Je kan er ook voor kiezen om minder nieuwe producten te kopen. Dit zorgt ervoor dat er minder grondstoffen ontgonnen en verwerkt moeten worden. Jaarlijks wordt meer dan 60 miljard ton nieuwe grondstoffen ontgonnen, waarvan een groot deel na consumptie weer weggegooid wordt. Deze ontginning van grondstoffen en vervolgens de productie van spullen gaat bovendien nog steeds gepaard met de uitstoot van schadelijke stoffen in het milieu. Ontdek de tips van Myfairbaby en geef je kind een duurzame start.

1. Tweedehands is eersteklas
Fijn voor je portemonnee, goed voor het milieu en vaak gewoon ook heel origineel... De Gezinsbond organiseert overal in het land tweedehandsbeurzen. Ontdek verborgen schatten op rommelmarkten, tweedehandssites en in Kringwinkels, of experimenteer bij een van de vele ruil- en deelinitiatieven. Op bewustverbruiken.be vind je een overzicht van waar je tweedehands spullen kan kopen en verkopen.

2. Kies voor duurzaam speelgoed
Baby’s hebben niet veel nodig. Geef hen kwalitatief speelgoed en laat voldoende ruimte voor creativiteit. Hou daarbij rekening met onderstaande tips:

  • Ga voor tweedehands speeltjes, speelgoed lenen en doorgeven
  • Kies houten speelgoed met een keurmerk
  • Nieuwe knuffels en popjes moet je eerst wassen om chemische resten te verwijderen
  • Koop niet te veel speelgoed. Laat voldoende ruimte voor fantasie
  • Vermijd goedkope prullaria geproduceerd in lageloonlanden
  • Koop geen plastic speelgoed waarin chemische weekmakers verwerkt zitten

3. Zeg niet te snel: we nemen de auto wel
Met het gezin op stap zonder wagen? Altijd een avontuur en heus niet zo moeilijk. www.myfairbaby.be toont alle mogelijkheden voor fietsen met kinderen. Welke fietsen en toebehoren er bestaan bijvoorbeeld, of hoe je een fietsroute uitstippelt. Ontdek ook alles over autodelen, draagdoeken en reizen met het openbaar vervoer.

4. Lekkers voor je spruitje
Moedermelk is de meest duurzame voeding voor je baby. De melk is gezond, altijd op de juiste temperatuur, je hebt op elk moment voeding bij de hand en er blijft geen verpakkingsafval achter. Voor de productie, het transport en de verpakking van kunstvoeding daarentegen zijn heel wat grondstoffen nodig. De eerste zes maanden heeft je kindje geen andere voeding nodig naast borstvoeding. Daarna kan je, in combinatie met vast voedsel, borstvoeding blijven geven zolang jij en jouw kindje het fijn vinden.
Geef de voorkeur aan verse, lokale, biologische groenten en fruit van het seizoen wanneer je baby vaste voeding begint te eten.
Tip: www.evavzw.be heeft een aanbod rond vegetarische voeding voor kinderen.

5. Blije billetjes
Eigenlijk zijn de meeste verzorgingsproducten overbodig. De huid heeft immers van nature een zelfreinigende functie. Te vaak wassen of smeren kan de huid irriteren en allergieën veroorzaken. Herbruikbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpexemplaren. Op het einde van de rit kosten ze ook aanzienlijk minder. Check op www.ovam.be of je gemeente premies geeft voor de aankoop van herbruikbare luiers. Geen idee welke soorten herbruikbare luiers bestaan, hoe je ze gebruikt en waar je ze kan kopen? www.myfairbaby.be vertelt je er alles over.

Jullie nog duurzame tips voor jullie kinderen? Laat ze weten in de reacties hieronder!

llustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu - www.myfairbaby.be

Reacties

Henrica schreef

Ik verneem van kleinkinderen dat de scholen er echt VEEL te weinig aandacht aan geven. Start schooljaar, ieder kind een eigen hervulbare drinkbus, enkele weken later heeft de helft al een sapje in brik of wegwerpflesje bij.Want, geen controle meer.

Hoe kunnen onze kinderen dan leren verstandig recicleren enzo???Ook geeft men nog steeds veel te vaak koeken en ongezond snoepgoed met wegwerpverpakkingen mee. Ze komen vaak terecht op alle plaatsen maar niet bij het vuilnis.Foute boel vind ik.Er zullen wel enkele scholen zijn die het wel goed doen doch veel te weinig.

Brigitte schreef

mooi en interessant artikel. Voor mij lijkt het allemaal heel logisch, natuurlijk.

1 kleine bemerking bij de borstvoeding. Nogal wat jonge vrouwen worstelen met borstvoeding: het lukt niet, het is pijnlijk, ze vinden het te vermoeiend, enz. Terwijl ze platgeslagen worden met vooral en enkel de voordelen. En ze zich telkens moeten verdedigen waarom ze een bewuste keuze maken om, sneller dan wordt aangeraden, te stoppen met borstvoeding. Het weglaten van belerende vingertjes en een beetje begrip zou hen al veel helpen.

Reageer