5 prikkelende tips voor een minimalistische kersttijd

{$items.title}

Als ik aan de kersttijd denk, dan denk ik aan een kerstboom uitkiezen en die mooi versieren, rustige tijd met wie mij lief is,  onder een dekentje een boek lezen of een film kijken, samen puzzelen, lekker eten en vieren dat de dagen weer langer gaan worden. Wat ik veel minder fijn vind: de drukke supermarkten, de absolute overdaad aan eten en drinken, bergen cadeautjes, dingen krijgen die je niet nodig hebt en geen plaats voor vindt.
Minimalisme is een manier van leven die focust op de essentie, op wat echt belangrijk is en alle ballast overboord gooit. Dat betekent vaak: bewust leven met veel minder spullen, (veel) minder geld uitgeven en je vrij voelen.

1. Denk na over wat jij belangrijk vindt in de kersttijd.

Als je dat weet,  maak daar dan werk van. Dat betekent niet noodzakelijk de familietraditie van het kerstfeest verder zetten ‘omdat het zo hoort’. Maak je eigen feest!

2. De kerstboom

Kies je voor een echte kerstboom, koop dan een dwergspar met wortels. Nog duurzamer is een kerstboom verbeelden, met washi tape of kerstlichtjes. Of door met je kerstdecoraties een boom te vormen op de muur. Of teken een kerstboom op een krijtbord. Je vindt geweldige ideetjes op Pinterest.

3. Cadeautjes

Als je gezin of je familie hier open voor staat, kan je ervoor kiezen om helemaal geen cadeautjes te geven en dit te geven aan een goed doel. Je vindt suggesties genoeg in je brievenbus in december.

Waarom geen belevingscadeautje geven?

  • Voor kinderen: paardrijlessen, een abonnement op de zo, een ticket voor een show, een bon goed voor een avondje film kijken met vriendjes en popcorn, een bon voor een voetbalwedstrijd…
  • Voor volwassenen: een familieportret laten maken door een echte fotograaf, een weekendje weg, een massagebeurt, een saunabezoek, een theatervoorstelling of een filmtickets.
  • Geef je tijd met een bon ‘goed voor een babysitbeurt’, ‘goed voor een gezonde en lekkere maaltijd’, ‘goed voor een lange wandeling samen’, ‘ik doe je strijk’, … Of maak er een origineel bonnenboekje van!
  • Of maak zelf een cadeautje! Veel inspiratie vind je in dit leuke boekje van De Praktische School Cadeautjes uit de keuken of in Inspiratie voor Creatie
4. Het kerstmaal

Als dit draait om het gezellig samen tafelen, dan hou je dit eenvoudig en beperkt, zodat de kok van dienst zelf geen stresskonijn is. Of organiseer een fondue, dan kook je samen. Niet teveel, net genoeg, zodat je geen mirakel nodig hebt om na de kerstvakantie nog in je winterkleren te passen.

5. Doe iets voor een ander

Geven maakt nog veel gelukkiger dan krijgen, dat is al lang bewezen.

  • Kan je iemand uitnodigen die een beetje kerstwarmte kan gebruiken?
  • Helpen bij een lokaal kerstinitiatief voor dak- en thuislozen?
  • Een kerstverhaal lezen in het rusthuis in de buurt?
  • Een mooie kerstwens voor alle op de straat krijten?
  • Een doos zelfgemaakte koekjes op een publieke plek achterlaten, voor de gelukkige vinder? Een warme muts of sjaal breien en die achterlaten voor een voorbijganger met koude oren?  Met een lief briefje bij, voor de gelukkige vinder.

Bron foto

Heb je nog originele suggesties?


Meer lezen van Eva?  Evamaaktschoon.wordpress.com

Reageer