45ste Vrouwendag: Feminisme. Nu. Voor Morgen.

{$items.title}

Op 11 november 2016  is de 45ste Vrouwendag te gast in het Zuiderpershuis in Antwerpen.

Furia kijkt ernaar uit je te begroeten op de 45ste Vrouwendag, die in het teken staat van actuele feministische debatten. Of beter, waarin actuele maatschappelijke debatten door een feministische bril worden bekeken. Op zoek naar solidariteit en allianties, naar wat ons bindt en sterker maakt.

Het programma

13.00u Onthaal

13.30-15.00u Philomena Essed over Feminisme, racisme en vrouwenlichamen
Met het artikel “racisme en feminisme”uit het begin van de jaren 1980 zette Philomena Essed (Antioch University) het probleem van racisme op de vrouwenkaart. Op 11/11 legt ze uit hoe belangrijk het is om antiracisme op de feministische agenda te houden. Zeker nu racistische taal weer opgang maakt in het maatschappelijke debat. Essed toont hoe racisme zich manifesteert rond het lichaam van vrouwen. En verkent wat kunnen we doen om de waardigheid van alle vrouwen te respecteren.

13.30-15.00u Werk
De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor een kortere werkweek voor iedereen. Samen met Furia pleiten verschillende vrouwenorganisaties voor de 30-urenweek. Dit stelt vrouwen en mannen in staat om betaald en onbetaald beter te combineren zonder loon- en pensioenverlies. Vertrekkend van de verhalen van diverse vrouwen verkennen we de mogelijkheden én moeilijkheden van collectieve arbeidsduurvermindering in een boeiend en actueel debat. 
Met Warda El-Kaddouri, (Vlaamse Jeugdraad), Miranda Ulens (ABVV), Veerle Verleyen (ACV), Brigitte Lauwers (SERV), Merel Terlien (ella vzw en Furia).

15.15-16.45u Tribunaal : Geweld op vrouwen
Geweld op vrouwen is wereldwijd een groot probleem, dat heel verschillende vormen aanneemt. Steeds vaker klinkt het dat geweld op vrouwen vooral elders een probleem is, ‘in de islam’ bijvoorbeeld. Maar is dat wel zo, of is de strijd tegen geweld net een strijd die vrouwen wereldwijd voeren, en waarin we solidair willen zijn met elkaar? We vergelijken hoe er over geweld op vrouwen wordt gesproken, en wat daarbij uit beeld verdwijnt of net uitgebreid in beeld komt.

15.15-16.45u Relaties en samenleefvormen
Wie ‘gezin’ zegt, denkt vaak automatisch aan ‘man, vrouw, huisje, kindje, boompje’. En dat terwijl er - al langer dan vandaag trouwens - heel wat andere relatieen samenleefvormen bestaan. Homo- en lesbische koppels, nieuw samengestelde of eenoudergezinnen, vrienden die samenhuizen, relaties met meer dan twee. In een panelgesprek wisselen we ervaringen uit, ontdekken we mogelijkheden en brengen drempels in kaart. Nadien praten we verder in kleine groepen.

17.00-18.30u Slotevenement : Who’s afraid of the F-word?
Het ‘f-woord’... altijd weer verrassend wat er gebeurt als het valt. Wekt het herkenning, kritiek, enthousiasme of aarzeling op? In elk geval is ‘feminisme’ vaak het startschot voor geanimeerde gesprekken. Een keur genodigden toont, tekent, speelt en vertelt in het slotprogramma van deze Vrouwendag wat feminisme met hen doet.     

Met onder meer: hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies Philomena Essed, genderdeskundige Anaïs Van Ertevelde, auteur Heleen Debruyne, Change Agent Kirsten van der Hul, feministisch activiste Samira Azabar, eMANcipator Jens van Tricht, theatermaakster Jessa Wildemeersch, senatrice Petra De Sutter en zangeres Sarah Vandeursen. Illustratrice Shamisa Debroey voorziet dit slotmoment van visueel commentaar.

Lees meer op www.furiavzw.be en Facebook/Furia

Vrijwillig.s.t.ers op de Vrouwendag

Voor de praktische organisatie op de dag zelf en de dag ervoor zijn helpende handen altijd welkom.

Op 10/11/2016 zoeken we vrijwillig.s.t.ers die mee willen helpen met de opbouw en aankleding van zalen met shiften tussen 10.00u–12.00u, 12.30u–14.30u, 14.30u–16.30u.

Op 11/11/2016 zoeken we vrijwillig.s.t.ers
tussen 9.00u – 11.00u voor de opbouw en aankleding van zalen
van 12.30u – 14.30u, 14.30u – 16.30u, 16.30u – 18.30u: het onthaal van sprekers, kassa, infobalie kinderopvang, catering
van 18.30u – 20.00u: afbraak/opruim zalen.

Ben je geïnteresseerd of ken je mensen die een handje willen toesteken, geef dan een seintje via furia.sntam@amazone.be of via het formulier hieronder. Vrijwillig.s.t.ers hebben gratis toegang.

Vrijwilligersformulier

 

Reageer