3 receptjes voor lekker vegetarisch beleg

Vegetarisch broodbeleg is een goed alternatief voor (harde) kaas en fijne vleeswaren!
Deze zijn heel lekker, maar bevatten vaak veel zout en vet en zijn belastend voor de maag/vertering. We eten ze dus beter met mate!
Het is een goeie manier om voor extra variatie in de voeding te zorgen en extra groenten, fruit, noten en zaden, peulvruchten te eten. Deze zorgen op hun beurt voor extra vitaminen, mineralen, eiwitten, ...
Gezond is het dus zeker, en dat het ook heel smaakvol kan ontdekken we vandaag!
Femma's Oosterzele, Wondelgem en Elegent organiseerden de voorbije maanden leuke workshops.


De combinaties zijn eindeloos en ook leuk is dat eender wat je in huis hebt of restjes van het koken in broodbeleg verwerkt kunnen worden! Restje aardappelen, granen, groenten, verse kaas, ...Probeer te experimenteren en creatief om te springen met ingrediënten!
Gebruik zo veel mogelijk seizoensgroenten. Beter voor het milieu en goedkoper!
Ook kwaliteitsingrediënten kunnen soms een groot verschil in smaakresultaat geven!

1) OP BASIS VAN GROENTEN
Baba ganoush (auberginespread)
Ingrediënten:
2 middelgrote aubergines, 2 eetlepels olijfolie, 2 el tahin, 1/2 theelepel gemalen komijn, 1 à 2 teentjes knoflook, 1/2 theelepel cayennepeper, 1 tl grof zeezout, 1 handje verse koriander, sap van 1/2 citroen, 1 tl ahornsiroop
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°. Prik in de aubergines met een mesje en leg ze een klein uurtje op een rooster in de oven. Doe de knoflook ongepeld in aluminiumfolie met wat olijfolie en leg dit gedurende een half uurtje in de oven.
Haal de aubergines uit de oven, snij in 2 en laat afkoelen.
Lepel het vruchtvlees uit de aubergines, knijp de knoflook uit hun omhulsel en doe samen in de blender. Voeg hier de ahorn, tahin, citroensap, olijfolie, cayennepeper, komijn en koriander toe.
Pureer het geheel (afhankelijk van je smaak lang of kort) en breng op smaak met zout en peper.

2) OP BASIS VAN PEULVRUCHTEN
Linzen-notenspread
Ingrediënten:
90 gr rode linzen, 50 gr pijnboompitten, 1 tl tahin, een geut olijfolie, 1/2 tl korianderpoeder, 1 rode ui, 3 dl groentebouillon,  ½ tl gemalen komijn, 1 tl currypoeder, 50 gr amandelen, 2cm verse gemberwortel, zout en peper
Bereidingswijze:
Spoel de linzen grondig. Snipper de ui, verwijder de schil van de gember en hak ze fijn. Fruit de ui in voldoende olie tot het glazig is. Voeg op het einde hiervan de gember toe en bak even mee. Voeg ook de linzen toe met indien nodig nog een scheutje olie en fruit ze ook onder voortdurend roeren.
Voeg dan de bouillon en de droge kruiden toe en laat het geheel 15 minuten pruttelen met deksel. Controleer en roer wel regelmatig want het kan wat aankoeken. Voeg indien nodig wat water toe.
Zet het vuur af als je een nog voldoende waterig papje hebt, want na het koken dikt het nog verder
in. Rooster in een andere pan de amandelen en pijnboompitten goudbruin.
Meng in de keukenmachine: linzen, amandelen, pijnboompitten en tahin.
Breng op smaak met peper en zout. Werk ev. af met verse koriander.
Variatie:
laat de noten en pijnboompitten weg.

3) OP BASIS VAN FRUIT
Guacamole
Ingrediënten:
3 rijpe avocado's, scheut melk, sap van 1 limoen, voldoende peper&zout, 3 zongedroogde tomaten, 1tl basilicum, verse koriander
Bereidingswijze:
Snij de avocado's doormidden tot rond de pit en draai ze open. Verwijder de pit en lepel het vruchtvlees er uit. Besprenkel onmiddellijk met het limoensap.
Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot de zongedroogde tomaat voldoende fijn is. Voeg eventueel verse koriander toe.
Serveertip:
lekker op brood maar ook als dip met bijv. tortillachips.
Variatie:
laat de zongedroogde tomaat weg of mix de avocado met kikkererwten of zure room.

4) OP BASIS VAN ZUIVEL
Spinazie-geitenkaas beleg
Ingrediënten:
100 gr geitenkaas, 30 gr zongedroogde tomaatjes, 200 gr geslonken spinazie, een handvol walnoten,
een half geperst teentje look, peper, zout & nootmuskaat, 50 gr feta en fenegriekpoeder
Bereidingswijze:
Blancheer de spinazie, spoel met koud water, maak er een
bolletje van en wring het water eruit.
Rooster de walnoten. Mix alles in een
keukenrobot.

 

Smakelijk!

Femma heeft twee Veggie-boeken in de boetiek. Neem hier eens een kijkje!


 

Bron recepten:


Veggiefollie@gmail.com

Reageer