3 Recepten voor een pesticidevrije tuin

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

De verleiding is groot om te grijpen naar chemische pesticiden als je het gevecht dreigt te verliezen tegen kevers die in je bloemen een feestmaal zien, slakken die gatenkaas maken van je zelfgekweekte groenten of rupsen die zich te goed doen aan je bomen. Akkoord, sommige tuinbeestjes of insecten hebben de neiging destructief te zijn maar de meesten zijn compleet onschadelijk. Meer zelfs, ze zijn een vitaal onderdeel van het ecosysteem van je tuin. Femma overtuigt je van de nadelen van chemische pesticiden en geeft je drie handige  recepten tegen kleine ongewenste tuingasten.

Pesticiden of insecticiden zijn geen wondermiddelen die alleen maar schade toebrengen aan de zware jongens. Ze vellen ook goede knagers zoals lieveheersbeestjes. Zulke chemische tuinproducten beperken zich ook niet alleen tot je planten. De regen spoelt ze ook de aarde in, waar ze de goede organismen doden die je planten gezond houden.

Giftig voor iedereen
Meeste insecticiden zijn ook giftig voor goede insecten zoals bijen. Meer nog: een overmatig gebruik van insecticiden wordt gelinkt aan de wereldwijde achteruitgang van de bijenpopulatie. Huisdieren die door je vers bespoten planten lopen, krijgen het gif op hun vacht en poten. Dat gif krijgen ze dan binnen als ze hun vacht of poten schoonlikken, met mogelijk nare gevolgen.
Pesticides zijn opgebouwd uit enkele van de meest gevaarlijke chemicaliën die je thuis kan terugvinden. Ze zijn schadelijk voor je kinderen maar ook voor huisdieren, vissen, vogels en andere wilde dieren. Door de ongewassen groenteschil kunnen ze ook je lichaam binnendringen waar ze opgeslagen worden en kunnen leiden tot kanker, potentieproblemen, een te laag geboortegewicht bij pasgeboren baby’s en veel meer.
 
Het zelf beter doen
Dat je beter wegblijft van chemische pesticiden betekent gelukkig niet dat je ongewenste bezoekers aan je tuin zomaar moet verdragen. Hier onder drie recepten waarmee je op een onschadelijke, natuurlijke manier insecten en ongedierte op een afstand houdt.
 
Natuurlijke insect werende zeepspray
Deze spray is makkelijk te maken en bestrijdt de meest voorkomende plagen zoals bladluizen, mijten, witte vliegen, tripsen en wolluizen. De spray valt hun huid aan waardoor ze stikken en sterven. De essentiële oliën van citroen of appelsien zijn op zichzelf een natuurlijke insecticide en ze helpen om te spray vast te houden op je planten.
 
Wat je heb je nodig?
 • Plantspuit
 • 1 1/2 eetlepel afwasmiddel
 • 1 liter water
 • Enkele druppels essentiële olie van citroen of appelsien

Aan de slag
Gebruik ecologische vloeibare zeep om de mengeling te maken. Voeg het water en de essentiële olie toe aan de plantspuit en schud goed. Vernevel de spray over je planten en zorg ervoor dat je de plant goed bedekt. Vergeet daarbij de onderkant van de blaadjes niet.


Look-chili spray
Peper en knoflook zijn natuurlijke insect werende middelen. Ze bestrijden kevers, sprinkhanen en naaktslakken en houden ook grotere dieren zoals konijnen op een afstand.

Wat heb je nodig?

 • Plantspuit
 • Natuurlijke insectwerende zeepspray (zie recept hierboven)
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 5 teentjes geperste knoflook
 • 1 liter heet water
 • fijne zeef

Aan de slag
Meng de knoflook en het chilipoeder in het hete water en laat het mengsel een nacht trekken. Zeef het mengsel in de plantspuit en voeg de natuurlijke insect werende zeepspray toe. Het middel is ongeveer een week houdbaar.

Bicarbonaatspray
Deze spray is zeer geschikt voor het behandelen van planten met schimmelziekten. Er is niets zo frustrerend ontdekken van je plant last heeft een lelijke geval van meeldauw, een soort schimmelziekte. Plotseling veranderen je mooie groene komkommer-en pompoenbladeren vervangen door flarden van grijs-witte vlekken.

Wat heb je nodig?

 • 1 plantspuit
 • 1 eetlepel bicarbonaatpoeder
 • 1/2 eetlepel zonnebloemolie
 • 2 liter warm water

Aan de slag
Voeg het bicarbonaatpoeder en de olie toe aan het warm water tot ze oplossen. Voeg de rest van het water toe en giet het mengsel in de platspuit. Verwijder eerst de meest beschadigde bladeren voordat je je plant behandeld. Spuit dan om de dag je mengsel op de plat tot de schimmel verdwijnt. Dit mengsel gebruik je best meteen nadat je het gemaakt hebt.

Het beste is om je planten te spuiten in de ochtend, voordat de zon te heet is. Anders loop je het risico de bladeren van je planten te verbranden. En terwijl deze sprays niet toxisch en minder schadelijk zijn dan commerciële pesticiden, zullen ze uiteindelijk ook zowel de schadelijke als de onschadelijke insecten doden. Gebruik deze sprays dus met mate en alleen op de geïnfecteerde planten.

Reacties

Rachel Van Hoof schreef

ik wil graag op deze manier de ongewenste beestjes verdrijven.

vraag hierbij: wat is essentiële olie van citroen? Hoe maak je dat of waar is het te verkrijgen?

Waar vind ik/ koop ik bicarbonaatpoeder?

Carole schreef

Essentiële olie vind je bv in de natuurwinkel of bio planet; kan je niet zelf maken. Bicarbonaatpoeder is natriumbicarbonaat, kan je kopen in bv Delhaize bij de bakproducten. Kan je heel veel mee doen, ook bv bij het kuisen en reinigen..... gebak laten rijzen....

els schreef

Luc ienne Peeters schreef

Ik heb een paar vraagjes:

hoeveel gebruiken van de essentiële olie per liter water bij de zeepspray?

Kan de zonnebloemolie in de bicarbonaatspray vervangen worden door een andere soort olie; ik denk bv. aan arachide olie?

Alvast bedankt voor een reactie.

Pieter Jan schreef

Hey Lucienne,

Enkele druppels essentiële olie is genoeg. Essentiële olie is op zich al sterk geconcentreerd.

Je kan ook elke soort olie gebruiken, het hoeft geen zonnebloemolie te zijn.

lieve schreef

Sproeien met zuiver water hielp ook al bij ons

Reageer