2016, het jaar van vrouwen met lef, kracht en sprankels in de ogen

{$items.title}

Overal ter wereld strijden vrouwen voor gelijke rechten. De context waarin ze leven en actie voeren is erg verschillend, zo ook de wapens waarmee ze strijden. Wat ze gemeen hebben is veel moed en lef. Vaak ook humor en het gebruik van omstreden middelen. Lees rustig verder en laat je inspireren voor een strijdbaar 2016.

Een prachtige staaltje moed gaat naar de Saoedische vrouwen van ‘women2drive’. In Saoedi-Arabië zegt men niet zo gauw ‘dat het weer een vrouw is’. Het is de enige staat waar vrouwen geen auto mogen besturen. Zou jij je eraan wagen om onder zo´n streng regime wat te cruisen in de stad, je illegale actie te filmen en op Facebook te posten? Deze vrouwelijke chauffeurs zijn krijgers, echte heldinnen die hun vrijheid op het spel zetten voor basisrechten. Go girls en bakken respect!

Check this out:  Zainab en Nelofar, 2 Afghaanse vrouwen, nemen uit protest tegen discriminatie van vrouw in Afghanistan deel aan een ultramarathon. Zij lopen, tegen alle weerstand van hun gemeenschap in, 250 kilometer op 7 dagen met eten en een tentje op de rug. Hier denk ik nog eens aan als ik geen zin heb om te betogen omdat het weer wat tegen zit.
Moedige krijgers Zainab en Nelofar

Vaak zit groot en krachtig verzet in kleine acties. Zo  weigerde de oppermoedige zwarte naaister Rosa Parks op 1 december 1955 haar plaats op de bus af te staan aan een blanke passagier. Ze werd gearresteerd, aangeklaagd en beboet met 10 dollar wegens schending van de segregatiewetten. Haar burgerlijke ongehoorzaamheid zette de strijd voor gelijkheid tussen blank en zwart in gang.

Online broeit het van klein verzet. De Iraanse journaliste Masih Alinejad post op haar Facebookpagina en website My Stealthy Freedom selfies zonder hoofddoek om de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran aan te klagen. De website ontroert omdat ze laat zien hoe vrouwen hun vrijheid bevechten met online berichten en foto´s. Vorig jaar mocht een rechtenstudente in Algiers de tentamenzaal niet binnen omdat haar jurk boven haar knie kwam. Uit protest postten heel wat vrouwen hun blote benen op social media. De Algerijnse Sofia Djama startte de Facebookpagina Ma dignité n´est pas dans la longeur de ma jupe (mijn waardigheid heeft niet de lengte van mijn jurk). Tunesische vrouwen geraakten geïnspireerd en eisten hun waardigheid op met online selfies van blote benen en een 'Internationale dag van de minirok' in de hoofdstad Tunis.

selfie van blote benen

Historisch erfgoed zijn de seksstakingen. Ze stemmen uit de Oudheid. Toen Griekse vrouwen de oorlog van hun mannen beu waren, hielden ze de benen gekruist, wat leidde tot een hoop ruzie tussen de seksen, maar ook tot het eind van de Peloponnesische oorlog. In Liberia, Japan, De Filippijnen, Togo en Kenia hielden vrouwen seksstakingen om een einde te maken aan oorlog of om een akkoord of regeringsvorming af te dwingen. Kan je je voorstellen wat dat aan al die keukentafels moet teweeg gebracht hebben….

#SayHerName

Ik kan doorgaan: Afro-Amerikaanse vrouwen die, in opvolging van de blanke Femen-activistes, topless de straat op gaan om te protesteren tegen het politiegeweld op Afro-Amerikaanse vrouwen en kinderen.
Al gehoord van de ‘free bleedingmovement, die de juiste periode van de maand kiest om toe te slaan? De details van deze nogal extreme vorm van activisme bespaar ik je…

Vrouwen over heel de wereld voeren groot en klein protest. Kijk in 2016 zeker over de grenzen van je  dorp en gezichtsveld. Overal zitten vrouwen met sprankels in de ogen, met lef en kracht in lijf en hoofd. Lees hun verhalen, share hun oproepen en berichten! Jouw engagement om te delen en zichtbaar te maken, is hun sterkste wapen. Steun hun acties en vooral: laat je inspireren door hun vechtlust. Op een strijdbaar 2016!

 

Reageer