100 jaar Femma in tijden van Corona

{$items.title}

Activiteiten om 100 jaar Femma te vieren kunnen we voorlopig niet aanbieden.  Maar 100 jaar Femma van de kaart vegen?  Daar zal het virus niet in slagen!

Het begon met een wandelpad

Het plan van de Femmagroep Zingeving Vlaams-Brabant en Brussel was een "Onzelievevrouwbeestjespad" in Diest op 25 april.  Een tocht rond de 7 stippen van het onzelievevrouwbeestje:  7 haltes en 7 basiswaarden die Femma bezielen en inspireren.  Ook na 100 jaar.  We noemden het een kans om "stop-momentjes" in te lassen, in onze drukke Femma-agenda.

Maar het werd een woestijntocht

De tocht is afgelast, maar de stop-momente werden, ongewild, een heuse woestijntocht;  Die 7 haltes en 7 waarden krijgen in Corona-tijden een extra dimensie.

Het zit in kleine dingen

Een telefoontje, een kaartje, een brief, het beertje achter het raam.  Een welgemeent 'Hoe is't?  Lukt het?' Ze doen deugd.  "Het geluk is geen grote diamant, maar een mozaïek van kleine steentjes"

Mededogen

Oordeel nooit over iemand voor je 14 dagen in haar schoenen hebt gestaan.  We ervaren nu wat isolement kan doen.  Wat het doet met ons gezin.  We staan ongewild een beetje in de schoenen van mensen die dag in dag uit geïsoleerd leven, met weinig sociaal contact.  Misschien komen we zo dichter bij elkaar.

Geloof

Wat mensen voor elkaar kunnen betekenen.  Hoe ver dat kan kan.  Hoe straf ze uit de hoek komen.  Hoeveel wezenlijk verschil dat maakt. Hoe we zo de wereld, beetjes bij beetjes beter kunnen maken.

Dankbaar zijn

Voor elke boodschappentas aan huis gebracht, voor elk mondmasker gemaakt, voor alle mensen die op zoveel plaatsen, moedig en enthousiast werken voor ons.  Een 'blijven' applaus en een welgemeend dankjulliewel!

Duurzaamheid

Ons leven, onze planeet, onze lucht, onze kinderen en kleinkinderen zijn zo kostbaar.  Hoe kunnen we blijven consuminderen en onze inspanningen vermeerderen, ook na de crisis?

Gemeenschap en delen

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.  Niemand ontsnapt.  Maar de meest kwetsbare mensen worden extra getroffen.  "De sterkte van de ketting meet je aan de zwakste schakel."

Onze bestemming

We kunnen niet zonder de anderen.  Nu niet.  Maar ook later niet.  We kunnen niet zonder al die lieve mensen die zorg dragen, die solidair zijn, die in de verte en in de diepte kijken.  Zij zijn onze wegwijzers.  Daar ligt onze bestemming.

Zo gidst dat kleine, kwetsbare "lievevrouwebeestje" met haar 7 zwarte stoppen, ons langs het rijkgevulde leven van 100 jaar Femma.  Het beestje is, volkomen terecht, in België wettelijk beschermd.
De 7 basiswaarden van Femma zijn dat voor onze ook.

Gelukkige verjaardag aan alle Femmaleden.

De Femmagroep Zingeving Vlaams Brabant en Brussel

Dit artikel verscheen in Visie regio Leuven op 9 april 2020

Reageer