10 tips voor tabletgebruik door peuters en kleuters

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

"Mama, mag ik op de iPad?" Deze vraag en vele anderen worden wel eens gesteld sinds tablets, smartphones en andere schermpjes ons leven en dat van onze kinderen beheersen. Onze vrouw mocht het grote Ketnetdebat over tabletgebruik door peuters en kleuters meevolgen en kwam naar huis met deze 10 tips:

1. Omgaan met media en technologie is een belangrijke vaardigheid bij kinderen. Scherm je kind dus niet af. Heb je zelf geen tablet, maak je dan geen zorgen, je kind leert op een andere manier ook dezelfde vaardigheden.

2. Toon interesse in wat je kind doet. Maak van het tabletgebruik een gezamenlijk moment.

3. Als je niet meedoet, is het belangrijk altijd in de buurt te blijven om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig.

4. Maak goede afspraken met je kind rond het gebruik van de tablet; je kan bijvoorbeeld een ‘schermvrije dag’ afspreken.

5. Eén tot twee uur schermgebruik (tablet, TV, computer,…) per dag is een goede maatstaf, opgedeeld in bijvoorbeeld blokken van 10 minuten.

6. Geef zelf het goede voorbeeld: beperk de tijd die je zelf spendeert op tablet/smartphone. Laat je telefoon niet de hele dag je live gesprekken onderbreken.

7. Laat de tablet geen makkelijke oplossing zijn om je kind bezig te houden. Bepaalde vaardigheden leert je kind nog altijd het best op de ‘ouderwetse’ manier (buitenspelen, met blokken spelen, ravotten, sociaal contact, …).

8. Je kan je tablet beveiligen maar moedig je kinderen vooral aan om het te komen vertellen als er iets vreemds is.

9. Een goede app is een app die in balans is met de verschillende impulsen: korte spelletjes, korte filmpjes, … Daarnaast stimuleert de app je kind om bepaalde vaardigheden bij te leren.

10. Lees vooraf reviews vooraleer je je kind met een app aan het werk laat gaan. (mijnkindonline.nl, mybee.nl)

Deze tips en meer info zijn ook te vinden op www.ketnetvoorouders.be, een site waar Ketnet de ouders wil informeren over het verhaal en de waarden van Ketnet en het hoe en waarom van allerlei Ketnet-initiatieven.  De kinderzender lanceerde ook de Ketnet Jr.-app voor tablets. Dat is een handige, plezante en leerrijke tool waarmee peuters en kleuters spelenderwijs de (Ketnet-)wereld kunnen ontdekken en vertrouwd raken met het gebruik van de tablet!

Hoe zit het bij jullie (klein)kinderen? Hebben jullie bepaalde regels? Wat zijn jullie alternatieven? We horen het graag in het blogbericht hieronder. 

Reacties

oma Lut schreef

Best wel moeilijk als je zelf niet groot bent ge worden met dit media.

Als mijn kleinkind op mijn pc wild haal ik er mijn eierkoker bij en zeg " één uurtje" en dan gaan wij weer iets anders spelen!

Reageer