10 stappen naar een groenere keuken

{$items.title}

Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’ voor verantwoord eetplezier. Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging en een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw. Laat groener koken eigenlijk zo moeilijk niet zijn, met hun 10 stappen naar een groenere keuken ben ook jij binnenkort een groene keukenprinses...

1.Koop seizoensgebonden producten
In de supermarkt kan je moeilijk zien welk seizoen er heerst. Met de groente-en fruitkalenders van Velt kan je gemakkelijk zien van welke groenten en fruit je per seizoen kan genieten.

2. Voedsel is te waardevol om weg te werpen
Maak een planning van wat je gaat klaarmaken voor de volgende dagen en koop bewuster je producten. Zo verklein je de kans dat je eten gaat weggooien. Heel veel producten zijn bovendien consumeerbaar na de vervaldatum als je ze droog of koel hebt bewaard. Ook restjes verwerken kan helpen om minder eten in de vuilbak te gooien.

3. Gebruik bioproducten voor minder pesticiden
Het is niet alleen beter voor het milieu, biologisch geteeld voedsel smaakt doorgaans ook beter.

4. Eet voedsel vers van hier
We kunnen ook overleven zonder mandarijntjes, sinaasappelen, kiwi's, ananas of mango, er zijn eigenlijk geen dwingende redenen waarom we nood hebben aan exotisch fruit of primeurgroenten die uit Afrika, Azië of Zuid-Amerika per vliegtuig worden aangevoerd.

5. Van vleeseter tot flexitariër
Wie een of meerdere dagen per week vlees of vis schrapt uit het menu, zijn flexibele vegatariërs. Je kan naar hartelust experimenteren met peulvruchten in stoofpotjes en ovenschotels. Vlees hoeft niet altijd.

6. Zelf bereid in plaats van kant-en-klaar
Bij je eigen keukenvlijt heb je de samenstelling van je gerecht in de hand.

7. Vermijd verpakkingen en afval
Piepschuim schaaltjes, plastic vlootjes, kunststoffolie, plastieken zakjes, noem maar op. Probeer zoveel mogelijk verpakkingen te vermijden wanneer je voedsel aankoopt.

8. Bewust bereiden is energie besparen
Groenten sappig stoven in een bodempje water, kort blancheren of snel bakken in de wok. Het bespaart je heel wat energie!

9. Gevarieerd eten is voedzaam en lekker
Voedingsmiddelen afwisselen zorgt ervoor dat we alle noodzakelijke vitamines, mineralen en spoorelementen in evenwichtige en goed opneembare dosissen aangeleverd krijgen.

10. Geef de boer geld voor zijn waar
Een goede prijs moet de boer in staat stellen om zijn investeringen in zaai-en plantgoed, stallingen en machines op een redelijke termijn terug te verdienen, zijn kinderen naar school te laten gaan enzovoort. Koop daarom de producten van de derde wereld via organisaties als Oxfam Wereldwinkels.

Wie meer groen wilt leren koken, moet het boek van Velt in huis halen!
Het boek kost 39,75 euro en is te verkrijgen via de lokale afdelingen van Velt, via www.velt.be/winkel of de betere boekhandel.

Reacties

Demuynck Hilda schreef

Met een klein groeten tuintje zie je wel het tijdstip van de groenten. Seizoen gebonden eten heeft variatie in de voeding.

Annette schreef

Ik koop en kook al zo milieuvriendelijk mogelijk. Nu de warenhuizen dat principe nog bijbrengen ...........

Monique schreef

Je weet niet wat je allemaal uit een klein tuintje haal

Reageer