1 mei: Ode aan de onbetaalde arbeid!

{$items.title}

1 mei. Dag van de Arbeid. Meestal denken we dan spontaan aan ‘betaalde’ arbeid. Maar wist je dat onze samenleving in hoge mate steunt op onbetaalde arbeid, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg en huishoudelijke taken?  Naar schatting wordt ongeveer de helft van onze arbeid aan onbetaalde arbeid besteed. En het zijn voornamelijk vrouwen die onbetaalde arbeid leveren.
Onze samenleving waardeert die onbetaalde arbeid onvoldoende. In de nationale rekeningen komt ze niet voor.  ‘Een grote belediging aan het adres van diegenen die het werk doen’, vindt zorgeconome Thera van Osch. En omdat zorgarbeid niet meetelt in de economie, is het ook makkelijk om in tijden van crisis kosten af te wentelen op deze onbetaalde arbeid.  Bezuinigingen in de professionele zorg, in kinderopvang, in verlofstelsels worden dan afgeschoven op deze onbetaalde sector.  En gezien de ongelijke verdeling van de onbetaalde arbeid over de seksen, worden vrouwen hierdoor zwaarder getroffen.
Onbetaalde arbeid is de ruggengraat van onze economie. Maar vooralsnog veel te onzichtbaar. En daar moet verandering in komen. Daarom pleiten wij ervoor om:
- Onbetaalde arbeid een volwaardige plek te geven in ons economisch meetinstrumentarium;
- Onbetaalde arbeid ook meer ‘tijd’ te geven in ons leven.

Meer weten? Lees ons combinatiedossier op deze website. Je kan ook een papieren exemplaar opvragen bij ilse.devooght@femma.be of jeroen.lievens@femma.be.

Reacties

Liesje schreef

Ze zijn van onschatbaar belang bij ons: zonder oma en mémé, ouders van vriendje die carpoolen, ...

Zonder hen zou het combineren heel wat moeilijker, zo niet onhaalbaar, worden voor ons!

Zij verdienen die waardering!

PS het dossier van Femma vind je gemakkelijk via de link bij m'n berichtje ;-)

riet schreef

Vandaag op dewereldmorgen.be een pleidooi van Rutger Bregman voor arbeidsduurvermindering:

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/01/we-moeten-minder-werken-rutger-bregman

Zou hij gisteren ons dossier gelezen hebben? :-)

Groetjes,

Riet

Sofie Neyens schreef

Die tekening, is dat van de hand van Hilde Groven? Heel mooi.

Eva schreef

In dit lange weekend van de arbeid nog maar eens gevoeld hoeveel meer kleur onbetaalde arbeid aan mijn leven geeft: heerlijke kookavond georganiseerd met enthousiaste vrijwilligers van Female (Femma Leuven) en veel mee-eters uit China en Irak én een praatje gemaakt met een zeer teer oud dametje in een rusthuis. Allemaal niets bijzonders en toch wel.

Reageer