1 mei: achter de schermen gebeurt het!

{$items.title}

We doen de was en de plas, de strijk en de kook. We voeden kinderen op en passen op de kinderen van onze kinderen. Het wijkcomité, het oudercomité van de school of de chiro, het bestuur van de voetbalclub,  een Femmagroep: zonder ons geen buurtbarbecue’s, kookouders op kamp, kledinginzamelingen, wafelenverkopen, pannenkoekenbak, geen verkoop in de wereldwinkels om de hoek, geen Femmagroep meer die jou wil onthalen. Zonder ons geen samenleving, geen hechte gezinnen, en geen fijne verenigingen.

Vandaag denken we maar al vaak dat het dankzij ons betaald werk is dat onze economie draait. We krijgen regelmatige updates over de werkgelegenheidsgraad, de tewerkstellingsgraad en over ons bruto binnenlands product. Wat we betaald doen, krijgt veel aandacht. Dat dankzij onbetaalde inzet scholen draaien, buurten leven, er lekkere maaltijden zijn, kinderen een warm nest hebben en hulpbehoevenden dankzij onze mantelzorg thuis kunnen blijven en – ook dat- velen voltijds uitweken kunnen gaan: daar lezen we veel minder over.

Nochtans is juist al dat met liefde en passie verricht onbetaald werk de motor van onze samenleving. Dit wordt erg duidelijk als we kijken naar tijdsbestedingsonderzoek: bijna 60% van onze arbeid is onbetaald!

Hoog tijd dus om al dat onbetaalde werk mee te nemen in onze economie, in ons beleid en in ons denken over welvaart.  We hebben er immers behoefte aan. We kikkeren er van op, als mens en als samenleving.   Arnold Heertje, emeritus hoogleraar economie, definieert welvaart als ‘alles waar mensen nu en in de toekomst, waar ook ter wereld, behoefte aan hebben’.  Daar gaat economie over. 

En waar hebben wij, mensen, heel veel deugd van en nood aan? Toch aan zich met passie en liefde onbetaald inzetten voor elkaar? 

Nog een fijne 1 mei!

Ilse Devooght, beleidsmedewerker Femma

Reacties

els moerman schreef

Mooie blog Ilse! Thx!

Reageer