“Freedom is the right of all sentient beings.” - Optimus Prime

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Dus ook de vrijheid om zelf te kiezen wat je leuk vindt! We raden Medialaan (de groep achter VTM, 2BE en VTMKZOOM) dus aan om zelf ook nog eens te kijken naar de nieuwe zender die ze binnenkort start.  Want volgens hen is die gericht op jongens (niet jongeren!) tussen 8 en 12 jaar en hun verklaring voor die uitspraak is de focus op actie, avontuur, humor en vriendschap en dat zou meisjes dus niet (kunnen) interesseren. Het aanbod bestaat uit programma’s zoals de Power Rangers, Transformers, Pokémon en shows rond sport, games en auto’s. En dat is anno 2015 blijkbaar nog steeds een mannenaangelegenheid. Ook voor jongeren.

Ik vind dit heel stereotiep en rolbevestigend. Alsof meisjes niet avontuurlijk zijn en niet houden van Transformers, Pokémon en de Power Rangers? Op de speelplaats van mijn school wilden zowel de jongens als meisjes een Power Ranger zijn.

Sara Vercauteren, persverantwoordelijke van Medialaan, verdedigt de keuze voor een jongenszender op haar twitteraccount: “ We zenden Pokémon nu ook al uit. 80% jongens en 20% meisjes kijken. We communiceren gewoon een realiteit”, “Content naar jongens gericht, maar meisjes ook welkom hoor”.

Twee bedenkingen bij die argumentatie. Ten eerste, bestendig en versterk je net die ‘realiteit’ door zelf steeds de opdeling meisjes en jongens te maken. Vanaf heel jonge leeftijd krijgen jongens en meisjes constant de boodschap mee wat voor hen ‘gepaste’ kledij, boeken, speelgoed en gedrag is. Ten tweede sluit je door er expliciet een jongenslabel op te plakken meisjes wel uit. Dat zien we niet enkel bij tv-programma’s, maar bijvoorbeeld ook bij speelgoed. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat jongens-en meisjeslabels wel degelijk een effect hebben op de keuze die kinderen maken.

Uit onderzoek blijkt dat meisjes niet met speelgoed willen spelen dat als jongensspeelgoed gelabeld is. Wanneer hetzelfde speelgoed als meisjesspeelgoed gelabeld wordt, zijn de meisjes wel geïnteresseerd. Zelfs wanneerde onderzoekers de kinderen in verwarring brengen door bijvoorbeeld een roze monstertruck te presenteren, zijn jongens meer geïnteresseerd als er een jongenslabel opplakt en meisjes wanneer er een meisjeslabel opplakt. Bovendien bepalen labels niet enkel welk speelgoed jongens en meisjes leuk vinden, maar ook hoe ze spelen met dat speelgoed. Zo is er een experiment waarbij kinderen schijfjes moesten werpen in de mond van een speelgoedclown. De meisjes in de groep presteerden beter wanneer ze geloofden dat het een spelletje voor meisjes was en de jongens wanneer ze geloofden dat het een jongensspelletje was. Deze onderzoeken tonen aan dat een label soms belangrijker is dan het speelgoed zelf.

Door het plakken van jongens- en meisjeslabels op tv-programma’s en speelgoed ontnemen we kinderen de mogelijkheid om vrij te kiezen. Om zelf te bepalen, zonder oordeel van anderen, naar welke tv-programma’s ze kijken en met welk speelgoed ze spelen. Of ze een Power Ranger of een prinses zijn. Het loslaten van de jongens- en meisjeslabels komt hun leefwereld en ontwikkeling alleen maar ten goede. Hopelijk erkent Medialaan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en verschijnt er midden december een nieuwe KINDERzender op de buis.

Femma pleit als lid van het platform Vrij Spel – Kinderen Kiezen Wel al langer voor het loslaten van jongens- en meisjeslabels.

 

Bron foto: www.toxel.com

Bron artikel:  http://nymag.com/scienceofus/2015/08/science-of-kids-and-gender-labeled-toys.html

Reacties

Myriam W schreef

Interessant in dit verband - maar waarschijnlijk ook wat controversieel - is het populaire programma "De geheime wereld van vijfjarigen", waar het in de tweede aflevering over kleuters en gendering gaat ( met Peter Adriaenssens en Binu Singh )

Anna Leys schreef

Ik ben Nu een 60 plusser. Ik ben altijd graag een meisje geweest. Echte meisje (vrouwen met vrouwelijke kwaliteiten) en echte jongens (mannen met mannelijke kwaliteiten) zorgen voor een natuurlijke polariteit tussen twee polen die elkaar aanvullen en creatie doen ontstaan. Yin en yang...de natuur zit gewoon zo in elkaar. Maar dat ze kans krijgen elkaars leefwereld te leren begrijpen ; dat moedig ik aan.

Reageer