Vijgenconfituur met sinaasappel, walnoot en cointreau

Vijgenconfituur met sinaasappel, walnoot en cointreau

Ingrediënten

Voor 2 potjes van 300 ml
420 g vijgen (met schil maar zonder onderste)
sap van 2 sinaasappels
geraspte schil van 1 sinaasappel (bio)
210 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
2 eetlepels fijngehakte walnoten
2 theelepels Cointreau

Bereiding

  1. Zet een schoteltje in de koelkast.
  2. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Doe de stukjes vijg samen met het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil in een grote kookpot. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de pot.
  3. Neem de pureestamper en plet het fruitmengsel snel.
  4. Voeg vervolgens de suiker toe en roer goed om tot de suiker opgelost is.
  5. Voeg de walnoten toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten flink sudderen.
  6. Check de stolling. Neem het schoteltje uit de koelkast, doe een lepel hete confituur op het koude bord en laat 1 minuut afkoelen. Houd nu het bordje schuin. Als de confituur niet meer ‘loopt’, is ze klaar. Anders moet ze nog een beetje verder koken.
  7. Schep het schuim van de confituur met een schuimspaan als dat nodig is.
  8. Roer de Cointreau door de confituur.
  9. Vul gesteriliseerde, glazen potjes tot aan de rand met de confituur.
  10. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.

Bron
Cadeautjes uit de keuken

Reageer