Vijgenconfituur met sinaasappel, walnoot en cointreau

Ingrediënten
Voor 2 potjes van 300 ml
420 g vijgen (met schil maar zonder onderste)
sap van 2 sinaasappels
geraspte schil van 1 sinaasappel (bio)
210 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
2 eetlepels fijngehakte walnoten
2 theelepels Cointreau
Bereiding
- Zet een schoteltje in de koelkast.
- Snijd de vijgen in kleine stukjes. Doe de stukjes vijg samen met het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil in een grote kookpot. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de pot.
- Neem de pureestamper en plet het fruitmengsel snel.
- Voeg vervolgens de suiker toe en roer goed om tot de suiker opgelost is.
- Voeg de walnoten toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten flink sudderen.
- Check de stolling. Neem het schoteltje uit de koelkast, doe een lepel hete confituur op het koude bord en laat 1 minuut afkoelen. Houd nu het bordje schuin. Als de confituur niet meer ‘loopt’, is ze klaar. Anders moet ze nog een beetje verder koken.
- Schep het schuim van de confituur met een schuimspaan als dat nodig is.
- Roer de Cointreau door de confituur.
- Vul gesteriliseerde, glazen potjes tot aan de rand met de confituur.
- Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.
Reageer