Vanillewhoopie met meringueboterroom

Vanillewhoopie met meringueboterroom

Ingrediënten

Voor 10 personen

Voor het beslag
280 g patisseriebloem
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel natriumbicarbonaat
1/4 theelepel zout
150 g boter op kamertemperatuur
125 g griessuiker
1 eitje
1 eierdooier
1 theelepel vanille-extract
100 ml volle melk

Voor de vulling
2 eiwitten
125 g griessuiker
190 g boter, in kleine blokjes gesneden
zout

Bereiding

  1. Zeef de patisseriebloem in een kom met het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout. Meng met een lepel.
  2. Doe de boter en de griessuiker in een andere kom. Als je een keukenrobot gebruikt, neem dan de kom van de keukenrobot.
  3. Klop de boter ongeveer 5 minuten op tot ze romig en luchtig is.
  4. Voeg het ei en de eierdooier toe en klop tot het mengsel egaal is.
  5. Voeg de melk en het vanille-extract toe en klop tot alles goed gemengd is.
  6. Voeg het bloemmengsel toe en klop tot alles goed gemengd is.
  7. Zet 30 minuten in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  10. Haal het beslag uit de koelkast en schep bolletjes van de gewenste grootte op het bakpapier.
  11. Bak de kleintjes 8 tot 10 minuten in de oven.
  12. Haal de whoopies uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
  13. Doe de eiwitten, het zout en de suiker samen in een roestvrijstalen kom en klop ze los met een handklopper. Plaats in een warmwaterbad.
  14. Zet op het vuur en klop goed door tot de suiker door de verhitting helemaal opgelost is.
  15. Giet dit mengsel in de kom van de keukenrobot. Zet de garde op medium snelheid en laat hem kloppen tot de meringue opgesteven is en de kom koud aanvoelt aan de buitenkant.
  16. Gebruik dan de platte klopper en voeg de boter er stukje voor stukje bij. De meringue moet koud genoeg zijn zodat de boter niet gaat smelten.
  17. Laat goed kloppen tot de boter volledig opgenomen is.
  18. Het kan er even vreemd uitzien, een beetje waterig of zelfs zoals geschifte karnemelk, maar laat de robot gewoon doorkloppen en het komt helemaal goed.
  19. Drijf de snelheid op en laat doorkloppen tot het een glad geheel vormt.

Tip

  • Deze boterroom kun je naar eigen smaak verder afwerken door er een kleurtje of een smaakje aan te geven: bijvoorbeeld vanille, rum, limoen, citroen, amandel, kirsch, oranjebloesemwater of een pasta: hazelnootpasta, speculaaspasta, chocoladepasta toe te voegen.
  • Je kunt de boterroom 1 week in de koelkast bewaren of 6 maanden in de diepvries. Voor je hem gebruikt, moet je hem wel eventjes weer op kamertemperatuur laten komen en (eventueel) opkloppen.

Reageer