Tortellini met artisjok en geroosterde kerstomaatjes

Tortellini met artisjok en geroosterde kerstomaatjes

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de pasta
100 g durum (bloem van harde tarwe)
200 g bloem
3 eidooiers
1 eetlepels olijfolie

Voor de artisjokvulling
200 g opgelegde artisjokken
150 ricotta
1 ei
Peper van de molen, zeezout

Voor de saus
300 g kerstomaten
Peper van de molen en zeezout
1 teentje knoflook
2 takjes tijm
3 eetlepels olijfolie + een scheutje
1 witte ui
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
70 g Parmezaan schilfers
120 g rucola

Bereiding

  1. Maak eerst het pastadeeg. Meng de 2 soorten bloem en maak een kuiltje in het midden, doe de eierdooiers en de olijfolie in het kuiltje en werk de bloem door de eierdooiers met behulp van een vork. Kneed het deeg vervolgens een tiental minuten stevig door. Verpak de deegbal in een licht vochtige doek en laat het deeg een half uurtje rusten op een koele plaats.
  2. Prak de helft van de artisjokken fijn met een vork, meng de artisjokken pasta met de ricotta, het ei, peper en zout.
  3. Doe de kerstomaten in een ovenschaal, bestrooi ze met een weinig zout en overgiet met 3 eetlepels olijfolie, schik er de takjes tijm en de knoflookteentjes bij en rooster ze een 20-tal minuten in de oven op 180°C.
  4. Snipper de ui fijn en stoof de ui glazig in een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog enkele minuten zachtjes verder stoven. Voeg de helft van de kerstomaten toe met wat olijfolie uit de ovenschaal. Laat de saus een 10-tal minuten zachtjes sudderen en breng op smaak met peper en zout. Mix de saus en voeg de rest van de kerstomaten toe.
  5. Rol het pastadeeg uit met een pastamachine tot op de dunste stand (stand 9). Snijd het deeg in rechthoeken van 5 op 5 cm.
  6. Leg in het midden van elk vel een lepel artisjokvulling. Bevochtig de randen van het deeg lichtjes met water. Vouw de ene hoek naar de andere zodat er een driehoek ontstaat. Druk het deeg langs de randen stevig aan rondom de vulling. Vouw nu de bovenste punt van de driehoek naar je toe. Vouw de twee laatste punten naar elkaar toe en druk ze op elkaar zodat de typische tortellini-vorm ontstaat.
  7. Breng een ruime pan gezouten water aan de kook. Laat de tortellini per 4 à 5 stuks in het water glijden. De tortellini zijn gaar wanneer ze komen bovendrijven. Schep ze voorzichtig uit het water en leg ze op een voorverwarmde schaal met een scheut olijfolie.
  8. Warm de overige artisjokken lichtjes op in een pan.
  9. Verdeel de tortellini over de borden samen met de rest van de artisjokken, verdeel de saus erover en werk af met de rucola en de Parmezaan schilfers.

Bron
O Bistro 96 blz. – 16 x 18 cm – uitgave van De Praktische School, partner van Femma, Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel. Koop online in de Femma-boetiek

Reageer