Ratjetoe van pompoen, gegratineerde orzo, pompoencake met crumble van parmezaan

Ratjetoe van pompoen, gegratineerde orzo, pompoencake met crumble van parmezaan

Ingrediënten

Voor 4 personen

Pompoencake   
100 g plantaardige margarine (op kamertemperatuur)   
250 g zelfrijzende bloem   
3 eieren   
100 g geraspte pompoen   
50 g suiker   
een snuifje zout  

Crumble van parmezaan   
100 g boter   
125 g bloem   
1 eidooier   
1/2 tl zout   
125 g geraspte parmezaan  

Gegratineerde orzo      
200 g orzo (Italiaanse deegwaren, kleine pasta zoals penne kan ook)                             
200 g tomaten, in blokjes                                                   
1 el tomatenpuree                                                   
2 teentjes knoflook                                                   
peper en zout                                                   
Provençaalse kruiden                                                   
komijn                                                   
100 g gemalen emmentaler  

Pompoenratjetoe    
1 kleine pompoen, in blokjes gesneden    
1 ui, fijngesneden    
100 g kikkererwten    
een doosje kerstomaatjes    
een groentebouillonblokje    
een klontje boter    
peper    
komijn    
lente-ui, fijngesneden    
reepjes rammenas of wortel ter versiering

Bereiding

  1. Pompoencake
    Begin met het maken van het pompoencakedeeg. Neem de margarine en klop ze samen met de bloem, suiker, zout en eieren tot een massa. Voeg de geraspte pompoen toe. Roer alles goed door elkaar. Als het mengsel te dik is, kun je nog een paar lepels melk toevoegen. Als het cakedeeg klaar is, kun je het uitstorten in een cakevorm of je kunt kleine cakevormpjes nemen en er elegante minicakejes van maken, wat mooier presenteert. Je kunt de cake ook in een bakplaat gieten en er repen van snijden. Bak de cake in een voor ver warmde oven van 180 °C gedurende 20 minuten.
  2. Crumble van parmezan
    Roer de bloem, de eidooier, zout en geraspte parmezaan door de boter en meng alles goed door elkaar. Kneed het deeg tot een rol en leg het een uurtje in de koelkast. Snijd het in plakken. Rol ze dun uit en bak ze in de oven op 180 °C tot ze goudbruin zijn. Laat enkele koekjes heel en verkruimel de rest. 
  3. Gegratineerde orzo
    Kook de Italiaanse deegwaren in gezouten water. Giet ze af en laat ze uitlekken. Pasta kan nogal plakken. Spoel de deegwaren in dat geval eerst af onder koud stromend water. Fruit de lookteentjes en de tomatenblokjes eventjes kort aan en blijf ze goed omroeren. Voeg de tomatenpuree toe en breng de saus op smaak met de verschillende kruiden. Voeg de orzo bij de tomatensaus en roer alles goed onder elkaar. Schep het orzomengsel in ovenbestendige potjes en bedek het met wat geraspte kaas.   
    Gratineer in de oven, ongeveer 15 minuten op 180 °C. 
  4. Pompoenratjetoe
    Snijd de pompoen in stukjes en verhit het klontje boter. Stoof de fijngesneden ui en de pompoenblokjes en roer ze een paar keer goed om. Was de voorgekookte kikkererwten en doe ze pas op het laatst bij het pompoenmengsel. Breng het op smaak met het kruidenmengsel en het bouillonblokje en laat verder garen tot de blokjes beetgaar zijn. Voeg dan de kikkerer wten en de kerstomaten toe en bestrooi ze met een fijngesneden lente-uitje.
  5. Serveren
    Snijd de pompoencake in gelijke balkjes en leg er drie op elk bord. Leg twee parmezaankoekjes aan beide zijden van het bord. Strooi de crumble over de pompoencake. Maak mooie quenelles van de gegratineerde orzo en schik ze tussen de plakjes cake. Schep de pompoenratjetoe tussen de orzo en de cake. Versier het bord met groene, rammenas- en wortelrolletjes.

Bron
Al deze recepten komen uit het boek Gebeten door groenten, voor flexitariërs & vleesminderaars van Jorun Verheyden. Uitgegeven bij Davids fonds Leuven, 236 blz.., ISBN 9789058269614 – 27,50 euro

Afbeelding Gebeten door groenten

Reageer