Pumpkin pie of een klassieke pompoentaart

Pumpkin pie of een klassieke pompoentaart

Ingrediënten

500 gr butternut pompoen (zonder schil, ontpit en in blokjes)
175 gr bruine suiker
½ zakje vanillesuiker
3 eieren
1 el vanillepuddingpoeder
1,5 dl room
1 rol kant en klaar kruimeldeeg 250gr
Specerijen:½ tl kaneelpoeder, mespunt gemberpoeder, mespunt kruidnagelpoeder, mespuntje nootmuskaat, snufje zeezout

Bereiding

  1. Breng de pompoenblokjes in een kookpot met een bodempje water aan de kook. Kook de pompoen circa 10 minuten op een laag vuurtje en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Pureer de pompoen met de staafmixer en laat afkoelen.
  2. Meng in een kom de eieren, suiker en specerijen en roer door de pompoenpuree.
  3. Los het vanillepoeder op in de slagroom tot een glad papje en schenk dit bij het pompoenmengsel.
  4. Vet een taartvorm in, rol de taartdeeg uit en bekleed de taartvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en bedek de bodem met bakpapier of aluminiumfolie. Vul de bodem met “blinde” vulling (bonen of rijst), zodat het deeg niet teveel rijst tijdens het voorbakken. De taartbodem 10 minuten voorbakken in een op 220°C voorverwarmde oven. Verwijder de “blinde” vulling en het papier/folie en bak de taartbodem nog eens 5 minuten. Haal uit de oven en laat bodem 5 minuten afkoelen. Verlaag ondertussen de temperatuur van de oven naar 175°C.
  5. Schenk de pompoenvulling in de voorgebakken taartbodem (de vulling mag niet over de rand komen) en bak de taart in circa 45 à 55 minuten gaar in de oven. Laat de taart afkoelen en haal uit de vorm.
  6. Lekker met vanille ijs of een dot slagroom.

Reageer