Pizzastengels met artisjok, seitantartaar en jus van limoen

Pizzastengels met artisjok, seitantartaar en jus van limoen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Pizzastengels   
een pizzabodem, uit de diepvriezer en ongebakken (bladerdeeg kan ook)  
1 potje artisjokbodems   
eigeel   
2 el olijfolie   
sap van 2 limoenen   
peterselie, fijngehakt   
cayennepeper   
grof zeezout  

Seitantartaar   
200 g seitan, zeer fijn gehakt   
2 lente-uitjes   
1 tl kappertjes   
1 tl knoflookpasta   
peper   
sojasaus (Lima®)   
platte bladpeterselie   
4 partjes artisjokbodem, ter versiering   
4 kerstomaatjes, in partjes gesneden   
4 schijfjes limoen, ter versiering

Bereiding

  1. Laat het pizzadeeg of bladerdeeg ontdooien en wrijf het in met  een beetje eigeel. Laat de artisjokbodems uitlekken en snijd ze in dunne reepjes. Meng de olijfolie met het limoensap, cayennepeper, zout en de gehakte peterselie. Maak eventueel een klein beetje extra om bij het gerecht te ser veren. Doe de artisjokreepjes erbij. Roer alles goed door elkaar zodat de olijfolie goed rond de artisjokreepjes zit.  
  2. Ver warm de oven voor op 180 °C. Neem de pizzabodem en bedek hem in een reep van ongeveer drie centimeter breed met de artisjokreepjes. Rol de pizzabodem strak op zodat de reepjes goed in het midden van het pizza- of bladerdeeg zitten. Bestrijk de rol met nog een beetje eigeel. Leg de opgerolde en gevulde pizzadeegbodem op bakpapier in een ovenschaal en bak hem af op 180 °C gedurende 10 à 15 minuten. Als het deeg goed gebakken is, snijd je de rol doormidden en heb je twee gevulde pizzastengels.
  3. Seitantaar
    Hak de seitan zeer fijn zodat het tartaar wordt. Snijd de lente-uitjes zeer fijn en voeg ze bij de seitan. Voeg ook de kappertjes en knoflookpasta toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en sojasaus. 
  4. Serveren 
    Zet een gevuld glaasje met de seitantartaar op een langwerpig bord en leg daarnaast een paar van de in stukken gesneden pizzastengels met de vulling van artisjok. Versier het geheel eventueel nog wat met het sausje van limoen en bladpeterselie.

Bron
Al deze recepten komen uit het boek Gebeten door groenten, voor flexitariërs & vleesminderaars van Jorun Verheyden. Uitgegeven bij Davids fonds Leuven, 236 blz.., ISBN 9789058269614 – 27,50 euro

Reageer