Ongezien rijstslaatje met terriyaki kippenballetjes

Ongezien rijstslaatje met terriyaki kippenballetjes

Ingrediënten

Voor 4 personen
2 lente-uitjes
sap en geraspte schil van 1 biolimoen
3 eetlepels fijngehakte koriander
600 g kippengehakt
olie
200 g basmatirijst
1 paksoi
100 ml mirin (Japanse rijstwijn)
3 eetlepels sojasaus
3 eetlepels rietsuiker
1 citroen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Hak de lente-uitjes fijn en meng ze samen met de geraspte limoenschil en de koriander onder het gehakt.
  3. Wrijf je handen in met een beetje olie en rol balletjes van het gehakt (iets kleiner dan een pingpongballetje).
  4. Doe de gehaktpalletjes in een ovenschaal en zet 12 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  5. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Snijd het groen en het bovenste gedeelte van de nerven van de paksoi in repen van 2 tot 3 cm. Was de repen en doe ze 4 minuten in kokend water. Giet af.
  7. Zet een steelpannetje op het vuur en doe er de mirin, de sojasaus en de rietsuiker in. Laat even opkoken en laat vervolgens sudderen tot je een sausje hebt. Let op, laat niet te lang staan of je hebt karamel.
  8. Haal de balletjes uit de oven en doe ze bij de saus.
  9. Haal het pannetje van het vuur en zorg dat de balletjes volledig met de saus bedekt zijn.
  10. Verdeel de rijst en de paksoi over de borden, leg er de balletjes op en besprenkel met citroensap. Lekker zowel lauw, warm als koud.

Bron
Slaatjes. Ann Vertriest, Standaard Uitgeverij, 144 blz. – ISBN 9789002252518 – 14,95 euro

Slaatjes

Reageer