Druivengelei met cava

Druivengelei met cava

Ingrediënten

1,5 kg witte druiven (zonder steeltjes)
3 dl cava (zonder schuim)
1 eetlepel citroensap
confituursuiker *

Bereiding

  1. Was de druiven en haal ze vervolgens van de trosjes
  2. Doe de druiven in een kookpot met de cava en het citroensap en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de kookpot. Plet halverwege de kooksessie de druiven open met een pureestamper.
  3. Neem een zeef en doe er een gesteriliseerde geleidoek in. Lef de zeef op een maatbeker.
  4. Giet de druiven in de zeef en laat enkele uren uitdruppen voor de heldere perfectie. Vind je een troebele versie even geslaagd, gebruik dan enkel een fijne zeef of knijp eens flink in de geleidoek.
  5. Meet af hoeveel sap er na het filteren is overgebleven.
  6. Voeg 55 g suiker per deciliter sap toe.
  7. Los de suiker goed op en breng de druivengelei aan de kook. Laat 3 minuten koken.
  8. Check de stolling.**
  9. Giet de hete gelei in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand.
  10. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.

*versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
**schoteltjestest: zet een schoteltje in de koelkast. Doe een lepel hete confituur op het koude bord en laat 1 minuut afkoelen. Houd nu het bordje schuin. Als de confituur niet meer ‘loopt’, is hij klaar. Ander moet hij nog een beetjes verder koken.

Bron
Madam Confituur, Katrien Hoebers, Standaard Uitgeverij,2013, 168 blz. ¬– ISBN 978900252501 – 19,95 euro

Reageer