Abrikozenconfituur met amandelen en rozijntjes

Abrikozenconfituur met amandelen en rozijntjes

Ingrediënten

160 g appel, zonder schil, zonder klokhuis (ongeveer 2 appels)
3,4 dl water
160 ml versgeperst sinaasappelsap
geraspte schil van 2 sinaasappels
420 g rijpe abrikozen, zonder pit, met vel
10 g blanke rozijnen
Sap van 1 citroen
320 g confituursuiker *
Snuifje kaneel
20 g amandelschaafsel, geroosterd

Bereiding

  1. Snijd de appel in zeer kleine blokjes en doe ze in een grote kookpot.
  2. Voeg het water, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschik toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken met het deksel op de kookpot. Check de appeltjes regelmatig en roer even om.
  3. Plet de gekookte appelstukjes met een vork of een pureestamper.
  4. Snijd de abrikozen in heel kleine stukjes.
  5. Voeg de stukjes abrikoos, de rozijnen en het citroensap toe. Roer goed om en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken (met het deksel op de pot). Roer regelmatig om.
  6. Voeg daarna de suiker en het snuifje kaneel toe.
  7. Meng alles goed en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken tot de confituur het stollingspunt bereikt heeft.
    Check de stolling.**
  8. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Voeg nu het geroosterde amandelschaafsel toe.
  9. Vul de glazen potjes tot aan de rand met de hete confituur.
  10. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel. Keer de potjes om en laat afkoelen.

*versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit
**schoteltjestest: zet een schoteltje in de koelkast. Doe een lepel hete confituur op het koude bord en laat 1 minuut afkoelen. Houd nu het bordje schuin. Als de confituur niet meer ‘loopt’, is hij klaar. Ander moet hij nog een beetjes verder koken.

Bron
Madam Confituur, Katrien Hoebers, Standaard Uitgeverij,2013, 168 blz. ISBN 978900252501 – 19,95 euro

Afbeelding Madam Confituur

Reageer