Zo koop je een jaar lang niks nieuws

In het laatste Femma Magazine introduceerden wij de 31 dagen Koop Niks Nieuws challenge. Waarom? Omdat even niks nieuws kopen goed is voor je portemonnee, de rommel thuis én het milieu. Femmavrijwilliger Marleen Blockx pakt het nog iets drastischer aan en koopt al een jaar lang (bijna) niets nieuws meer.

 

'Dit betekent natuurlijk niet dat we niks nieuw meer kopen, maar dat we vooral bewust nadenken over wat we kopen.'

Marleen:

'Sinds zo’n twee en een half jaar ben ik lid van de Facebookgroep ‘Een jaar lang niks nieuws meer kopen’. Dit betekent natuurlijk niet dat we niks nieuw meer kopen, maar dat we vooral bewust nadenken over wat we kopen. Kan ik wat ik nodig heb niet van iemand lenen? Kan ik het ergens tweedehands kopen? Heb ik wat ik wil kopen ook wel echt nodig? Heb ik dit eigenlijk al niet in huis? Je kent dat wel, hé… drie theepotten in huis, maar je gebruikt er maar eentje. Is dat nu echt wel nodig? Ik was helemaal overtuigd.

'Ik ergerde mij vooral aan de flinke berg verpakkingsmateriaal die wij wekelijks weggooiden.'

‘Hoe kom je daar nu toe?’, zal je denken. Awel, da’s eigenlijk heel simpel. Het begon bij mij vooral met de verpakking van gekochte voeding. Als ik zo bekeek wat er elke week bij ons aan verpakkingsmateriaal weggegooid werd, was dat toch een flinke berg. Dat ergerde me wel. Daarom leek het logisch om eerst dat aan te pakken. Voeding dus.

'Al de groenten en fruit van onze moestuin worden geweckt, gaan de diepvries in (Ik weet het wel… ook niet altijd even ecologisch!) of worden ingemaakt.'

Wecken, inmaken en invriezen

'Omdat ik veel gelezen heb rond voeding, weet ik ook wat daar allemaal in verwerkt wordt. En geloof me… ik word daar niet blij van. Dus besloot ik om de moestuin van mijn schoonvader na zijn overlijden verder te zetten (with a little help!). Al de groenten en fruit van onze moestuin worden geweckt, gaan de diepvries in (Ik weet het wel… ook niet altijd even ecologisch!) of worden ingemaakt.'

'Op die manier hebben we veel minder afval, want de weckpotten en confituurpotten worden telkens opnieuw hergebruikt. Bovendien zijn we op deze manier wat onze voorraad groenten betreft zo goed als zelfvoorzienend. En dus wordt er heel wat minder gekocht. Met flink wat minder afval als gevolg.'

'Tegenwoordig naai ik mijn kleding dus terug grotendeels zelf.'

Nog verder gaan

'Ook voor de rest wilde ik bewuster kopen. Vroeger naaide ik veel kleding zelf, maar door tijdsgebrek (gezinsuitbreiding, het huishouden, voltijdse job,… Je kent dat wel, hé!) kwam het er zo niet meer van. Ik besloot de draad terug op te pakken. Tegenwoordig naai ik mijn kleding dus terug grotendeels zelf.'

'Ik kijk ook goed uit naar kortingen in winkels. Waarom zou je nieuwe schoenen kopen aan de volle prijs als je ze iets later ook met korting kan kopen?'

'Intussen houd ik me ook bezig met opruimen. Marie Kondo helpt me daar flink bij. Hierover kan je hier en hier meer lezen.'

'Door haar manier van opruimen krijg je een beter overzicht van wat je allemaal in huis hebt. Alles wat te veel is of wat we niet kunnen gebruiken, gaat eruit. Naar wie het kan gebruiken of naar de kringwinkel.'

Welke voordelen brengt dit nu allemaal met zich mee?


– Voor ik iets wil kopen, kijk ik thuis eerst of we dit product al niet in huis hebben. Geen dubbele dingen meer!
– Meer plaats, want er wordt minder gekocht.
– Meer tijd, want we winkelen veel minder.
– Meer geld over, want we kopen minder.
– Veel beter voor het milieu, want er is al flink wat minder verpakkingsmateriaal. Hoewel ik vind dat dat nog knap wat minder kan!
– Ik denk veel bewuster na over alles wat ik koop.

'Wil dit nu zeggen dat ik niks meer koop? Je moet het niet geloven. Maar doordat ik bewuster koop, koop ik veel minder. En met de centjes die we daardoor niet uitgeven, kunnen we veel meer leuke dingen doen.'

Deze blog verscheen eerder op Homestoriesbymarleen, de persoonlijke blog van Femmavrijwilliger Marleen Blockx


Ben jij ook overtuigd? Dan is deze challenge van Femma misschien ook wel iets voor jou!

Doe jij mee aan de Femma 31 koop niks nieuws challenge? Of ben je op een andere manier bezig om minder en bewuster te kopen? Laat het ons hieronder in de reacties weten!

Reacties

De Cocker lutwine schreef

Ik koop soms een nieuwe outfit wanneer ik een dipje heb, klinkt eigenaardig mss, maar dan heb ik zo een geluksgevoel....

martine schreef

uw intensies zijn zeer nobel maar wees u ervan bewust dat dergelijk gedrag ook zeer nefast is voor onze economie! geld moet rollen en dat zorgt ook voor werkgelegenheid en welvaart.

het is maar hoe je het bekijkt.

Lize schreef

Mooie intensies. Ik neem het mij ook telkens opnieuw voor om minder uit te geven maar kom toch nog te vaak in de verleiding.

Greet schreef

Greet schrijft:

Gelijk met de opmerking over onze economie, maar nu komen veel produkten uit China of andere lageloonlanden. Dan is het nog maar de vraag of onze handel veel nadeel ondervindt van minder koopgekte... Ons milieu vaart er in ieder geval beter bij!

Jasmine Vangeel schreef

Ik wil het nu eindelijk ook eens echt gaan proberen. In plaats van nieuwe spullen te kopen wil ik proberen om alles wat in niet gebruik weg te geven, verkopen, naar de kringwinkel te brengen, te ruilen etc... Het heeft bij mij de spuigaten uit gelopen en ik ben het zat. Ik wil meer tijd, meer sparen, meer orde en minder (financiële) stress. Enkel voor mijn zoon van 12 zal ik af en toe iets moeten kopen natuurlijk. Bij deze mijn engagement! Heb me ook al lid gemaakt van de FB- groep. Succes aan iedereen die probeert enne... voor de scepitici... ik ben geen econoom, maar ik veronderstel niet dat de economie zal instorten door een paar mensen die besluiten een tijdlang geen nieuwe spullen te kopen hoor :-)

Hetty Schilders schreef

Heel stom, maar mijn koopgedrag is verandert sinds ik 6 jaar geleden mijn jongste zoon verloor. Als ik kleding koop (die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb) dan voel ik me weer even gelukkig . Het lijkt wel of ik een leegte die er is op wil vullen en dat kan dus niet op deze manier. Ik wil graag mijn gedrag aanpassen en de leegte op een andere manier opvullen door bv afleiding te zoeken in een activiteit te doen ipv shoppen.

Reageer