Wie we niet horen in het vaccinatiedebat

{$items.title}

35.000 mensen trokken zondag naar Brussel. Ze protesteerden luid tegen de mondmaskerplicht, het veralgemeend gebruik van het Covid Safe ticket en tegen het voorstel van vaccinatieplicht voor bijvoorbeeld zorgverleners. Dat recht hebben ze.  Gelukkig mogen we in dit land zeggen wat we denken én mogen we betogen, als we dit graag heel erg luid willen zeggen. 

Mensen die zich niet laten vaccineren, hebben daar allerlei redenen voor. Er zijn medische aanwijzingen om dit beter niet te doen. Ze geloven dat hun lichaam beter gewapend is tegen covid 19 als ze zelf antistoffen aanmaken. Ze vinden dat elke mens de keuze moet hebben om zich te laten vaccineren of niet. Ze vertrouwen het vaccin niet en de overheid die deze vaccins gratis ter beschikking stelt, al helemaal niet. Allemaal delen ze de overtuiging dat ze hun vrijheid op dit moment kwijt zijn. Het begrip vrijheid vullen ze negatief in. Ze verzetten zich tegen beperkingen, grenzen, verplichtingen en dwang. Doen wat je zelf wil, is vandaag inderdaad moeilijker geworden. 

Vrijheid is ook het recht om je leven in eigen handen te nemen. Alleen heeft niet iedereen dezelfde rugwind en dezelfde set uitstekende loopschoenen aan de startmeet van deze coronarace. Die lijkt steeds meer op marathon dan op een sprint. Dan spelen de voorrechten die je hebt, een almaar grotere rol in je kans de eindmeet te halen. 

Digitaal verloren

Een van die voorrechten is vlot je weg vinden in de digitale wereld. Het Covid Safe Ticket is intussen op veel publieke plekken een noodzakelijke toegangsticket. Het laten zien op je smartphone kost je een paar vingerbewegingen, niet meer. Even de QR-code scannen en het is zo in orde.  Wat als je geen idee hebt hoe je dit ticket op je scherm krijgt? Wat is een QR-code? Waar moet je die app downloaden? Wat is dat eigenlijk, een app? En om die app te downloaden, heb je een omwegje nodig, zoals die andere app, itsme. Enzovoort. 

Of je hebt helemaal geen smartphone, alleen een ‘baksteen’, voor het hoogst noodzakelijke. Dan kan je het  ticket ook nog vinden via een portaalsite, zoals mijngezondheid.be. Ook via die weg moet je door een paar hoepels springen, zoals een eID-kaartlezer hebben én die kunnen gebruiken. Wat als je niet het geld hebt om een computer en een internetverbinding te betalen? Hoe moet het dan? Wie helpt deze mensen? 

Als deze vierde golf een fikse blijkt, dan schakelen we wel weer over op online aankopen doen. Hoe gemakkelijk is het, dat al je aankopen letterlijk voor de deur worden geleverd? Twintig minuten na je bestelling via een app op je smartphone stopt een (onderbetaalde) fietskoerier je eten dampend in je je handen. Tenminste, als je mee bent met de digitale trein. 

De mensen die in dit oerwoud van Engels jargon en technologische applicaties verloren lopen, komen niet op straat. Ze schamen zich een beetje. Ze voelen zich uitgesloten. Ze verbergen hun onkunde en proberen zich te redden. Of ze drinken hun kopje koffie voortaan op het koude terras, buiten. 

Geen kans om nee te zeggen

In dit land kan je je zonder veel moeite en gratis laten vaccineren, binnenkort zelfs een derde keer. Vriendelijke vrijwilligers begeleiden je hierbij van a tot z. Een stijve arm en een wat pips gevoel voor even, en we kunnen er weer tegen.

De patentrechten op deze vaccins en de geneesmiddelen om covid 19 succesvol te bestrijden, zijn duur. Heel veel landen kunnen ze niet aankopen voor hun bevolking. De financiële draagkracht ontbreekt gewoonweg. Een Europese burgerbeweging ‘no profit on pandemic’ (geen profijt uit een pandemie) klaagt dit aan: alle mensen moeten toegang krijgen tot vaccins en als ze ziek worden, met doeltreffende geneesmiddelen behandeld kunnen worden. Overal ter wereld sterven niet gevaccineerde mensen massaal aan de gevolgen van covid 19. Ook hun stem hoor je niet op straat. Hun leed haalt onze krantenkoppen niet. Wat een luxe is het, om vol overtuiging nee te kunnen en mogen zeggen. Erop te kunnen rekenen dat als het toch misloopt, een uitstekend medisch apparaat, bediend door oververmoeide artsen en verplegers, klaar staat om je op te lappen. 

Het debat tussen voor -en tegenstanders van vaccinatie legt ook andere samenlevingskwalen bloot zoals de digitale kloof, armoede, onderbetaald zorgpersoneel, een groeiend wantrouwen in overheid en politiek, de ontoereikende geestelijke gezondheidszorg, de moeilijke combinatie van betaald en onbetaald werk enzovoort.  Dit verdeelt mensen. Dat is geen goeie zaak. Wat we allemaal gemeen hebben, is het voorrecht te leven in een samenleving waar meestappen of weigeren kan, zonder al te  grote gevolgen. Dat geluk heeft niet iedereen. 

Eva Brumagne

Op 30 november kan je meestappen in een stille mars door Brussel om te laten zien dat ook jij vindt dat de patenten op vaccins en geneesmiddelen tegen covid 19 voor alle mensen, wereldwijd, beschikbaar moeten zijn. Hier vind je meer informatie. Loop je mee? Laat het ons weten!

Reacties

Ria De Vrij schreef

Beste nu oproepen om in Brussel een stille mars te organiseren is niet gepast.

Veel mensen , dicht bij elkaar, akkoord het is buiten maar mensen moeten daar geraken! Bovendien men ziet duidelijk dat ook mensen met slechte bedoelingen dit steeds aangrijpen om hier misbruik van de maken ;

Zijn er geen andere mogelijkheden....

Eva Brumagne schreef

Beste Ria, ik begrijp je bezorgdheid en ik maak ze over aan onze partnerorganisatie WSM die deze mars mee organiseert. Dankjewel voor je reactie!

Marina Danckaert schreef

Bedankt Eva voor je artikel! Eindelijk hoor ik toch iemand met enige invloed die zich durft uitspreken. Er is een duidelijke discriminatie, uitsluiting en beperking van onze vrijheid.

Mijn kinderen waren erbij in Brussel en zij voelden een warme verbondenheid van ontzettend veel mensen die zich vragen stellen bij het huidige beleid en de media.

Ga allen kijken naar tegenwind.be en luister naar wetenschappers en journalisten die niet meeheulen met het huidige wereldwijde narratief. Een prachtige documentaire.

En dan ook nog dit:

The Lancet heeft een dringende waarschuwing gepubliceerd aan hooggeplaatste regeringsfunctionarissen om te stoppen met valselijk beweren dat “de niet-gevaccineerden een risico vormen voor de gevaccineerden”.

“Er is steeds meer bewijs dat gevaccineerde personen een relevante rol blijven spelen bij de overdracht van COVID-19.”

“Het is verkeerd en gevaarlijk om te spreken van een pandemie van niet-gevaccineerden”.

Het waarschuwt: "historisch gezien hebben zowel de VS als Duitsland negatieve ervaringen veroorzaakt door delen van de bevolking te stigmatiseren vanwege hun huidskleur of religie."

Afsluitend met een dringend pleidooi: "om een einde aan de ongepaste stigmatisering van niet-gevaccineerde mensen te maken, waaronder onze patiënten, collega's en andere medeburgers en om extra inspanningen te leveren om de samenleving bij elkaar te brengen."

Aafje Van Hoecke schreef

Een Hartelijke Dank beste mevrouw Maria Danckaert voor jouw bericht ! Ik was er ook bij , samen met mijn zus en een vriendin ! Het was een Liefdevolle mars waar mededogen en respect voor mekaar goed merkbaar was !! Een fijne groet voor u , Aafje Van Hoecke.

Aafje Van Hoecke schreef

Wilt u mij excuseren beste mevrouw Marina Danckaert ? Ik heb uw voornaam verkeerd geschreven. Groet, Aafje .

Mieke Dury schreef

Dag Eva,

Knap artikel met ruimte voor nuancering en aandacht voor 'zij die uitgesloten worden' heb je geschreven. Fijn dat je het recht op vrije keuze (meestappen of weigeren) aanhaalt. Dat is een belangrijke hoeksteen van onze democratie. Polarisering en wij-zij denken zorgt voor frictie in gezinnen, organisaties en in het publieke debat. Oprechte dialoog en onze solidariteit bewaken is de enige weg vooruit, volgens mij.

Ik bekijk of ik kan aansluiten op 30 november '21.

Warme groet vanop mijn thuiswerkbureau,

Mieke

Johan schreef

Wie na het lezen van bovenstaande commentaren op Tegenwind is gebotst, leest best ook even verder op https://tegenwindmolen.be/ . Doen!

petra schreef

Het komt mij over dat Femma de achtergrond van de vaccinatie niet heeft onderzocht. Trouwens waarom spreken van een vaccin terwijl het een experimentele injectie betreft? Er zijn wel wat verschillen tussen beide. Waarom is dit trouwens een wereldgebeuren?

De mensen in Afrika mogen zich gelukkig prijzen geen 'vaccins' te hebben. Daardoor is er ook geen 'vaccin'schade. Daardoor is covid haast onbestaande.

Ik vind het raar dat Femma een covid safe ticket voor haar activiteiten gebruikt waar gelijkheid tussen mensen toch haar betrachting was in het verleden? Een Cst sluit mensen uit, het is discriminerend.

De tijd waarin we nu leven vraagt van elkeen om zich naar binnen te keren. Bewust worden van je eigen kracht ipv afhankelijk te zijn van anderen. Kritisch staan, onderzoeken en een eigen gefundeerde keuze maken kan iedereen. Waarom geven we onze kracht zomaar weg?

We gaan een kosmische tijd tegemoet waar een grote evolutie in bewustwording mogelijk is. Hier kan Femma het voortouw nemen en mensen voorbereiden.

Wat bewustwording inhoudt wordt mooi uitgelegd in het bijgevoegde filmpje van Daniëlle : https://youtu.be/jkdiPPaD3Fk?t=161

Reageer