Wie minder klaagt, krijgt meer gedaan

{$items.title}

Vrouwen durven zich wel eens druk maken als er weer eens vuile sokken rondslingeren in de slaapkamer of het dopje van de tandpasta weer zoek is. Maar hoe zorg je ervoor dat die sokken de volgende keer wel netjes in de wasmand liggen?

"Wanneer iemand niet doet wat er van hem of haar verwacht wordt, dan gaan vrouwen ervan uit dat deze persoon hen niet gehoord heeft. Dus zeggen ze het opnieuw. Daarna gaan ze roepen, totdat het bevel eindelijk wordt opgevolgd." zegt Michele Weiner-Davis, auteur van 'Divorce Busting'. Maar er zijn efficiëntere  manieren om iets gedaan te krijgen .

Het komt er vooral op aan om positief te blijven. Als je iemand constant negatieve commentaar geeft, zal die persoon zijn gedrag niet aanpassen. ‘Zolang je zelf positief blijft denken, kan je elk gedrag aanpassen’, zegt  gedragstherapeut Ken Ramirez.

Los het probleem meteen op
Gewoontes zijn nogal snel gemaakt. Daarom is het goed om de slechte zaken zo snel mogelijk aan te pakken. Erger je niet eerst 100 keer aan een probleem vooraleer je er korte metten mee maakt. Dan is het vaak al te laat.

Nog een tip
moedig goed gedrag aan door uitbundig te reageren. Steun je man en kinderen in wat ze doen, daardoor zullen ze meer vertrouwen krijgen. Automatisch zullen ook hun prestaties verbeteren.

Ook het systeem van clickertraining, gebruikt bij honden en dolfijnen lijkt ook bij mannen en kinderen te werken. Telkens je tevreden bent kan je dat met hetzelfde woord of gebaar aantonen. "Coaches gebruiken het wanneer atleten hun techniek of prestaties verbeteren. Je kan hetzelfde doen bij je man of kinderen. Het maakt niet uit wat je zegt of welk gebaar je maakt, zolang je maar consequent te werk gaat”, besluit  opvoeder Karen Pryor.

Samengevat:

  1. Blijf positief
  2. Onderneem meteen actie
  3. Reageer uitbundig
  4. Maak gebruik van geluiden en gebaren

Bron: Goed Gevoel
Foto: HLN.be

Hoe pak jij het aan? Blijf je klagen of ga je creatiever te werk? Deel je tips

Reageer