We zullen doorgaan - de Nationale Naai Actie

{$items.title}

Deze week start de #NationaleNaaiActie die heel België moet mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Nu de exitstrategie bekend is - met mondmaskers als cruciaal onderdeel - hebben de burgerinitiatieven maakjemondmasker.be en Impactdays.co hiervoor de handen in elkaar geslagen. Het doel van de #NationaleNaaiActie is om burgers, leerkrachten, studenten, gezinnen vanaf nu te helpen beschermen met zelfgemaakte mondmaskers. Het initiatief werd afgestemd met FOD Volksgezondheid en kreeg de zegen van Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Ook het Vlaamse Kruis, de Katholieke Kerk van België, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Femma en meer dan 300 steden en buurtcentra ondersteunen de actie.

Meer dan 50.000 vrijwilligers staan startklaar en Lieven Scheire heeft zich geëngageerd als gezicht van de campagne

Waarom de #NationaleNaaiActie?

Onze Femmavrijwilligers hadden het al snel begrepen en zetten zich voorbije weken massaal in om mondmaskers te maken voor Familiehulp, ziekenhuizen, zorgende, vrienden en familie. 

En die Femmavrijwilligers gaan nog wel even door.

Binnen de exitstrategie wil de overheid inzetten op het zelf maken van stoffen mondmaskers. Via maakjemondmasker.be zijn de voorbije maand niet alleen mondmaskers, maar ook schorten en andere beschermmaterialen gemaakt en verdeeld aan zorgenden en kwetsbaren in de maatschappij.

Draag- en onderhoudstips net als een patroon zijn vrij te vinden op de site.

Om ons land klaar te stomen voor 4 mei roepen maakjemondmasker.be en Impactdays.co nu heel België op om massaal mondmaskers te maken tijdens de #NationaleNaaiActie. Doel is om heel België te voorzien met zelfgemaakte mondmaskers die kan je doneren via officiële inzamelpunten die ze hierna verdelen op basis van de exitstrategie. Maar denk ook aan je vrienden, familie en buren: bescherm hen en laat hen ook jou beschermen door voor hen mondmaskers te maken. Heb je nog mondmaskers extra gemaakt? Of wil je linten of stoffen doneren? Dit kan bij meer dan 300 inzamelpunten. Ontdek er een in je buurt via maakjemondmasker.be/doneren.

Nieuwe versie patroon

De handleiding van het patroon dat goedgekeurd werd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en afgestemd is met FOD Volksgezondheid, werd herwerkt en verfijnd, zodat het voortaan nog makkelijker met of zonder naaimachine kan gebruikt worden.

Het patroon biedt extra bescherming door:

  • de 2 lagen, met mogelijkheid om er een filter (koffiefilter, keukenpapier…) tussen te steken dat extra bescherming kan bieden.
  • de lintjes, die ervoor zorgen dat je niet aan het masker met je handen zit en dat het beter virusvrij te maken is na een wasbeurt (vs. elastieken).
  • de plooien ervoor zorgen dat je gezicht en neus volledig en comfortabel bedekt zijn
  • er geen naad over de mond of neus loopt, die een mogelijke zwakke plek is waar viruspartikels zich verzamelen.
Hoe doe jij mee?
  • Ga naar maakjemondmasker.be en download het patroon en werkwijze.  
  • Ga aan de slag met de juiste materialen en neem de hygiënische maatregelen in acht.
  • Geen naaitalent? Naast mondmaskers kunnen ook stoffen en linten gedoneerd worden bij officiële inzamelpunten. Een overzicht vind je hier: maakjemondmasker.be/doneren.

Share je creaties, inspireer en motiveer mee op sociale media via #MaakJeMondmasker #NationaleNaaiActie

Evy, Tijd voor Mij-coach helpt je op weg

In dit helder filmpje legt Evy je stap voor stap uit hoe je zo’n mondmasker maakt. 
Fijn weetje:  Evy is coach bij de werking Tijd voor Mij van Femma.  Nu zij geen workshops kan geven, zit ze niet stil!  Ze maakte filmpjes met knutseltips voor kinderen en naaide honderden mondmaskers voor ziekenhuizen, kraamzorgers, scholen, …  Een gedreven dame, waar we superfier op zijn!
Hier lees je over haar werk bij Femma 

 

#NationaleNaaiActie #MaakJeMondMasker

https://www.facebook.com/maakjemondmasker.be
instagram.com/maakjemondmasker/

Reacties

Rina Spreuwers schreef

Waarom een man als gezicht voor de nationale naai actie, allé vrouwenorganisaties waar staan jullie nu ...ik vind dit een kaakslag

Liesje schreef

Dag Rina

De #NationaleNaaiActie is een initiatief van een burgerbeweging. In die beweging zijn ook heel wat mannen actief. En ook mannen kunnen even goed aan de slag om mondmaskers te maken. Deze keuze is dus net roldoorbrekend en toe te juichen.

Iedereen kan mondmaskers maken!

Met vriendelijke groeten

Liesje - Femma

Vermeersch Rosanne schreef

Waarom zegt men.... we starten met mondmaskers maken.... terwijl er zoveel mensen al zo lang aan het mondmaskers maken zijn.... Dat vind ik héél jammer voor de honderden en mss wel duizenden masker-naaisters die dit al doen voor zorgkundigen en voor arbeiders in essentielle fabrieken, waar ze de afstand niet kunnen bewaren. Vind dat dat wel eens mag gezegd worden.... Beke, Debackere en Consoorten inbegrepen... nog altijd loopt het niet zoals het zou moeten... jammer. Gelukkig dat we veel stille werkers en stille zorgkundigen enz. hebben

Gerda Frans schreef

1 opmerking die ik maak :start aub altijd met een startlapje zoveel makkelijker om te beginnen stikken (tip van de naaischool waar het ons voor eeuwig en altijd ingeprent werd)

Reageer