Waarom Rong mee Femma maakt

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Een zonnige ochtend in augustus. Ik heb een afspraak met Rong Lu, Raadslid van Femma. Op een terras in Leuven drinken we samen koffie. Ik wil weten hoe zij bij Femma terecht kwam, waarom zij zich vrijwillig inzet,  wat ze geeft en terugkrijgt. En bovenal ben ik  benieuwd of het Femma-engagement  haar gelukkig en ondernemend maakt. Of zij vindt dat ze haar tijd bij Femma zinvol besteedt. 

Culturen verschillen

Rong vertelt honderduit.  Het gesprek begint over haar geboorteland China waar een ‘rustige’ cultuur heerst.  Chinezen hebben respect voor de hiërarchie en gehoorzamen aan  wie ‘hoger’ staat: hun vader, de  leerkracht, de werkgever en de overheid. Het lijkt wel of ze zelf geen mening hebben, maar niets is minder waar. Ze leerden  om niet te snel te reageren,  rustig je gedacht te zeggen en te zwijgen als je eigenlijk niks te zeggen hebt. Dat gedrag vloeit voort uit iets wat Chinezen zeer belangrijk vinden nl. respectvol omgaan met andere mensen  en niemand kwetsen. Het is een culturele reactie op een lange geschiedenis  met veel oorlogen en ruzies. Als jonge vrouw vertrok Rong naar de Verenigde Staten om te studeren. Daar leerde ze haar Belgische man kennen. Het Amerikaanse onderwijs zette haar aan tot mondigheid, die nog versterkte door 10 jaar in Nederland te wonen. Daarna vestigde ze zich met haar man en twee kinderen in België. Intussen spreekt  ze vlot Nederlands en integreert ze het beste uit verschillende culturen in haar persoonlijk leven en engagement.

Verenigen over culturen heen

Rong heeft graag contacten met andere mensen. De zin om mensen in groep samen te brengen kreeg ze van huis uit mee. Haar familie in China is actief in het koorleven. Bij ons  stond Rong mee aan de wieg van Nihao, een vereniging van en voor Chinezen in België. In 2012 werkte de Leuvense afdeling van Nihao samen met de Leuvense Femmagroep Female. Ze organiseerden samen kookworkshops: Chinese- en Belgische gerechten. Dat was een zeer fijne ervaring voor alle betrokkenen.  Even later kreeg Rong de vraag om deel uit te maken van de Raad van Bestuur van Femma. Ze moest niet lang nadenken en ze heeft het zich alleszins nog niet beklaagd. Rong wil iets goeds doen voor andere mensen en voor de samenleving waarin ze leeft. Ze is ervan overtuigd dat samenwerking en solidariteit over culturen en grenzen heen  noodzakelijk is om tot een betere wereld te komen. Rong kan zich helemaal vinden in de visie en werking van Femma. Vooral het samenbrengen van vrouwen en het beleidsgericht werken spreken haar aan. 

Rong maakt mee Femma

Naast haar bestuursmandaat in Femma engageert Rong zich om inzichten, concrete suggesties en hulp te bieden bij het oprichten van nieuwe superdiverse groepen. Bovendien maakt ze publiciteit voor Femma van hier tot in China. Rong schrijft voor een krant van de Chinese gemeenschap in België met 50.000 lezers. In de krant, maar ook in de Chinese chatgroep van vrouwen, heeft Rong het regelmatig over activiteiten van Femma en over het dossier combinatie arbeid en gezin. Ondanks verschillen ziet Rong ook veel gelijkenissen: gelijke rechten voor mannen en vrouwen in theorie, maar daarom nog niet in de praktijk; zorgarbeid die vooral bij vrouwen terecht komt; verjongen  van verenigingen wat niet gemakkelijk is, .... Ze roept op om (wereld)breed te kijken en alert te zijn, ook voor ogenschijnlijke verworvenheden als vrede en gelijke rechten.  Rong is een echte ambassadeur en bruggenbouwer.

Femma betekent veel voor Rong

Rong vindt Femma een grote en goed georganiseerde vereniging. Er wordt gewerkt met doelen en dat levert effectief resultaten op. Vrouwen en de samenleving worden er beter van. Rong ziet dat Femma over verschillen heen,  constructief samenwerkt met andere organisaties. Ze ervaart een fijn samenspel tussen vrijwilligers en beroepskrachten. Gaandeweg groeit Rong’s netwerk van inspirerende vrouwen en groepen.

Bij Femma leert ze veel bij voor zichzelf en voor  haar Chinese vereniging Nihao:  mondiger en sterker worden, openstaan voor anderen en voor nieuwe dingen, goed vergaderen, sterke dossiers maken  en actief participeren aan de samenleving. Mede dankzij Femma ervaart Rong dat ze opgenomen is in een groter geheel. Ze is een schakel in een (vrouwen)beweging over grenzen heen. Dat geeft haar leven zin. Daar is ze fier op.

Reageer