Waarom ik vrijwilliger bij Femma ben en blijf

{$items.title}

Ik denk dat ik mag zeggen dat het vrijwilligersbloed door mijn aderen stroomt. Als kind zag ik hoe mijn vader heel vaak in de weer was voor allerhande verenigingen. Hij bracht uitnodigingen rond, hielp een zaal klaarzetten, maakte kasverslagen, vergaderde tot in de late uurtjes, was bij menige activiteit de eerste en de laatste man, soms tot ergernis van mijn moeder die het wel had fijn had gevonden als haar man  wat vaker thuis was geweest. Ik was dan ook niet van plan om later zelf de vrijwilligerstoer op te gaan, helemaal niet.

Maar na de geboorte van onze jongste zoon kreeg ik een uitnodiging voor de lichtmisviering van KAV. Met enige terughoudendheid ging ik erheen, maar ik amuseerde me wel. En het was meteen het startschot van een ondertussen 20-jarige carrière als vrijwilliger bij Femma. In het begin spinde ik maar af en toe een draadje mee, maar geleidelijk aan raakte ik verstrikt in het Femma-web.

Soms krijg ik de vraag waarom ik dit blijf doen, en eerlijk gezegd, als ik eens een dipje heb, vraag ik het mijzelf ook af. Daarom doe ik een poging om onder woorden te brengen wat er nu zo leuk is aan Femma-vrijwilliger zijn. Misschien goed ook om nog eens te lezen als er zich ooit nog een dalletje in de motivatie voordoet.

Het is leuk om vrouwen bij elkaar te brengen en hen een toffe avond of dag te bezorgen. Het doet heel veel deugd om vrouwen samen te zien genieten. En het geeft een goed gevoel te weten dat je erom gewaardeerd wordt en dat jij op een of andere manier het verschil kunt maken.
Bovendien is het ook fijn om met ons team samen plannen te maken. Brainstormen over de invulling van een activiteit, wilde plannen maken om dan uiteindelijk met beide voeten op de grond tot een haalbaar resultaat te komen. En achteraf tevreden terug kunnen kijken. Meestal toch.

Al die jaren als vrijwilliger hebben mijn leven enorm verrijkt. Ik leer ontzettend veel bij, niet alleen praktische zaken, het brengt me ook veel bij over mezelf. Gaandeweg ontdekte wat ik echt graag doe, waar ik goed in ben en het is gewoon fijn om  die talenten binnen Femma te kunnen gebruiken.

Door mijn vrijwilligerswerk voor Femma leer ik heel veel vrouwen kennen: uit alle beroepsgroepen, uit alle windstreken, van verschillende leeftijden, maar allemaal met dezelfde idealen. Vaak zijn dit inspirerende vrouwen, naar wie ik opkijk en van wie ik veel kan opsteken. Het gevoel van verbondenheid met al deze vrouwen is moeilijk te beschrijven, maar het geeft mij een enorme drive.

Maar bovenal is het fantastisch dat ik aan mijn vrijwilligerswerk voor Femma vriendinnen overhoud, vrouwen met wie ik ook buiten Femma lief en leed deel.

Dat het vrijwilligersbloed kruipt waar het niet gaan kan, is duidelijk: diezelfde zoon die ervoor zorgde dat ik door de lichtmisviering in contact kwam met KAV, is ondertussen zelf een enthousiaste en heel actieve vrijwilliger bij de jeugdbeweging.

Vrijwilligers bij Femma

Deze getuigenis is onbedoeld een prachtige illustratie van de principes die we vooropgesteld hebben bij Femma als het gaat om vrijwilligers. We gaan voor gelukkige vrijwilligers. De belangrijkste pijlers hierbij zijn: doen wat je graag doet, gewaardeerd worden, jezelf ontplooien en verrijken, kracht vinden in een netwerk en mee bouwen aan Femma.

Herkenbaar? Of is er iets anders dat jou motiveert om vrijwilliger te zijn bij Femma? Wat maakt jou een gelukkige vrijwilliger?

 

Reacties

Marita Abas schreef

Niets aan toe te voegen ! Zo herkenbaar ! Goed verwoord Caroline !

Mauricette schreef

Heel mooi Caroline, mijn sterk geëngageerd vrijwilligerstijd bij Femma ligt wat achter de rug.Niettemin blijf ik een héél trouwlid Maar door KAV, nu FEMMA doe ik nog verder enthousiast aan vrijwilligerswerk bij van alles en nog wat..volg verder je blog :)

Nicole schreef

Prachtige getuigenis Caroline. Ik herken me daar ook wel een beetje in maar zo mooi zou ik het niet gezegd krijgen en weet dat jouw enthousiasme aanstekelijk werkt.

Lieve schreef

Heel mooi , veel herkenbare woorden . Eigenlijk niks aan toe te voegen . Prachtig hoe jij dat omschrijft .

Christa Mestdagh schreef

Hey, Caroline,

ook voor mij herkenbaar! Als vrijwilligster in m'n eigen Femma Beitem en als personeelslid bij Femma. Treffend verwoord!

nadine spriet schreef

inderdaad ... een getuigenis die voor veel Femma-vrijwilligers heel typerend en herkenbaar is ! voor de twijfelaars kan dit het zetje zijn dat ze nodig hebben om er voor te gaan !!!

Reageer