Waarom? Hoe? Wat?

{$items.title}

Misschien merkte je het op dat de column van Riet Ory in onze magazine op pagina 18 al eens eerder was verschenen?  Bij het begin van het nieuwe jaar sloop de zetduivel in ons magazine, waarvoor onze oprechte excuses!  Natuurlijk willen we je de nieuwe column niet onthouden, dus delen we die hier op onze blog.

Mijn kinderen zijn nieuwgierig. Ze openen de deuren van de kasten die normaalgezien dicht blijven. Ze vragen naar wat er niet voor hun kinderoren is bestemd als we staan te fluisteren in de keuken of iets in het Frans bedisselen. Ik vond mijn dochter al kauwend op een koffiepad of drie straten verder na een paniekerige zoektocht. Ik spotte wasverzachter in een koffietas, omdat mijn zoon ‘gewoon even wilde checken of het de buikpijn ook zou verzachten’.

Nieuwgierigheid leer je niet af.

Je luistert mee als een onbekende op de trein aan het telefoneren is: wat zou de andere kant aan de lijn te vertellen hebben? Je observeert stiekem wat de klant voor je in haar winkelkar heeft gestouwd: zou ze al die gin alleen opdrinken? Nieuwsgierigheid leidt tot je eerste oester, sigaret of – al dan niet spreekwoordelijke - kater. 

‘Waarom?’, ‘Hoe?’ of ‘Wat?’ brachten ons kunst, nieuwe smaken, technologische toepassingen of nieuwe vrienden. Je bent nieuwsgierig als je meer interesse hebt in het antwoord dan in de vraag die je stelde. Nieuwsgierigheid zet je geest en lichaam in beweging: bijleren, nieuwe combinaties bedenken of iets uitproberen.

Oordeel is de grootste vijand van nieuwsgierigheid.

Een snel oordeel zet nieuwe ideeën en mensen stante pede aan de deur. Teveel hunker naar rust en comfortabel leven knuffelen nieuwsgierigheid dood. Zekerheden bieden veiligheid, maar zijn bovenal een veilige haven om uit te zeilen.  

Femma Wereldvrouwen is zo een ontdekkingstocht.

Een cadeau met grote roze strik, waarvan we nog niet weten hoe goed het zal smaken. Met routines en oordelen graven we onszelf in. Met een nieuwsgierige geest zien we nieuwe mogelijkheden en werelden. We vertrekken met een openheid om onszelf en de wereld te bevragen.

Welke antwoorden zullen we vinden?

Meer lezen over de fusie tussen Femma en Federatie Wereldvrouwen

Reageer