Vrijwilligers maken al 100 jaar Femma

{$items.title}

Vele Femma-vrijwilligers herkennen zich beslist  in het verhaal van Martine Schelstraete uit Knesselare. Een leven gekleurd door sterk, zich uitbreidend en volgehouden engagement. Veel werk, soms wat zorgen maar ook zoveel vriendschap en het gevoel iets te betekenen voor andere vrouwen  en voor de lokale gemeenschap. Femma zegt alvast dank aan Martine en aan alle andere geëngageerde vrijwilligers van vandaag, maar ook aan die van gisteren en morgen. Vrijwilligers maken al 100 jaar  ‘Femma’.

KAV/Femma kan erfelijk zijn

Ik ben Martine Schelstraete, 55 jaar en gehuwd met Dany Seyssens. Ik ben een ‘sociaal beest’, iemand die mensen om zich heen nodig heeft. Mijn beide grootouders waren tot hun dood lid van KAV. Mijn oma Marcella stond in 1959 zelfs mee aan de wieg van KAV-Knesselare. Ik heb nooit anders geweten dan dat alle vrouwen in de familie lid waren van KAV.

Van het één komt het ander

In 1983, ik was net 19 jaar geworden, begon ik te werken op het nationaal secretariaat van de KWB in Brussel. Uiteraard werd ik ook meteen lid van onze KAV hier ter plaatse. Tien jaar later kwamen ze mij vragen om kernlid te worden. Dat was maar een avondje per maand, dus... Na amper een jaar was ik secretaresse, reisleidster, verslaggeefster, ontspanningsverantwoordelijke en schreef ik het maandblad. Die éne avond per maand werden al snel meerdere avonden per week. Van het één kwam het ander. Door mijn inzet en engagement in KAV werd er vanuit ACW (nu Beweging.net) gepolst om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Na enkele maanden van twijfel, namen mijn enthousiasme, gedrevenheid en sociaal engagement het over en stelde ik me kandidaat. We trokken naar de stembus, ik kreeg veel stemmen en was gedurende 12 jaren gemeenteraadslid. Mijn taken binnen KAV nam ik in die tijd gewoon verder op. In 2012 stapte ik uit de politiek omdat mijn eerlijkheid en naïviteit een knauw hadden gekregen. Voortaan vertegenwoordigde ik KAV in de Cultuurraad en in het ACW.

Femma-vrijwilligers worden vriendinnen

Sinds begin 2019 ben ik voorzitster van Femma-Knesselare. Ik probeer met een vaste groep gedreven vrijwilligers – die eigenlijk vriendinnen geworden zijn  - Femma-Knesselare op de kaart te zetten. Dat is niet altijd gemakkelijk in onze veranderende, gedigitaliseerde maatschappij. Jonge mensen vinden moeilijk de weg naar het verenigingsleven. De meesten willen zich zeker niet meer binden om bepaalde taken uit te voeren. Ik ben er echter stellig van overtuigd dat het verenigingsleven meer dan ooit nodig is. Wij mochten vorig jaar ons 60-jarig bestaan vieren en hebben nog steeds 130 leden. Ik hoop dat wij nog vele jaren onze leden kunnen blijven inspireren, boeien en ‘wijzer’ maken!

Bio

  • Geboren in 1964 in Beernem
  • Moeder: Agnes Bleyaert  (KAV)
  • Grootmoeder moeders kant: Anna Bruggeman (KAV)
  • Grootmoeder vaders kant: Marcella De Greve (van bij de opstart KAV-bestuurslid)
  • Naast familie en Femma is Club Brugge mijn grote passie. Al 40 jaar ga ik trouw naar Club Brugge, al 40 jaar heb ik een wedstrijdabonnement.

Kern van Femma-Knesselare tijdens de viering van de 60ste verjaardag van de groep op 22 september 2019.

Reacties

karin stoop schreef

Een heel toffe samenvatting : KAV - Femma !

Maar toch nu, is er niet veel nieuws voor de leden, die al hun activiteiten "in de mist "zagen verdwijnen dankzij het Corona -virus....maar de leden hebben wel allemaal betaald.....

Denise van Kruijssen schreef

Proficiat

Reageer