Vrijwilligers, altijd dichtbij

{$items.title}

5 december vind ik fijner dan 6 december, en ik zeg je waarom. Op 5 december vieren we alle vrijwilligers. De dag daarna is het maar afwachten of die stokoude man, op zijn schimmel, met zijn gevolg langs komt.  Dat levert vaak gekibbel en ruzie op.

Niet op de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Dan staat de hele wereld in het teken van vrijwilligers, zonder onderscheid. Daarom brengt die IVD me altijd op de ene of andere manier tot kalmte. Dat is dankzij jou vrijwilliger, die op eigen kracht doet wat hij moet doen. Je verdient in feite elke dag van het jaar waardering. Laat je die aandacht welgevallen. Van harte gefeliciteerd met deze Internationale Dag van de Vrijwilliger.

Altijd

Vrijwilligers brengen rust en zekerheid, troost en actie. Ze staan altijd paraat of je kan hen verleiden de handen uit de mouwen te stropen, mee te denken, klussen op te knappen waarvoor anderen de neus optrekken. Overdag, in de vroege noen, de late namiddag, ’s avonds en zelfs ’s nachts. Vrijwilligers staan er, altijd.

Vrijwilligers zijn beter dan de motor van mijn auto die op de verkeerde momenten sputtert en het laat afweten. Ze zijn niet te vergelijken met die leveranciers van elektriciteit, die je niet kunnen garanderen dat je morgen stroom in huis hebt. Veel slimmer ook dan die mensen die vanuit hun ivoren toren orakelen of beslissingen nemen, die mijlenver staan van de realiteit en de praktijk.

Jij, vrijwilliger, houdt een vinger aan de pols. Jij maakt je handen vuil.  Je staat met beide voeten op de grond. Jij handelt zonder dat daar iets tegenover moet staan. Je volgt je hart. Je keuzes zijn vaak gedreven door waarden en vol passie. Je bent bekommerd om het wel en wee van de mensen rondom je, je zorgt ervoor dat de samenleving waarin we leven menselijk blijft. En het mooie is dat jij, vrijwilliger, dat met een charmante naturel doet, zonder dat je dat luid en schel van de daken brult. Een bron van onuitputtelijke activiteit, inzet en initiatief, duurzamer dan wat dan ook. Dat maakt van de vrijwilliger een schone mens. Iemand waarop je kan rekenen. Deze Internationale Dag geeft ons de gelegenheid dat te benadrukken en virtuele duimen op te steken.

Dichtbij

Vrijwilligers leven niet op een wolk. Je treft ze aan in elk dorp, gemeente of stad in Vlaanderen. En ook daar voel je die onstuitbare energie die door hun lijf en leden stroomt, met een vastberadenheid om de gemeenschap te verbeteren. Vrijwilligerswerk  is een vreedzaam maar krachtig wapen tegen verzuring, tegen een complexe maatschappij waarin heel wat mensen het noorden kwijt raken. Een vrijwilliger is een kompas, een baken, een reddingsboei om alles gezelliger en leefbaarder te houden.

Daarom willen we je, vrijwilliger, koesteren. Omdat je doet wat je doet, ook al zijn de omstandigheden niet altijd prettig. Ook omdat er geen rem staat op al dat gevrijwillig, want als je goed kijkt zie je waar het zit. In lokalen, aan ziekenhuisbedden, op straten en op pleinen. Overal. Ver. Dichtbij.

Vrijwilligers zijn geruisloze turbines die menselijkheid door straten, wijken, buurten blazen. Badbommen waaruit activiteit en solidariteit bruist. En dat gebeurt allemaal spontaan, met het oog gericht op de andere. Met een hardnekkige koppigheid om iets op poten te zetten, je stad of gemeente te verbeteren, samen met anderen, iemand moed toe te spreken, uit te nodigen om deel te nemen aan het gemeenschapsleven.

Uit overtuiging. Uit verantwoordelijkheidszin. Zonder je inzet blijven we ter plekke trappelen. Met je inzet gaan we vooruit.

Oprechte dank.

Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw

Reacties

Hoebers Vera schreef

Nemen jullie nog vrijwilligers aan

Reageer