Vertel eens een sprookje

{$items.title}

Ja, elke dag van het jaar is wel de 'dag van...' Zo ook vandaag.  Op de kalender zag ik 'vertel eens een sprookjesdag' prijken.  En ik wil best wel een sprookje vertellen aan mijn kinderen, of aan jou...
Maar welk? 

Nu ik er over denk, heb ik nooit iets gehad met de klassieke sprookjes.  Het grootste deel van mijn kindertijd liep ik rond met een kort kopje in 'ravotkledij'.  Zo'n prinses met kilometerslange, blonde lokken, pronkerige galajurken, ...  Nee, het zei me niks. 
En dwergen, koetsen, prinsen op witte paarden?  Ook die brachten m'n fantasie niet tot leven.

Ik las wel, veel zelfs.  Boeken over indianen, holbewoners of echt gebeurde verhalen.  En in een zelfgemaakte tipi met dekens, of in een heus kamp op een verlaten terrein waande ik me deel van die verhalen.  Daar kon ik wel iets mee.

Of toen ik nog wat kleiner was...  de verhaaltjes van Poltje Droevaert*.  Die vertelde m'n vader bij bedtijd.  Poltje was een heel gewone jongen, die zo nu en dan iets mispeuterde.  En ik en m'n broer leefden mee en oordeelden zelf over hoe erg het nu weer was wat Poltje had gedaan en dat wij dat nooit zouden doen.  Of we zaten stilletjes te denken 'Oeps, dat deden wij ook.  Gelukkig weten ze het niet!'.  Terwijl de inspiratie voor Poltjes verhalen helemaal niet zo ver was gezocht, want die haalde m'n vader bij ons!

Ik heb het dus meer voor verhalen waar iets 'meer' achter zit.  Goeie verhalen maken dingen duidelijk zonder het echt uit te leggen.  Niet alleen aan kinderen, trouwens.  Bij goeie verhalen kun je je inleven.  Ik zou wel wat meer van die verhalen willen bieden aan mijn kinderen.  Verhalen die hen iets leren over het echte leven, met alle verschillende mensen die daarin (kunnen) leven.  Misschien kun jij me  inspireren?

Sinds januari staat er iedere maand een sprookje in ons magazine.  Ik ben er helemaal weg van:  die assepoester die helemaal niet zo opgetut hoeft te zijn voor haar prins en de dillema's die niet langer voorbehouden zijn voor prinsessen...  Ze lijken op klassieke sprookjes, maar toch weer niet.  Ze geven de boodschap dat het anders kan en mag.

Ook maart en ook volgende maanden brengen nieuwe sprookjes!  Benieuwd?  Wie een Femmapas heeft kan maandelijks meegenieten.  Door de aankoop van een Femmapas help je trouwens ook mee dat andere Femma droomverhaal waar te maken.

En jij?  Hou jij van sprookjes?  Welke zou jij graag voorlezen aan je kinderen?  Of maak je ze ook liever zelf en wat vertel je dan?  Laat het ons weten!  Ik kijk uit naar jouw inspiratie.

 


* voor de niet-Westvlamingen:  een droevaert is een deugniet, een stouterik

Reacties

Katty Geltmeyer schreef

Misschien moet u eens de bundel "beest in bed" van Marita De Sterck proberen? Weet dat wat u als "klassieke" sprookjes beschouwt in feite zeemzoete bewerkingen zijn van heel wat grimmiger teksten.

marijke goossens schreef

Hallo, mijn leven als storyteller is als een sprookje! Kom gerust langs op een vertelevent en beleef als een kind weer het wonderlijke effect van jouw eigen verbeeldingskracht. Sprookjes over dappere meisjes en powerwomen! Want....vergeet het niet hé.....wij zijn allemaal echte QUEENS!

Reageer