Vakantie thuis: staycation

Staycation is een populaire vakantieformule: bijna de helft van de Belgen (45 %) neemt regelmatig een thuisvakantie. Dat cijfer stijgt tot 56 % voor wie op het platteland woont. Staycation is bovendien bijzonder populair bij de jongere generaties; 60-plussers zijn het minst te vinden voor een thuisvakantie. Dat blijkt uit het ILIV-onderzoek naar thuis en thuisgevoel bij 2000 Belgen.


Meer staycation op het platteland
Wie op het platteland woont, zal sneller voor een thuisvakantie opteren: 56 % geniet er regelmatig van een staycation; bij de andere bewoners is dat 43 %.


Belgen houden van groen thuis
Groen is belangrijk voor de Belg, ook voor zijn thuisgevoel. 67 % woont al in een groene omgeving, en nog eens 25 % hoopt dat ooit te kunnen doen. 26 % plaatst de tuin of het terras in zijn persoonlijke top drie van zaken die essentieel zijn om zich thuis te kunnen voelen. Slechts 8 % heeft geen behoefte aan een groene woonomgeving.


Staycation: niet enkel voor gezinnen, maar senioren zijn niet echt fan
Een thuisvakantie slaat meer aan bij de jongere generaties dan bij de oudere. Eén op de drie zestigplussers (32 %) wil een thuisvakantie zelfs niet overwegen. De aanwezigheid van kinderen binnen het gezin heeft geen invloed: ook mensen zonder kinderen houden regelmatig een thuisvakantie.


Besparen, maar ook genieten
In tijden van crisis bespaart 46 % van de Belgen eerst op zijn vakantie. Toch is staycation veel méér dan een zuinige vakantieformule: voor één op vier is een thuisvakantie een echte klusvakantie; voor de anderen is het schipperen tussen niets doen en actie ondernemen, tussen vrienden ontvangen en tijd voor zichzelf en zijn gezin nemen.
45 % van de Belgen neemt regelmatig een thuisvakantie.
Daarvan:
• probeert 6 % helemaal niets te doen;
• probeert 28 % regelmatig niets te doen;
• doet 23 % veel klusjes en werkjes in huis;
• doet 52 % een aantal klusjes en werkjes;
• nodigt 8 % regelmatig vrienden uit;
• nodigt 42 % af en toe vrienden uit.

Bron + foto: www.iliv.be

Reageer