Uitwisselingsmomenten ‘Femma deelt’: tussentijdse evaluatie en nog kansen om in te schrijven!

{$items.title}

Femma heeft een hart voor haar vrijwilligers! En om die vrijwilligers op de beste manier te ondersteunen, wil de organisatie graag een kijk krijgen op het leven, de noden en wensen van haar vrijwilligers. We willen weten waar ze gelukkig en sterk van worden en waar ze zich zorgen over maken.

We houden de vinger aan de pols door onze vrijwilligers op regelmatige tijdstippen te bevragen.
Het is ondertussen alweer twee jaren geleden dat we de vraag stelden om een dagboekje bij te houden. 500 vrijwilligers namen aan dat onderzoek deel. Uit de resultaten daarvan bleek dat onze vrijwilligers zich vaak ‘overbevraagd’ voelen. Dat de draaglast hoger is dan hun draagkracht.

Daarom bieden we tijdens de uitwisselingsmomenten in dit voorjaar de vorming ‘Bewust kiezen’ aan, om hen te versterken. Op een interactieve manier zetten we onze vrijwilligers ertoe aan om bewust te kiezen voor die engagementen waar zij blij van worden, die hen energie geven. Tegen de zaken die hen uitputten, leren wij hen ‘neen’ zeggen. We bieden hen een inzicht in de mechanismen die spelen bij het ‘neen’ zeggen en reiken hen tips en tricks aan om die mechanismen te doorbreken en om op een assertieve manier te communiceren.

Door die vorming in een grotere groep te brengen, krijgen de deelnemers een ruimer beeld. Vooral van elkaars’ voorbeelden steken zij heel veel op. Zij inspireren mekaar!

In het tweede deel van het uitwisselingsmoment brengen we informatie over de wijzigingen die onze organisatie vorig jaar onderging. We merken dat onze vrijwilligers die openheid appreciëren en ook dat zij daar geïnteresseerde vragen bij stellen.

Wij willen onze groepen zo goed mogelijk blijven ondersteunen en waarderen, want het is zéér belangrijk dat onze vrijwilligers zich gelukkig en geëngageerd voelen.

Nu we vele groepen tegelijk zien, is het hét moment om dat te onderzoeken. We focussen ons daarbij op alle aspecten van de werking: Weten de vrijwilligers nog hoe ze ons kunnen bereiken? Komt de inhoud van de Checklist wel goed terecht? Hoe verloopt het werken met de Webwijzer? Is er nood aan andere vormingen? Valt de wijze waarop we hen waarderen in goede aarde? Hoe gelukkig voelen ze zich in hun engagement? …

Omdat we met een zeer gevulde agenda naar de uitwisselingsmomenten gaan, gebruiken we voor de uitwisseling rond goede ideeën en ervaringen van de groepen de ‘stoefmuur’. Daarop plaatsen zij de info van alle geslaagde activiteiten die zij met de anderen willen delen.

De evaluatie aan het einde van de avonden toont dat de deelnemers over het algemeen heel tevreden zijn over het verloop en inhoud van de avond. Ze staan stil bij ‘Bewust kiezen’, ze doen inspiratie op, ze leren bij, ze gaan met nieuwe energie naar huis, …

Ben je nieuwsgierig geworden? Ontving je de uitnodiging, maar reageerde je er nog niet op? Grijp dan zeker nog je kans! De periode van de uitwisselingsmomenten loopt nog!

Ben je geïnteresseerd, maar lukt het je niet om deel te nemen aan één van de uitwisselingsmomenten? Laat dan zeker van je horen via groepsbegeleiding@femma.be of via 02 246 51 19. Wij nemen dan contact met je op!

Reageer