Tijdskrediet is voor velen inderdaad een luxekrediet

{$items.title}

Het lijkt stilaan een traditie te worden. Telkens de RVA cijfers publiceert over de opname van tijdskrediet of thematische verloven zien de werkgeversorganisaties hun kans mooi om die stelsels aan te vallen. In maart pleitte het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) nog voor de afschaffing van de uitkering bij ouderschapsverlof, in juni opperde de Unie van zelfstandige ondernemers (Unizo) om het ongemotiveerd tijdskrediet af te schaffen en vandaag herhaalt het NSZ die laatste boodschap. Een ‘luxekrediet’ noemt het NSZ het ongemotiveerd tijdskrediet. Klopt deels zegt Femma.

Tijdskrediet is niet gelijk aan wereldreis

Wat niet klopt is dat het ongemotiveerd tijdskrediet enkel wordt opgenomen om een wereldreis te maken of een carrière pauze in te lassen. Ten eerste stellen wij ons sterk de vraag hoe het NSZ die bewering kan staven. Wanneer we de cijfers beschouwen dan zien we inderdaad dat meer Belgen gebruik maken van verlofsystemen. Vooral het ouderschapsverlof en het thematisch verlof  medische bijstand zijn sterk gestegen.  Tijdskrediet is inderdaad toegenomen ten opzichte van 2007 (18,9%). Ten opzichte van vorig jaar is de stijging echter heel gering (0,3%).  Belangrijk is dat  deze cijfers geen onderscheid maken tussen gemotiveerd en ongemotiveerd tijdskrediet en dat voltijds tijdkrediet sterk is afgenomen (- 47,4% tussen 2007 en 2013), terwijl halftijds tijdskrediet (+9,5% tussen 2007 en 2013) en vooral 1/5de tijdskrediet (+ 34,4% tussen 2007 en 2013) zijn toegenomen. Niet bepaald formules die je toelaten om een wereldreis te maken of je carrière op pauze te zetten. Ten tweede zien we dat mensen dat ongemotiveerd tijdskrediet ook aanwenden om zorg op te nemen, schoolvakanties te overbruggen of om even gas terug te nemen in de dagdagelijkse ratrace.

Voor velen een luxekrediet

Dat het een vorm van ‘luxekrediet’ is, klopt dan weer wel.  Voor alleenstaanden en gezinnen met een laag inkomen zijn de thematische verloven en tijdskrediet een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven. De uitkering voor voltijds thematisch verlof of tijdskrediet ligt naargelang het stelsel ruwweg tussen de 640 en 710 euro per maand.

In plaats van energie te steken in loze argumenten zou het de werkgeversorganisaties sieren om voor de verandering eens voorstellen te doen, die de combinatie van arbeid en privé kwaliteitsvoller laten verlopen. Femma is alvast bereid om in dialoog te gaan en samen te zoeken naar creatieve oplossingen.

Eva Brumagne,

Directeur Femma

Reacties

ann de ceuster schreef

Ik vind mijn 4/5 tijdskrediet zonder reden totaal geen luxe. ben midden 2010 behandeld tegen borstkanker. In 2011 terug halftijds aan de slag, en begin 2012 heb ik stap gezet naar voltijds werken. En hier zit het probleem. het werken lukte wel, maar de familie thuis had 's avonds totaal niets meer aan mij. Al mijn energie was op, ik voelde mij na een paar maanden uitgeblust, en mijn werkgever heeft mij met veel plezier 4/5 tijdskrediet toegestaan. Ik presteer op het werk goed werk, en thuis loopt het nu ook terug beter. Iedereen dus tevreden.

Ik stel me de vraag of er niets kan veranderd worden aan de ziekteuitkeringen. je kan alleen maar voltijds of halftijds ziekteuitkeringen krijgen. Ondertussen ben ik toch al wat mensen tegengekomen die graag meer dan 50 % , maar geen 100% kunnen werken na ziekte.

Liesje schreef

Dag Ann

Ik denk dat je hier een perfect voorbeeld geeft van een veelvoorkomende reden om iets minder te werken met tijdskrediet. Maar hierover bestaan jammer genoeg geen cijfers omdat aan te tonen.

Bedankt voor jouw verhaal! Fijn dat je een evenwicht hebt gevonden.

cindy schreef

Hallo,

Ik ga even tegen enkele schenen stappen vrees ik.... Ik vind mijn halftijds werk ook geen luxe wegens familiale en gezondheidsredenen. Maar ik ben halftijds gaan werken zonder tijdskrediet. Mijn werkgever wilde dit niet toestaan, dus ben ik van werk moeten veranderen. Het is ook niet dat wij de financiële mogelijkheid hebben om zulke gekke toeren te doen, dus probeer ik geld bij te verdienen op ogenblikken dat ik mij wel goed voel. Maar het is vooral besparen, besparen, besparen. Maar toch, ik ben heel gelukkig! Ik vind dus niet dat het tijdskrediet moet blijven bestaan: economisch en zelfs sociaal is dat geen eerlijk systeem. Er zou wel meer aandacht mogen komen voor volwaardige deeltijdse functie van enkele uren per week tot voltijds naar de mogelijkheden van iedereen... zonder bij passing van de staat dus. En de opleiding op school zou meer mogen gaan naar een mentaliteitsverandering: je kan heus wel met weinig geld toekomen als je niet steeds het laatste nieuwe wilt (onze tv is zeker 10 jaar oud) of op vakantie wilt gaan (wij gaan met de fiets op vakantie)... Heel de maatschappij moet veranderen! Maar oplapmiddeltjes zoals tijdskrediet -sommige mensen kunnen er gebruik van maken, anderen weer niet, sommigen misbruiken het, anderen weer niet, economisch totaal onverantwoord- is geen oplossing: afschaffen dus en alternatieven uitwerken!

sabine vermeulen schreef

Ann, inderdaad de progressieve tewerkstelling is normaal gezien beperkt tot halftijds. Maar hierop worden al wel eens uitzonderingen gemaakt, heb je dat al wel eens besproken met de medisch adviseur van je ziekenfonds? Ik werk bij het Vlaams & Neutraal ziekenfonds en weet dat dit in uitzonderlijke gevallen wel wordt toegestaan. En inderdaad zou ik jou tijdskrediet geen luxekrediet noemen. Maar mijn collega's nemen het bijna allemaal om gewoon een dagje extra thuis te zijn en dan vind ik het persoonlijk niet kunnen dat zij daar een extra uitkering voor krijgen. Ik ben 15 jaar geleden vrijwillig deeltijds gaan werken om meer tijd in de opvoeding van mijn kinderen te steken, toen bestond het tijdskrediet niet en heb ik een deeltijds contract gekregen zonder bijpassing, we hebben het toen met minder inkomsten moeten redden. Er bestaan tegenwoordig al zoveel vormen om wat extra thuis te zijn: geboorteverlof, tijdskrediet als je kleine kinderen hebt, … Wees blij dat dit nu allemaal bestaat, wij hebben het veel moeilijker gehad en zijn er ook doorgeraakt. Als er geld genoeg is vanuit de overheid, geen probleem maar in tijden van besparingen vind ik persoonlijk dat het tijdskrediet gemotiveerd moet zijn.

Sanne Witters-Pauwels schreef

Hallo, omdat wij het recht op een warme thuis een levensnoodzakelijk recht vinden voor alle kinderen, zijn we pleegouders geworden. Voor pleegkinderen bestaat er jammer genoeg geen enkel recht op ouderschapsverlof. Wij konden enkel een baby in ons gezin opnemen omdat ik nog recht had op 3 maanden ouderschapsverlof voor mijn zoon. Dus ouderschapsverlof een luxeverlof? Ik vrees van niet. Eerder een schrijnende nood, zeker als je bedenkt hoeveel baby's er in instellingen blijven zitten omdat mensen misschien wel gemotiveerd zijn om ze bij hen thuis op te nemen maar het gewoon praktisch niet kunnen realiseren omdat ze nu eenmaal met twee aan het werk zijn. In plaats van te snoeien in deze thematische verloven, pleit ik voor een weloverwogen uitbreiding.

anita Hoppenbrouwers schreef

Ik vind tijdskrediet zeker geen overbodige luxe

ben 57 jaar en heb steeds voltijds gewerkt. Ben alleenstaand en heb twee kinderen opgevoed. Was alleen van mijn 28 jaar - met kinderen toen van 18mnd en 4,5 jaar.

Heb drie jaar voor een palliatieve vader gezorgd en nu zorg ik ook voor mijn moeder. Zij heeft parkinson en is hierdoor niet meer mobiel ed.

Dus nu heb ik voor eind dit jaar tijdskrediet aangevraagd van 1/5 minder te werken.

Nooit gestempeld (ik zou liegen 3mnd) ook mijn werk verloren ed maar steeds terug de kracht gevonden van vol te houden.

Ik vertrek elke morgen om 06u30 en ben pas om 17u thuis.

Heb nu ook een kleinkind - waar ik af en toe ga op babysitten. De ouders werken in een systeem van 12u aan een stuk door te werken met ploegen.

Dus opvang wel dikwijls nodig.

Ik neem maar 1/5 omdat financieel meer niet mogelijk is (alleenstaand)

Blijven werken als men ouder wordt en ook prive wat zorgen heeft is zwaar. Dus een wereldreis ga ik zeker niet maken.

En voor elke cent die in mijn portemonnee beland heb ik gepresteerd.

en gelukkig heb ik nog niet teveel gezondheidsproblemen

Zo hopelijk kunnen jullie wat kracht bijzetten om dit systeem te behouden

Vera schreef

Ik heb 1/5 tijdskrediet omdat mijn werkgever mij er min of meer toe heeft gedwongen. Ofwel een dag minder werken ofwel misschien helemaal geen werk meer. Door de uitkering wordt het loonverlies een beetje gecompenseerd. Ondertussen kan ik zoeken naar een andere oplossing voor die ene dag.

anomiem schreef

Als alleenstaande mama met 2 tieners en geen enkele tegemoedkoming (allimentatie, schoolkosten,...)

kan ik het mij niet permitteren om deeltijds te werken...

Gelukkig heb ik full-time werk want anders kom ik er financieel niet. Zo dicht kan armoede zijn...

Fysisch zit ik aan mijn grens, gemiddeld 5 à 6 uur slaap per nacht. Hopelijk red ik het en wordt het haalbaarder als de kinderen afgestudeerd zijn...

Een liefst actieve 55 plusser schreef

Werkgevers moeten ook niet hypocriet zijn, ze pushen je soms in een systeem van tijdskrediet, dat je spontaan zelf niet zou gewild hebben . Alternatief blijven werken is gewenst maar niet als men de job uitholt. Dit systeem wordt door hen misbruikt om op een voor hen goedkopere manier oudere maar nog werkzame krachten aan de kant te schuiven.

Tinne schreef

Ouderschapsverlof en tijdskrediet zijn geen luxekredieten, maar een broodnodige manier om de hoge eisen van het werk met gezin en of privé te blijven kunnen combineren en gezond te blijven.

In Zweden kunnen BEIDE ouders 240 dagen ouderschapsverlof opnemen (waarvan 60 overdraagbaar naar de partner) met behoud van 80 % van het loon. Je ziet er ook heel vaak papa's met hun kind rondlopen, terwijl de mama's (terug) aan het werk zijn. Dat is een hele andere visie op de samenleving, die veel flexibeler is en op maat van het gezin.

De mensen die voltijds tijdskrediet nemen om op wereldreis te vertrekken zijn écht een uitzondering hoor ( ik ken zo niemand)en daarvoor mag je niet een heel systeem gaan afschieten. Ik ken echter wél verschillende mensen (waaronder mezelf) die maanden ziek thuis zijn omdat ze fysiek en mentaal opgebrand zijn door jarenlang het beste van zichzelf te geven in de combinatie werk/gezin.

Mijn visie is dus eerder om -zelfs in tijden van crisis en besparingen- na te denken over formules die het welzijn en de gezondheid van mensen ondersteunt in hun werk; het gaat van ons allen blijere ouders, gezondere mensen en efficiëntere werknemers maken en daar is de winst voor de samenleving oneindig groot!

xx schreef

Ik ben 37 en mama van 2 meisjes (5 en 7 jaar), tot op heden heb ik nog geen ouderschapsverlof kunnen opnemen. Ik werk sowieso slechts 4/5 omdat ik niet voortdurend beroep wil doen op naschoolse opvang. Toch zou het voor mij ook een meerwaarde zijn om vb. in de zomermaanden eens een maand ouderschapsverlof te kunnen nemen. Niet enkel omdat het fijn is om dan samen thuis te zijn, maar omdat het ritme van werken en gezin toch zwaar doorweegt. Beter er af en toe eens een maand er tussenuit dan opeens en onverwachts maanden of langer thuis omwille van burn-out... (zoals velen in mijn werkomgeving). Op die manier kan je de kosten van het ouderschapsverlof aan de maatschappij volledig verantwoorden, want ik denk dat iemand die langdurig afwezig is omwille van uitputting, burn-out, depressie, nog meer kost aan de maatschappij.

Uiteraard moeten er systemen zijn waardoor het voor alleenstaanden, mensen na een ziekte, en andere moeilijke omstandigheden ook haalbaar wordt om het vol te houden.

Het ouderschapsverlof is er in de eerste plaats om werk en gezin te kunnen combineren, en daarvoor zou ik dit ook willen opnemen. Vroeger werkten mama's niet of minder uren vandaag de dag gaan we dagelijks met z'n twee werken, anders kom je niet rond, dus een compensatie voor diegene die meer tijd bij het gezin willen zijn, vind ik geen luxe...

Martine Verhelle schreef

Tijdskrediet is géén luxe. Ben nu op pensioen maar heb zelf vanaf 50 jaar 1 dag per week (1/5e) tijdskrediet opgenomen en bleef thuis op woensdagnamiddag en vrijdagnamiddag. Ik had een zéér drukke job met veel overuren als Management Assistant in een Amerikaans bedrijf. Financiëel en extra legaal had ik alle mogelijke voordelen maar het werk was uiterst prestatiegericht en zeer druk. Dank zij die 2 halve dagen in de week had ik nooit meer het gevoel dat ik op vrijdag op was en weekendrust nodig had en kon ik nog genieten van het weekend. Dank zij die 2 halve dagen heb ik mijn job met plezier tot mijn pensioen kunnen doen wat fulltime niet mogelijk was geweest. En wees gerust, voor die 2 halve vrije dagen wordt het werk zelf niet in dezelde mate verminderd. Je doet nog wat meer tijdens de uren dat je wel op kantoor bent en maakt dat je alles geregeld is en je niet gemist wordt tijdens de halve dagen dat je er niet bent. Ik kan mij niet inbeelden dat ik fulltime hetzelfde werk aan hetzelfde tempo had kunnen doen tot aan mijn pensioen. Met dit 1/5e tijdskrediet heb ik dat wel gekund en ben tot de laatste dag met plezier gaan werken.

paul schreef

Annomalie in de wetgeving ?

In bepaalde gevallen zouden ongemotiveerde tijdskredieten nog kunnen starten na 01-01-2015 ?

Art. 7. Van het kb 30-12-2014 inzake tijdskrediet Dit besluit is toepasselijk op alle eerste aanvragen voor onderbrekingsuitkeringen die ingaan na 31 december 2014.

Onder eerste aanvragen wordt voor toepassing van deze bepaling verstaan :

- alle aanvragen van werknemers die voor het eerst onderbrekingsuitkeringen aanvragen;

- alle aanvragen voor onderbrekingsuitkeringen die geen ononderbroken verlenging onder dezelfde vorm zijn van een op 31 december 2014 lopende periode van onderbrekingsuitkeringen.

vorm is : art. 4§3 kb 12-12-2001

( welk enkel voor tijdskredieten waarvan de vorm hetzelfde ( bv 50% moet 50% blijven )

paul schreef

blijkbaar staat er ook nog een blunder in de regelgeving. Er wordt verwezen naar een artikel in een ander KB dat nog dezelfde dag wordt opgeheven in een ander KB

Art. 4. Artikel 6 van hetzelfde besluit(=koninklijk besluit van 12 december 2001)...wordt vervangen als volgt :...§ 5. In afwijking van § 1, wordt de leeftijd op 55 jaar gebracht voor de werknemers die hun arbeidsprestaties verminderen tot een halftijdse betrekking of verminderen met een vijfde in toepassing de CAO nr. 103, wanneer :...2° de werknemer die onderbrekingsuitkeringen aanvraagt en die, op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever 35 jaar beroepsverleden als loontrekkende in de zin van artikel 3, § 2 van het koninklijk besluit van 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag kan rechtvaardigen;...”(30 DECEMBER 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 tot uitvoering van hoofdstuk IV van de wet van 10 augustus 2001 betreffende verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van het leven betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking,B.S.2014-12-31)

“Art. 3. Artikel 3, § 2, van hetzelfde besluit(=koninklijk besluit van 3 mei 2007)...wordt opgeheven”(30 DECEMBER 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag,B.S.2014-12-31).

paul schreef

reeds de dag nadien , nl op 12-01-2015 heeft de rva de annomalie in de wetgeving dichtgereden.

Er kan geen tijdksrediet zonder motief na 01-01-2015 meer starten, dat na 31-12-2014 werd aangevraagd, tenzij het een verlenging van een tijdskrediet zonder motief is.

onbekend schreef

Ik denk het ook niet dat dit luxe is mijn 2 kinderen wegdoen kost 1000 € per maand en als ik thuis blijf kom het mij ongeveer 200€ goedkoper uit. Dus ook een financiele noodsituatie maar mensen die werkloos zijn gewild hebben soms meer!!!! Dat vindt ik pas niet juist!!

Reageer