Tien boeken voor de vakantie

{$items.title}

Ben je ook aan het aftellen naar de vakantie? Misschien is het voor jou ook hét uitgelezen moment voor een boek. Op een terrasje, aan het zwembad, in je eigen tuin, op je balkon of in je luie zetel. Weet je niet welk boek te kiezen? Tien Femma-boekenwurmen geven hun ultieme leestip voor de vakantie.

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Jonathan Safran Foer (2005, 375 blz., psychologische roman)

Een boek over oorlog, pijn én liefde in de historische context van 9/11.  Pijnlijke, schokkende gebeurtenissen bekeken vanuit het standpunt van een kind, een vader. Als lezer ken je de context, de historische gebeurtenissen, maar ze bezwaren je niet. 

"Het boek is geschreven in een bijzonder verrassende stijl. Het leven wordt serieus bevonden, maar ervaren met humor. Heel verrijkend in tijden waarin weinig nog zeker lijkt.”
Vera, Femma Emelgem

De Kraamhulp
Esther Verhoef (2014, 328 blz., thriller)

De Kraamhulp beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen: Didi, die na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, de knappe kraamhulp Hennequin, die zich onmisbaar maakt in Didi's gezin en de politieagente Miriam de Moor, die zo haar twijfels heeft.

“Een vriendin die het boek voor haar verjaardag kreeg, vertelde er zo enthousiast over dat ik het ook ben gaan lezen. Ik geef het nu graag als boekentip aan de Femma-vriendinnen. Het is vlot geschreven en spannend tot het einde. Eens je erin begint te lezen, wil je zo snel mogelijk weten hoe het afloopt. De verschillende verhaallijnen komen ingenieus samen in het verrassende einde. Een ideaal boek om mee te nemen op reis of je thuis heerlijk mee in de zetel te nestelen.”
Ann, Femma Roeselare Stad

Life on sneakers
Evi Renaux (2016, 164 blz., waargebeurd)

Het boek gaat over een jonge vrouw die gezond is en altijd strak in het pak gaat werken. Op een dag geraakt ze bijna niet meer uit bed door de pijn. Vanaf dan gaat het van het ene ziekenhuis naar het andere voor onderzoeken. Het komt zo ver dat de artsen haar niet geloven en zeggen dat het tussen haar oren zit. Ze geeft niet op en samen met haar moeder blijft ze zoeken naar de juiste arts die haar wel gelooft.

“Het boek liet mij inzien dat ik het niet slecht heb (ook al heb ik zelf een chronische ziekte). Als je vandaag een slechte dag hebt, denk dan dat het overgaat en morgen beter zal zijn. Het doet een mens beseffen dat er altijd anderen zijn die er slechter aan toe zijn dan jezelf.
Geniet vandaag, morgen kan het te laat zijn.”
Manuella, Femma Emelgem


Koningin op blote voeten
Ildefonso Falcones (2014, 717 blz., historische roman)

Een Afro-Amerikaanse slavin krijgt haar vrijbrief op het schip dat hen beiden naar Spanje brengt. De man sterft echter voor ze het vasteland betreden. Op blote voeten, met enkel de kleren die ze aan heeft en een oude deken, trekt ze Spanje in. Ze vindt vriendschap en uiteindelijk haar grote liefde binnen de Roma-gemeenschap.

“Dit boek is heel beeldend en meeslepend. Bij het lezen kruip je  als het ware in de huid en gevoelens van het hoofdpersonage. De natuur, de taal, wijze van huishouden, koken, eten, reizen, zijn briljant weergegeven. Dit boek geeft een indringende en soms humoristische kijk op de leefwereld van de Spanjaarden uit die tijd, van de Roma-zigeuners en de gewezen Afro-Amerikaanse slavin. Een boeiende en verrassende smeltkroes. Om in één ruk uit te lezen, of om traag, af en toe een stukje, zalig lang te kunnen genieten.”
Christa, Femma Beitem


Voor jou
Jojo Moyes (2014, 416 blz., feelgoodroman)

Het leven van de 26-jarige Louisa Clark is niet bijzonder spectaculair – baantje in het café van een klein Engels dorp, vriendje, fijne familie. Wanneer ze haar job verliest, kan ze niet anders dan een contract accepteren als zorgassistente van een 35-jarige man die in een rolstoel is beland na een ongeluk. Zijn wil om te leven is weg en hij heeft besloten er een einde aan te maken. Louisa weet zich geen raad met zijn botte houding, maar laat zich niet door hem wegsturen.

“Een van de boeken waar wij in onze leesgroep ongelooflijk van genoten hebben, alhoewel het op het eerste gezicht een dertien-in-een-dozijn vrouwenroman lijkt. Wij waren allemaal geraakt door dit verhaal, omdat het erg humoristisch geschreven is. De roman brengt het thema euthanasie op een minder beladen manier. De verfilming komt trouwens binnenkort in de zalen.”
Mieke, Femma Roeselare Stad

Een keukenmeidenroman
Kathryn Stockett (2010, 495 blz., historische roman)

Het boek speelt zich af in Mississippi in de jaren zestig.
Hoe was het om een zwarte meid te zijn bij de blanken? Drie vrouwen zijn het racisme meer dan zat en besluiten actie te ondernemen.

“Voor mij was het echt een openbaring. Meeslepend geschreven, met humor. Vlot te lezen, met een heel rijke inhoud. Een boek om van te houden, en af en toe stukjes te herlezen.
Een aanrader om mee te nemen op reis.”
Angèle, Femma Emelgem

Pogingen iets van het leven te maken
Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar (2014, 328 blz., humoristisch)

Op 1 januari 2013 maakt Hendrik Groen, bewoner van een zorginstelling, zijn eerste aantekening in zijn dagboek. De tachtigers zijn behoorlijk actief, alleen is hun actieradius beperkt tot waar hun scootmobiel hen brengen kan. Een huis van peis en vree is het woon-zorgcentrum niet, maar er heerst wel heel wat vriendschap onder de bewoners. Dit boek schuwt ook geen taboes: er wordt hardop nagedacht over euthanasie en de angst voor dementie is niet min.

“Een prachtig boek over vriendschap en leven, vol humor en levenswijsheid. Ik denk dat iedereen op deze manier oud wil worden!  In zekere zin ook een ‘opkikker’, je wordt er best vrolijk van! Ontroering ook bij zoveel liefde. Zoek je een boek dat een glimlach op je lippen tovert of wens je een nieuwe vriend, dan word je met het dagboek van Hendrik Groen op je wenken bediend.”
Kaat, Femma Diest

Vijftig
Bavo Claes (2015, 453 blz., roman)

Het boek vertelt het verhaal van een aantal mensen die vijftig worden (in het jaar 2000) en hun belevenissen. Je zou verwachten dat vijftigers ondertussen stabiliteit in het leven gevonden hebben. Dat is in dit verhaal echter niet zo. Door een aantal gebeurtenissen, zowel op privé- als professioneel vlak, maar ook door persoonlijke keuzes en beslissingen loopt het leven van die vijftigers grondig in het honderd (!). Het slot is noodlottig én erg verrassend.

“Kort voor mijn vijftigste verjaardag zag ik dit boek in de bib en toen ik de tekst op de achterflap en de eerste paragraaf las, was ik onmiddellijk geboeid.  Als lezer werd ik voortdurend geprikkeld om verder te lezen om zodoende het vervolg van het verhaal te kennen. Het boek wordt afwisselend vanuit het perspectief van de verschillende hoofdpersonages verteld. Bavo Claes (wat mij betreft een nogal saaie, kleurloze nieuwslezer) heeft zich van een totaal andere kant laten zien dan het beeld dat ik mij over die man gevormd had.”
Ann, Femma Emelgem

De blanke Masai
Corine Hofmann (2013, 286 blz., waargebeurd)

In dit boek ontmoet de auteur tijdens een reis naar Kenia de man van haar dromen. Terug in Zwitserland zet ze alles op en rijtje, besluit haar hart te volgen en keert terug naar haar Masai-krijger. Haar nieuwe toekomst wordt ook beschreven in de twee vervolgverhalen op dit boek.

“Reizen zonder te reizen: het kan. Met de vele reisverhalen en waargebeurde verhalen uit de bibliotheek kom je tot in de verste uithoeken van de wereld, ontdek je de leefwereld van totaal andere culturen. Heel leerrijk!”
Katrien, Femma Emelgem

Leven tot elke prijs
Kristina Sandberg (2015, 480 blz., psychologische roman)

Een bestseller in Zweden. We volgen Maj, een Zweedse huisvrouw in de jaren vijftig. Dag in dag uit slooft ze zich uit voor haar gezin, terwijl ze haar man van de drank probeert te houden en vaststelt dat ze steeds minder vat heeft op haar zoon en dochter. Hoe meer ze de schijn probeert op te houden dat alles goed gaat, hoe meer er fout loopt in het gezin.

“Het boek geeft een heel goed beeld van de veranderende rol van de vrouw in de tweede helft van de 20ste eeuw. Veel lezers zullen het leven van hun (groot)moeder in dit boek herkennen.”
Caroline, Femma Emelgem

Bron hoofdfoto

Welke leuke leestips heb jij nog voor de vakantie?

Reacties

Sabine schreef

Vorige zomer heb ik enorm genoten van "Us" (Wij) van David Nicholls, waarin een koppel een Europareis maakt met hun tienerzoon. Veel herkenbare situaties en emoties in dit boek, verrassende wendingen, doorspekt met fijne humor. Een aanrader.

Mia schreef

Leuk ! Ik ben altijd blij met boekentips.

Ikzelf heb onlangs “Norwegian Wood” van de Japanse schrijver Haruki Murakami gelezen.

Ik vind dit echt een pareltje van een psychologische roman. De hoofdfiguur Watanabe kijkt terug op zijn jeugdjaren. Enkele thema’s zijn verliefdheid, sexualiteit en zelfmoord. De gevoelens van Watanabe worden prachtig beschreven.

Daisy Ver Elst schreef

Ik ben gek op de boeken van Nora Roberts. Het zijn niet alleen romantische verhalen maar je vindt ook thrillers en avonturen.

Je begint in een boek te lezen en wordt zo meegezogen.

Echte aanraders

Roza schreef

Ik heb al verschillende boeken gelezen van Jojo Moyes. Eén probleem, als je eraan begint, kan je niet meer stoppen. Wat ik persoonlijk een fantastisch boek vond was:

Vier plus één van Jojo Moyes

Als je een voorbeeld wil van altijd positief in het leven staan, wat ook de tegenslagen zijn in je leven, dan moet je dit zeker lezen. Het is een boek dat je leest met een lach en een traan.

Maria Van Hoofstat schreef

De consequences van Nina Weijers

Een boek dat misschien moeilijk in elkaar steekt maar ongelofelijke bedenkingen bij het - kunst -leven laat zien en wat inderdaad gevolgen kunnen teweegbrengen

Rita Moons schreef

Het smelt / Lize Spit

Jij zegt het / Connie Palmen

Malva / Hagar Peeters

serie inspecteur Gamache / Louise Penny

ann wijnendaele schreef

Dank jullie voor de boekentips!!

Anne Storckel. schreef

Als je geen zin hebt in "zware" literatuur, maar ook niet in een "zoete" roman, dan is het de moeite om je eens te wagen aan de boeken van Kate Morton. Heb juist nog eens "De vergeten tuin" herlezen. Alhoewel het overgaat van de ene tijd naar de andere (flashbacks van 3 à 4 verschillende tijspanne en verschillende vrouwen) leest het heel vloeiend en beetje bij beetje geeft de ene tijdsperiode na de andere haar antwoorden vrij. Leuk als je vooral iets "ontspannen" wil lezen.

Nog bedankt voor de andere boekentips. Als ik na de examenperiode van de kinderen weer naar de bib ga, neem ik zeker dit lijstje mee.

Nog veel leesplezier, Anne, Femma Ledeberg.

Iris schreef

Mij zal "En de liefde" van Douglas Kennedy altijd bijblijven!

alida schreef

Ik ben fan van de schrijfster Elizabeth George (Lynley -mysterie) en

Kate Morton, van beiden heb ik al verschillende boeken gelezen,het

verhaal is goed opgebouwd,zeer realistisch, en goede plots tevens

als anglofiel voel ik me dan ook wat thuis, Santa Montefiore daar heb ik ook al kennis meegemaakt maar in sommige verhalen komt er of geest of spook en dan wordt het niet meer zo écht.

Marina schreef

De boeken van Belinda Aebi en Jo Claes zijn de moeite waard om te lezen.

martine schreef

De kolibri van Kati Hiekkapelto (2016) : een spannende misdaadroman in Finland !

D'Haese Laurenda schreef

De gedachte aan jou :Rosie Alison

Mooie familieroman over de gevolgen van Wereldoorlog 2

De moeite waard zeer mooi geschreven.

D'Haese Laurenda schreef

De Vlucht : Jésus Carrasco.

Fantasierijk - meeslepend - realistisch - ontroerend .

Een boek dat men niet licht vergeet..

Chrisje schreef

Prachtige tips! Ik ben nu toevallig in de 'keukenmeiden' bezig :-) ... Zelf kan ik heel erg 'Het Tere Kind' aanraden... kijk op wereldgenieter.com/het-tere-kind... het heeft me enorm geraakt én is spannend!

Marleen schreef

Ik heb net 'koningin op blote voeten' uit

Mijn tips

Simon Montefiore 'Sashenka (speelt zich af in Rusland in de tijd van Stalin

Bernice Rubens - Broers ( familiekroniek rond een Joodse familie) Het was het mooiste boek dat ik las in 2015

Lars Mytting - De vlamberken

Ken Follett- De century trilogie( Val der titanen, Nacht van het kwaad, Kou uit het oosten) historisch romans

Kate Mosse -Het verloren labyrint (Katharen - carcassonne)

Marina Fiorato- De glasblazer (Italie, Venetie)

Betty Destoop schreef

De boeken van Renate Dorrestein lees ik zeer graag.

Bedankt voor de tips. Als fervente lezeres ben ik altijd op zoek naar goeie lectuur. Mijn tips:

'Wat ik nooit eerder heb gezegd' van Celeste Ng - een familiedrama.

'Een man die Ove heet' van Frederik Bakman - humoristisch.

De boeken van Herman Koch, Jodi Picoult, John Boyne, Linda Holeman, Maggie O'Farrell, Philippe Claudel, Sarah Dunant en Tatiana de Rosnay kan ik ook erg aanbevelen.

Ann Van Hoof schreef

De boeken van Santa Montefiore, Kate Morton en Nora Roberts vind ik heel ontspannende (vakantie)lectuur. Rosamunde Pilcher vind ik ook een aanrader. Verder lees ik ook graag de historische romans van Maria Duenas: Het geluid van de nacht, De wereld vergeten, Het geluk van een wijngaard; van Julia Navarro: Zeg me wie ik ben, Schiet maar ik ben toch al dood, Het bloed van onschuldigen. Ook de romans van Carl Ruiz Zafon heb ik verslonden: De schaduw van de wind, Het spel van de engel, De gevangene van de hemel.

Mia Peeters schreef

En waarom geen Poëzie? De nieuwe bundel "Ben jij liefde" van Mustafa Kör is net verschenen en is al aan de tweede druk toe. Prachtige gedichten waar je stil van word!

julienne Boonen schreef

ik heb het nieuwe boek De Lijst van Luc Boonen gelezen, een triller. een aanrader

Gerda schreef

Mijn zomer topper 2015 was: "Kom naar huis"

Julie Kibler

Samenvatting

Tussen een blanke jonge vrouw en een zwarte jonge man ontstaan gevoelens van liefde, maar in het Amerika van de jaren dertig is een liefdesrelatie uitgesloten.

Lottes Anekdotes schreef

Ik ben grote fan van Harlan Coben, die thrillers schrijft, maar in de zomer lees ik ook al graag eens de boeken van Santa Montefiore.

Laurenda D'Haese schreef

Kan iemand mij de titels van de herfstboeken eens mailen a.u.b.

Zijn van de p.c. per ongeluk gewist. Heel veel dank.

Laurenda D'Haese schreef

Kan iemand mij de titels van de herfstboeken eens mailen a.u.b.

Zijn van de p.c. per ongeluk gewist. Heel veel dank.

Reageer