Stap jij mee op 24 mei?

{$items.title}

Wat als je werkgever zegt dat je nu 45 uren per week moet werken? Wat als je werkgever je je uurrooster maar een dag op voorhand geeft? Dan wordt het moeilijker om werk en gezin te combineren,  je kinderopvang te regelen, zelf voor je (klein)kinderen te zorgen, laat staan nog tijd over te hebben voor je (Femma)-vrijwilligerswerk, nietwaar?

Toch wil onze regering net die richting uit:

  • Ze verstrengt de verloven. Het ongemotiveerde tijdskrediet is in de praktijk afgeschaft: het bestaat nog maar je krijgt er geen uitkering meer voor en het telt ook niet meer mee voor de berekening van je pensioen. De zorgverloven zijn uitgebreid maar met een verscherpte controle en strengere instapvoorwaarden. Zo kunnen nog minder mensen van een verlofstelsel gebruik maken.
  • Ze voert de 45-urenwerkweek terug in. Zonder sociaal overleg mogen de werkgevers hun werknemers 45 uren per week laten werken als zij dat nodig achten. De arbeidstijd hoeft alleen nog maar op jaarbasis gerespecteerd te worden.
  • Ze versoepelt de regels om werknemers veel meer overuren te laten presteren.


‘Mijn broer staat in voor het onderhoud van machines bij klanten van zijn werkgever. Regelmatig werkt hij een 45-urenweek. Nu kan hij dat weigeren en doet hij dat soms. In de toekomst kan dit niet meer. Zijn vrouw werkt in shiften als verpleegster. In uurroosters die vaak variëren. Nu al vangen mijn ouders veel hun kleinkinderen op. De regeringsmaatregelen voeren de zorgdruk op hen verder op.’ (Tom)


‘Mijn  collega zei me dat die mogelijkheid om 45 uren per week te werken toch fantastische voor me is. ‘Zo kan je in zomerperiodes minder werken en meer bij je kind zijn’, zei hij. Hij begrijpt niet dat die wekelijkse arbeidstijd van 38 uren voor mij als alleenstaande moeder nu al moeilijk vol te houden is. En ook dat ik niet beslis over wanneer ik 45 uren zal moeten werken, maar mijn baas.’ (Vivi)


Steeds meer mensen worden ziek van de stijgende werkdruk. Voor zorgen voor jezelf, je (klein)kinderen, een zieke vriend, buur of ouder is steeds minder tijd. Net als voor je deelname aan en inzet voor Femma-activiteiten. Nochtans is die onbetaalde arbeid erg waardevol. Meer zelfs, ze is het smeersel van onze samenleving. En wij, vrouwen, zijn er kampioen in.

Dit beleid strookt niet met waar Femma voor staat.

Daarom nemen we deel aan de nationale vakbondsmanifestatie op 24 mei.

Met onze deelname willen we duidelijk maken dat we een economie willen VOOR en niet ten koste van de mensen. Dat we een samenleving willen met meer waardering en tijd voor (mantel)zorg en vrijwilligerswerk. Een samenleving die het welzijn van de mensen centraal stelt.

Sluit jij op 24 mei mee aan bij onze Femmagroep?

We verzamelen tussen 11u en 11u30 aan eethuis Exki (rechts op het plein als je langs de trap het station Brussel-Noord uitkomt).

Dit wordt het parcours

Ben je verhinderd die dag?

Via de petitie www.wetpeeters.be kan je online je protest uiten.

Hoe meer mensen aanwezig zijn of de petitie tekenen,
hoe krachtiger ons signaal. Doe mee en toon dat er wel een alternatief is!
Tot 24 mei!

Weet je graag wie er ook mee gaat?  Sluit aan bij het Facebookevenement.

 

Reacties

Rita Bauweleers schreef

In plaats van te betogen zouden jullie beter costructief werken ipv

de vakbond te volgen, kijk maar naar al de stakingen oa cipiers,luchtverkeersleiders enz. Als we onze welstand willen behouden moet iedereen langer werken en inleveren.

Ik wil alleen nog bij femma zijn als ze niet aan politiek doen.

Liesje schreef

Dag Rita

Spijtig dat je er zo over denkt.

Ik ga dinsdag meestappen voor Femma met de redenen die Ilse hierboven heeft beschreven. Hier en daar sluiten die aan bij standpunten van de vakbond, maar we gaan vooral voor onze eigen standpunten. En daar Femma heeft heel erg constructieve voorstellen.

Want ik geloof samen met Femma dat het anders kan. Dat het evenwicht tussen werken en zorgen beter kan voor mannen en vrouwen. Dat er naast het betaalde werk ook ruimte moet zijn om te zorgen. Want ook die zorg heeft waarde en die wordt nu onvoldoende erkent. Er wordt enkel over de 'economie' gepredikt, maar wat met de mensen die die economie maken?

Femma heeft doorheen de geschiedenis altijd op de barricaden gestaan wanneer er onrechtvaardigheden waren voor vrouwen en doet dat nu nog steeds.

En ik hoop dat we dat nog lang kunnen doen.

Hier kun je lezen over de voorstellen voor een evenwichtige combinatie van zorgen en werken: http://www.femma.be/nl/blog/categorie/arbeid-en-zorg

Hier kun je lezen over de strijdvaardige geschiedenis van Femma: http://www.femma.be/nl/over-femma/geschiedenis

Misschien kun je de keuze waarom Femma meestapt nu beter kaderen? Zo niet, dan mag je altijd mailen of je gegevens bezorgen voor een (telefoon)gesprek. Ik luister graag naar je mening.

Met vriendelijke groeten

Liesje Berteloot

liesje.berteloot@femma.be

Reageer