Staat Internationale Vrouwendag al in je agenda?

{$items.title}

Corona krijgt de creativiteit van vrouwen niet klein!  Voor alles vinden we een alternatief.  Zo staat er naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op en rond 8 maart toch weer heel wat gepland.  Ook vanuit Femma Wereldvrouwen zullen we ons online laten zien.  Later meer daar over!  Nu geven we je al een overzicht van verschillende initiatieven zodat je je agenda kan inplannen.

Vrouwendag op radio Benelux

Op zaterdag 6 maart viert ook Diest en omstreken Vrouwendag.  Samen met radio Benelux wordt er van 10 tot 15u radio gemaakt.  Dit is een samenwerking met oa de Dienst Diversiteit en Femma Diest.  Om het uur gaan er 3 dames langs in de radiostudio om een interview te geven. In totaal worden er zo 15 heel diverse dames uit Diest geïnterviewd. Elk van hen heeft een uniek verhaal  binnen het thema "invloed met impact".  Meer informatie

 

Jeroen te horen op Radio Internazionale Genk

Ook Radio Internazionale uit Genk besteed uitgebreide aandacht aan de Internationale Vrouwendag op 8 maart zelf.  Zo staat ook een interview met beleidsmedewerker van Femma Wereldvrouwen Jeroen op de planning.

Internationale Vrouwendag verbindt Turnhoutse vrouwen

Turnhout laat 8 maart niet ongemerkt voorbijgaan. Die dag is het immers Internationale Vrouwendag, en zolang vrouwen niet overal ter wereld de rechten krijgen die ze verdienen, is zo’n dag een pure noodzaak:o  m aandacht te vragen, om te sensibiliseren, om samen verandering in gang te zetten. 

Verschillende lokale vrouwenbewegingen, waaronder Femma Wereldvrouwen, wilden Internationale Vrouwendag aangrijpen om samen te werken rond het thema ‘verbondenheid’. Stad Turnhout gaat daarin mee en ondersteunt hen. Rond 8 maart kun je daarom in Turnhout deelnemen aan een webinar en een wandeling waarin vrouwen centraal staan.

Webinar 
Yasmina Fadli, onderneemster en game changer, vertelt op maandag 8 maart van 20 tot 21.15 uur vanuit haar eigen ervaring hoe je je dromen kunt waarmaken, zowel privé als professioneel. Dichteres, columnist en schrijfster Yousra Benfquih sluit de avond af met een gedicht.  Hier inschrijven.  
Na inschrijving krijg je de link om deel te nemen.

Wandeling
Vrouwen komen te weinig in beeld. Turnhout brengt daar verandering in door naar hun verhalen te gaan speuren doorheen de stad. Via de Erfgoedapp (downloaden via de App Store of Google Play) is er een route beschikbaar die wandelaars langs Turnhoutse vrouwen (van vroeger en nu) leidt. 

De wandeling begint aan het kasteel van de hertogen van Brabant (ter hoogte van Kasteelplein 11) en eindigt bij de nieuwe bibliotheek in cultuurhuis de Warande. Op veertien punten onderweg biedt de app verhalen en informatie aan. Als afsluiter hoor je een uittreksel uit een boek van Chika Unigwe.

De wandeling is beschikbaar vanaf de symbolische datum 8 maart tot het einde van de paasvakantie.
 

Een taartje voor een #straffemadam

De Maekerij zette een ketting van taartjes en koekjes in gang.  Zo zetten ze straffe madammen in de kijker naar aanleiding van 8 maart.  Benieuwd?  Volg De Maekerij op Facebook en/of Instagram.

 


Acties collecti.e.f 8 maars

Het Collecti.e.f 8 maars roept op tot een feministische staking in heel België op 8 maart 2021.  De gezondheidscrisis, de economische crisis, de sociale crisis en de democratische crisis versterken de ongelijkheden op vlak van gender, klasse en ras die in onze samenleving ingebakken zijn.

Tijdens de verschillende lockdownperiodes werd het grote belang van vrouwenarbeid in de dagelijkse economie aangetoond: zonder ons zou de wereld helemaal stilgestaan hebben.  Toch zijn de inkomsten van vrouwen over het algemeen lager dan die van mannen.  En doen vrouwen het grootste deel van het huishoudelijk werk.  Ook het geweld op vrouwen en feminicides nemen toe.

Collecti.e.f 8 maars vreest dat de situatie nog erger zal worden als er geen radicale ingrepen worden gedaan.  Daarom roepen ze op tot solidariteit tussen vrouwen en een stakingsdag op 8 maart 2021.  Dat staken kan op verschillende manieren:  betaald werk, huishoudelijk werk, consumptie, zorg voor anderen; deels het werk staken of volledig, solidariteitstekens, stiptheidsacties, remacties, …

De lokale 8 maars groepen bereiden acties voor in onder andere:

Klik door op de locatie voor meer informatie.  Omwille van de coronamaatregelen is inschrijven nodig.  

Unspoken.sssht:stadswandeling in Antwerpen

Unspoken.sssht is het eindproject van 6 studentes event- en projectmanagement. Een gratis covid proof stadswandeling door Antwerpen waarbij je in aanraking komt met kunst en taboes.
Tijdens de wandeling doorheen Antwerpen komen met thema's als body positivity, mental health, diversiteit en seksualiteit aan bod. Op onze website vind je zowel de kunstwerken en wat meer info over onze kunstenaars als experten die je meer kunnen vertellen over de voorgaande thema's.
Deze kunstwandeling kan je vanaf 8 maart tot 3 april doen in je eigen bubbel en is compleet gratis.
Meer info

Reacties

Caroline Bossu schreef

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag nodigt Bibliotheek Ledegem op zondag 7 maart auteur Sylvie Marie uit. Van 10 tot 11 uur trakteert ze de bezoekers op een literair aperitiefje. Ze spreekt een bezoeker aan en leest hem of haar een gedicht of een inspirerende tekst voor. De interactie gebeurt één op één en verloopt coronaveilig.

Zin in een gratis, geëmancipeerd aperitiefje in tekstvorm? Spring gerust eens binnen.

Lina schreef

Een leuke tip: heel veel webshops geven op Internationale Vrouwendag extra korting. Zelf is het voor mij ondertussen een jaarlijkse gewoonte geworden om op deze dag enkele nieuwe kledingstukken aan een goedkopere prijs te scoren! Afgelopen editie vond ik op deze website een handig overzicht van de meest actuele kortingen: https://kortingscodes.knack.be/webshops/

Reageer