Respect en waardering voor alle huishoudhulpen

{$items.title}

Ik moet iets bekennen. Sinds kort doen wij thuis beroep op professionele huishoudhulp. Meer dan 30 jaar deden we als gezin alles zelf. We werkten met twee buitenshuis, zorgden samen voor huis, tuin en kind, engageerden ons in vrijwilligerswerk,  probeerden goed contact te onderhouden met familie, vrienden en buren en tijd te voorzien voor persoonlijke ontplooiing, rust en ontspanning.

Zo  waren we getrouwd... Al bij al lukte dat tamelijk goed.

Tot m’n man na een verkeersongeval arbeidsongeschikt werd en met lichamelijke beperkingen verder moest. Toen stortte ons solide combinatie arbeid-en-zorg-kaartenhuisje ineen. Met pijn, moeite en geduld, met tijd en de hulp van vele lieve mensen bouwden we aan een ander combinatieverhaal. Vanaf dan iets minder evenwichtig en kwaliteitsvol en met ‘mantelzorg’,  ‘professionele tuinhulp’ en ‘vrijwillige burenhulp’ als nieuwe elementen. Het werkte tot ik onlangs een medische ingreep en enkele weken herstelverlof nodig had. Dat betekende ziekteverlof op het werk en zoeken naar een geschikte oplossing voor het huishoudelijk werk en de mantelzorg. Gelukkig bestaat Familiehulp.

Er kwam een gezinshelpster. Zij deed de huishoudelijke taken en was er om ons persoonlijk te helpen met raad en daad. Zij bracht terug regelmaat, orde en rust in huis. Dat gebeurde op een tactvolle en heel vriendelijke manier. Na enkele weken kon ik  terug overnemen en de gezinshulp werd beëindigd.

Vanaf dan schakelden we huishoudhulp in. C. doet de strijk en maakt het huis schoon. Ik had de kans om  enkele malen samen met haar het werk te doen. Zo kon zij kennismaken met ons huis en de manier waarop wij het gewoonlijk schoonmaken. Tegelijk kon ik iets overbrengen van onze poets- en andere normen. We hadden het over snel of grondig en vooral ‘goed genoeg’ poetsen, maar ook over milieuvriendelijke producten en over belangrijke dingen als veiligheid, je rug niet forceren, pauze nemen en iets eten en drinken.  C. stelde voor om met een schriftje te werken waarin we wekelijks de taken opschrijven, kwestie van goeie communicatie.

Deze professionele huishoudhulp kwam er onder druk van de omstandigheden. De noodsituatie trok mij uiteindelijk over de streep. In het verleden dook de mogelijkheid van betaalde hulp af en toe op, zij het meestal aangedragen door anderen. Waarom gingen we hier niet eerder op in?  (1) Ik doe graag huishoudelijk werk. Het is met je handen werken en het levert een zichtbaar resultaat op. Het verschilt helemaal van mijn professioneel werk en zorgt dus voor afwisseling. (2) Mijn rolmodel voor het huishouden is m’n moeder die dit (letterlijk en figuurlijk) met glans deed. Het heeft een tijd geduurd eer ik door had dat ik mij niet aan haar mocht spiegelen. Zij was thuiswerkende vrouw en ik combineerde een voltijdse betaalde job met huishouden, zorg en alle andere belangrijke dingen in het leven. (3) De verhalen, zowel van gebruikers als van verleners van hulp. Ik ken niet veel echt tevreden klanten. De meesten zeggen iets van ‘het is niet zoals je het zelf doet’, ‘’t heeft z’n beurt gehad’ tot ‘goed genoeg’. Hulpverleners stellen zich meestal discreet op. Ik ontmoet(te) vaak schoonmakers en tussen de regels door beluister ik pijnpunten: torenhoge verwachtingen (onhaalbare takenlijsten), geen of slecht werkmateriaal, rommel en vuiligheid, gebrek aan communicatie en vooral aan respect en dankbaarheid.

En in dit hoekje zat deels mijn schroom: moet iemand anders onze ‘boel’ in orde komen maken?

C. is er zorgt voor licht aan het einde van de huishoudtunnel. Ze ziet werk, vliegt er met haar jeugdige energie in en werkt het grondig af. Dat gebeurt mét de glimlach. We maken tijd voor een pauze, een versnapering en een babbel. Ze vertelt ronduit over haar leven als jonge vrouw: elke dag in een of twee gezinnen gaan schoonmaken en daarna(ast) zorgen voor de baby, het huishouden, familie en vrienden. Ze zegt dat ze veel geluk heeft dat haar vriend goed mee zorgt voor alles. En dat ze haar job heel graag doet.

Op woensdag 20 juni is het de Nationale dag van de Schoonmaak.

We tonen ons respect en onze dankbaarheid aan C. (haar lievelingsplant staat klaar) en haar vele collega’s. Door hun werk wordt de combinatie van arbeid en zorg van duizenden vrouwen en mannen evenwichtiger en kwaliteitsvoller. Alle huishoudhulpen verdienen respect en waardering. Een extra woord van dank of een kleine attentie n.a.v. de dag van de Schoonmaak en structureel een degelijk statuut en goede loon- en arbeidsvoorwaarden. Steeds in de weer voor de combi-problemen van anderen, verdienen zij  zelf ook een evenwichtige en kwaliteitsvolle combinatie van betaalde en niet-betaalde arbeid. Een kwestie van respect en sociale rechtvaardigheid.

Doe jij een beroep op huishoudhulp? Of werk je zelf in de sector? Herken je je in dit verhaal?  Staat er bij jou een attentie klaar voor morgen?  Alle reacties van harte welkom!

Reacties

Caro schreef

Mooi en herkenbaar, Chris. Bij ons kwam er ook pas huishoud- en poetshulp nadat ik door een operatie een hele tijd out was. De poetshulpen zijn blijven komen en de schroom is overboord gegooid.

San Cooreman, manager marketing en communicatie van Familiehulp schreef

Fijn om horen dat Familiehulp ook voor jou het verschil maakt, Chris. Tevreden klanten maken onze dag. We zijn heel fier op onze verzorgenden en huishoudhulpen. Het zijn echte klasbakken! Geniet van de ondersteuning die je krijgt. (Echt waar, de stap zetten hoeft niet zo moeilijk te zijn. We zijn een helpende hand meer dan waard in ons hectische leven.) Veel beterschap ook. En dank dat je voor Familiehulp kiest.

Helga schreef

En heel herkenbaar verhaal en inderdaad krijgen we wel eens negatieve commentaar. Daar tegenover staat de waardering, het respect en de dankbaarheid van onze klanten. Dat maakt datgene dat onze job loont.

Christine Seys schreef

Dank je wel voor je verhaal !

Echt herkenbaar. Op 1 september werk ik 40 j bij Familiehulp!

In mijn beginperiode was ik "de gezinshelpster " die vooral jonge gezinnen hielp bij de geboorte van een kindje (een vierde, een zesde, een negende!). Ook 2 x bij een drieling was ik lange tijd hun vaste hulp in het huishouden.

Later werden we " verzorgende ".

Ik ga nog elke dag met heel veel goesting naar onze hulpbehoevende cliënten, vooral bejaarde mensen, mensen met een beperking, mensen met een psychiatrische problematiek.

Allen zien mij graag langs komen om hen te helpen en te luisteren naar hun verhaal.

Evi sauvillers schreef

Ik werk al bijna 1w jaar bij familiehulp doe mijn job al huishoudhulp met hart en ziel de gedachte dat een gezin op het eind van een hardwerkende week eindelijk tijd kan maken voor hun gezin maakt mij zo trots op mijn job.de voldoening van een mooi achtergelate huis geeft me kracht om dit te doen.Niemand hoeft zich te schamen hulp te vragen wij zijn ervoor om jullie op te vangen waar nodig is.

julie schreef

top

Christa schreef

Chris, een heel mooie getuigenis! Wij, dat zijn mijn man en ik zijn ook ontzettend content met onze PIT poetsdames. Door toevalligheden komen 3verschillende dames en dat valt reuze mee. Meestal ben ik er niet als ze poetsen, maar als het wel es lukt, maken we zeker een praatje. En.... ze poetsen minstens zo grondig als ik of mijn man het vroeger deden. Beste dank aan allen die van schoonmaken hun roeping maakten

Annemie schreef

Respect en waardering zeker!

Een betere verloning, dat zou pas 'waardering' zijn!

Christiane Tansens schreef

Ik doe al jaren beroep op een huishoudhulp voor de schoonmaak en ben daar heel tevreden van. Elke week kijk ik er naar uit en ik ben ervan overtuigd dat zowel zij als ik tevreden zijn met de regeling. 4 uur per week is betaalbaar en verlicht het huishoudelijk werk aanzienlijk. We maken tijd voor een onderbreking met een kopje koffie en een praatje. Op de dag van de poetsvrouw heb ik haar een bos bloemen gegeven, waarmee ze heel blij was. Vandaag werd mijn nieuwe wasmachine geleverd en ik vernam dat ze er zelf geen had. In plaats van de oude wasmachine mee te geven met de installateur heb ik ze bij haar laten bezorgen. Dus een tweede leven voor een stuk dat anders op de vuilnisbelt zou beland zijn! Iedereen tevreden en het milieu ook.

Eva schreef

Wij zijn al een hele tijd klant van Familiehulp. Nelda komt elke donderdag, met een brede smile begroet ze het hele gezin met drie kussen en is teleurgesteld als er iemand mankeert. Dan pakt ze het huis aan: ze stofzuigt, dweilt, neemt stof af, doet het ochtendafwasje. De hond stuurt ze met vriendelijke maar strenge hand 'naar zijn bed' als ze de leefruimte aanpakt en ze beloont hem achteraf met een botje.

Nelda zorgt er mee voor dat de boel in dit grote gezin blijft draaien en dat waarderen we heel erg. Ik heb er geen moeite mee dit werk los te laten. Door het werk van Nelda koop ik een beetje tijd voor mezelf.

Reageer