Over de superkrachten van vrijwilligers gesproken

{$items.title}
Elke vrijwilliger voegt tenminste één positieve noot toe aan het leven van een ander. Dat is nog heel voorzichtig uitgedrukt, want de impact van een vrijwilliger heeft zo’n gigantische reikwijdte dat het maar moeilijk te meten is. Myriam kon op voorhand ook niet voorzien wat ze teweeg zou brengen toen ze eindelijk komaf maakte met dat gekke ideetje in haar hoofd.

Dat idee zat er al zo lang. Zo gaat het wel vaker met goede ideeën bij drukbezette mensen. Je denkt er af en toe eens aan, maar er is altijd iets wat belangrijker is. “Ik heb een drukke job als verantwoordelijke van de IBO's (Initiatief Buitenschoolse Opvang) en als er vraag is ook  als diëtiste in preventie. Daarnaast ben ik  mama van één met een tweede onderweg. Voortdurend bezig dus.”

Myriams idee is om die warme bijeenkomsten met haar vriendinnen tot een hoger niveau te tillen. “Mijn vriendinnen en ik zitten allemaal in de fase waarin we net starten met onze carrières, we zijn net mama  (of worden dat binnenkort) en we hebben allemaal heel veel nood aan tijd voor onszelf.”

Zo zullen er wel meer vrouwen zijn, dacht ze. Wat als die gezellige, creatieve dates met vriendinnen voor iedereen toegankelijk worden die daar nood aan heeft?  Een fijne groep vrouwen die naar elkaars zorgen luistert, samen de gedachten verzet en elkaar aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen. Een jaar na het ontstaan van Myriams idee, is dit hoe je Femma Vita het beste kan omschrijven.

"Iedereen is ergens goed in"

Femma Vita dus, de mooie verwezelijking van een eenvoudig idee. Deze Brusselse Femmagroep organiseert activiteiten met de talenten van iedereen die er bij wil horen. “We werken wel eens met lesgevers, maar de meeste activiteiten organiseren we met de krachten die we al hebben. Iedereen is ergens goed in en heeft een bepaalde expertise. Het is heel mooi om te zien om iemand te zien groeien, gewoon door tussen ons zichzelf uit te dagen.”

Myriam vertelt enthousiast over een groepslid die een aantal jaar terug afstudeerde als interieurontwerpster, maar waarbij het nog niet gelukt is om daarin haar droomjob te vinden. “Interieur is een thema waar velen van ons graag iets over willen leren. Of ze dus geen workshop wilde organiseren, was onze vraag. De grootste uitdaging voor haar was spreken voor een groep, maar omdat ik dat wel heel graag doe, kon ik haar daarmee helpen. Uiteindelijk was de workshop op heel veel vlakken een groot succes. De deelnemers waren enthousiast en zij overtrof niet alleen zichzelf door het fantastisch te doen,  ze deed ook nog hele mooie ervaring op die nog nuttig kan zijn in de zoektocht naar haar droomjob als interieurontwerpster.”

Femma Vita bestaat nog niet zo gek lang, maar de impact van haar vrijwilligers op elkaar én op de vrouwen die gewoon eens met hen in aanraking komen, is gigantisch. Doel bereikt? Nee dus. De ideeën in Myriams hoofd stoppen niet. “Ik wil graag een grote community die regelmatig samenkomt voor leuke activiteiten waar onze kinderen in hetzelfde gebouw ook iets nuttigs kunnen doen, zoals bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding krijgen. We benadrukken steeds dat kinderen ook welkom zijn, maar we merken toch dat vrouwen met een opvangprobleem ervoor kiezen om eerder niet te komen. Kinderopvang waar de kinderen echt iets aan hebben, zou een mooie oplossing zijn.”

Met welk idee ben jij aan je vrijwilligersavontuur begonnen? Laat je het hieronder in de reacties weten?

 

 

Reacties

Lidwina Van Limbergen schreef

Ik ben lid van femma Ertvelde, ik denk sedert 1975-76.

In 2005 verloor ik mijn man en was ik ondertussen ook werkloos wegens reorganisatie. Ons dochter was ondertussen ook getrouwd, dus ik stond plots in een vreemde wereld die helemaal de mijne niet was!

Mijn trouw kernlid en buurvrouw kwam in 2006 met de vraag: heb jij soms zin om onze Reisverantwoordelijke te ondersteunen? Ik dacht eventjes na! Ik wou het wel proberen....... en ja hoor! Het beviel. Samenwerken met een toffe dame, hoe fijn was dat! En die ‘job’ groeide uit tot één van mijn leukste vrijetijdsbezigheden. Tot op heden voer ik - ondertussen wel met een andere super toffe collega/vriendin de reizen en diverse uitstappen - nog steeds die aangename taak uit. Daardoor heb ik zeer veel ontdekt, mooie, interessante en leuke bezoeken/uitstappen allerlei mogen en kunnen georganiseerd. Ik heb daardoor ook veel nieuwe mensen leren kennen en een brede vriendenkring opgebouwd. En sedert de (ver)nieuwe(de) bestuursploeg in Ertvelde heb ik nog een paar taken -ledenadministratie en inschrijvingen voor de feestjes - er extra bij genomen/gekregen.

Ik hoop nog lang te mogen en te kunnen deelnemen aan alles wat onze vereniging ons aanbiedt.

Regine Mouton schreef

Hallo,

Ik zing al enkele jaren in een koor en toen we een kerstoptreden

deden samen met enkele andere koren ten voordele van het

Mannahuis in Roeselare kwam ik in contact met deze vereniging.

Elke dag kookt een groep vrijwilligers een middagmaal voor

kansarmen of mensen die door omstandigheden zonder werk zijn en de touwtjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen.

Gezien ik met pensioen ging en ook wat van mijn tijd aan

vrijwilligerswerk wou besteden, heb ik mij geëngageerd om driewekelijks deel uit te maken van een kookploeg.

Van 09.00 uur tot 14.00 uur zijn we dan druk in de weer met

de voorbereiding, het uitscheppen van het eten en de opkuis. De mensen zijn altijd heel dankbaar en vinden het eten lekker. Ik doe dit nu een vijftal jaren en hoop het nog een tijdje te mogen verderdoen. Te weten dat je een klein steentje kunt

bijdragen aan het welzijn van minderbedeelden geeft veel

voldoening.

Chris Driesen schreef

Ik ben sinds 1,5 jaar vrijwilliger binnen de Bijzondere Jeugdzorg. Het geeft me zoveel voldoening om deze kwetsbare meisjes met allerlei te kunnen helpen: huiswerk, koken, alleen leren wonen... maar ook ondersteunende gesprekken en zelfs n.bed als t effe te veel wordt in de leefgroep....love it!❤

Reageer