Ook Griekse liefde gaat door de maag

Las je in het zomernummer van ons magazine het verhaal van alleenstaande moeder Sigrid en haar zoon?  Samen reisden ze naar Tolo in Griekenland, een reis of een levensweg die hen heel gelukkig maakt. Deze zomer verblijven ze 8 weken in Tolo én laat Sigrid ons meegenieten via haar gastblogs

Mijn moeder hield van vlees. Van veel vlees. Ik herinner mij dat ik eens thuis kwam – mijn zoon was toen nog een heel kleine jongen – en ze was een boterham voor hem aan het klaarmaken. Een piepklein boterhammetje met een dikke laag gehakt. Je kon het sneetje brood amper toeplooien. Ik kwam de keuken binnen toen mijn zoon met zijn bolle wangen in de boterham hapte. Als twee betrapte dieven staarden ze mij aan. Mijn zoon kon het genot dat die hap hem verschafte, niet wegsteken en mijn moeder had een blik van ‘ik duld geen commentaar’.

Graag vlees eten doet mijn zoon nog steeds. Ik moet eraan denken als hij hier in Tolo de zoveelste keer meatballs bestelt. Niet zomaar gehaktballetjes met rijst, maar bereid in een kruidige tomatensaus met kaneel. Het blijft natuurlijk een kind van zijn moeder. We houden beiden van de Griekse keuken. Mijn zoon mag dan wel van vlees en feta houden, ik ben dol op hun veelheid aan groenten en fruit. In een mum van tijd zetten ze een heerlijk gerecht op tafel met courgettes, aardappelen, olie, ui en look (briam). Of met aubergines, tomaten, feta en look (imam). Heerlijk vind ik dat. Tomaten smaken hier naar tomaten en niet naar water.
En dat fruit… Appelsienen en citroenen pluk je van de bomen en daarvan maak je heerlijk sap of marmelade. Of wat dacht je van gekonfijte sinaasappelschil?
Tolo ligt aan de zee en dat betekent verse vis. Vis die je in de restaurants zomaar kunt uitkiezen. Wat olie en citroen erbij, op de grill of oven en klaar. Zo eenvoudig kan lekker zijn.

Mijn liefde voor kaneel en bakken wordt hier enkel gevoed. Kaneel wordt behalve in hartige gerechten ook in veel gebak gebruikt . Het is een gewoonte geworden om na het landen in de luchthaven van Athene kaneelkoeken te kopen. Die verrukkelijke smaak bracht en houdt mij hier. Maar ook de koekjes met sesamzaadjes zijn erg lekker. Een heerlijk lokaal dessert is Griekse halva en een kokkin van een plaatselijk restaurant leert het mij eerstdaags klaarmaken. Hou mijn blog in de gaten als je er meer over wil weten.

Het is niet enkel de zee, de zon, de hartelijke mensen of de glimlach van deze of gene Antonios die mij van Griekenland doet houden. Ook bij mij gaat de liefde door de maag.

Wil je Sigrid graag volgen?  Dat kan op haar blog en/of haar Facebookpagina

Reageer