Ons 'aanvullend' pensioentje

{$items.title}

‘Weten jullie hoeveel aanvullend pensioen jullie krijgen?’, vroeg ik gisteren aan enkele collega’s, kwestie van hun financiële geletterdheid eens te testen.  ’30.000 euro’, waagde er één een optimistische gok. ‘Ik weet het niet, ik volg dat niet zo op’, klonk het eerlijk bij een paar anderen.

120 euro
‘De pensioentoelage voor een voltijdse werknemer bedraagt in het jaar 2014 120 euro’, las ik hen voor uit de brief die ik (en ook zij dus) recent ontving van het OFP-Pensioenfonds. Het fonds is verantwoordelijk voor het beheer van het aanvullend pensioen in de sector waar wij werken, de Vlaamse non-profit. Ik rekende uit dat ik als ik met pensioen ga ongeveer  3.000 euro aan aanvullend ‘non profit’-pensioen krijg.  ‘Nou, dat stelt weinig voor’, was de unanieme conclusie.

Behoud van koopkracht?
Moet zo’n bedrag mee zorgen voor het behoud van onze koopkracht tijdens onze oude dag?  Want dat is namelijk de officiële bedoeling van het aanvullend pensioen. Laten we ernstig blijven. Dit  pietluttig sommetje verdient het niet om 'aanvullend' te worden genoemd.  En maak van pensioen maar pensioentje.  Ons pietluttig pensioentje dus.

Vrouwonvriendelijk
Van het aanvullend pensioen,  begrijp je ondertussen al, zijn we bij Femma geen fan. En niet alleen omwille van die pietluttige bedragjes.  Het aanvullend pensioen is gewoonweg niet vrouwvriendelijk en niet solidair.  Niet vrouwvriendelijk want het houdt, in tegenstelling tot het wettelijk pensioen, geen rekening met periodes van zorg. Niet solidair want niet alle werknemers hebben zo’n aanvullend pensioen.  Vrouwen genieten er ook veel minder van dan mannen. Bovendien verschillen de bedragen enorm, naargelang de sector, het bedrijf, de functie of het loon.  Veel ongelijkheid dus en daar houden we niet van.

Een kritisch rapport
Met onze analyse staan we niet alleen. De Expertencommissie Pensioenen, leverde over de aanvullende pensioenen een kritisch rapport af aan de regering. Niet aanvullend genoeg, niet transparant genoeg, niet vrouwvriendelijk genoeg...Te veel 'niet genoegjes'.

Voor ons is het duidelijk: de eerste pijler, die van de wettelijke pensioenen, is de allerbelangrijkste. Daarin moeten we terug meer investeren. Die boodschap willen we in het pensioendebat de komende maanden luid laten klinken. 

Zorg jij mee voor klank? Deel dan deze blog!

Reacties

Hellemans Rita schreef

Ben sinds januari gepensioneerd, werkte 45 jaar, waarvan ik 3 jaar gestempeld heb. Dit vanwege een rugkwaal , waardoor ik niet kon gaan werken. Ben nu 61 jaar en krijg 1227€/ m. Om 42 jaar full-time gewerkt te hebben!

Wie gaat er bijleggen mocht ik ooit naar een rusthuis gaan? Inderdaad zijn het de vrouwen die kinderen baren ook "alweer"de dupe! Dus...mochten jullie een aanvullend pensioen bijdrage voor lage pensioenen kunnen bekomen, GRAAG. Groeten Rita

ilse de vooght schreef

Dag Rita,

Bedankt voor je getuigenis. Die nemen we mee! Met vriendelijke groet, Ilse

COCQUYT WILLY schreef

mevr Hellens R. niets is erger dan NIET toekomen, maar er zijn veel mensen die manifest minder EURO per maan ontvangen,,,U valt nog in de betere cijfers,ik ken mensen met tegenslagen van 850€ +- per maand en met hoge huishuur.

Reageer