Nieuwe buren, zotte kuren

{$items.title}

Deze week zond Vijf de eerste aflevering van Nieuwe Buren uit.  Dat programma kreeg al heel wat media-aandacht.  Aandacht die het niet verdient, volgens blogster Sigrid.  Toch zijn haar bedenkingen zo waardevol dat we ze graag delen.

Aan fatsoen zijn er grenzen, aan onfatsoenlijk blijkbaar niet. Dat moeten ook de makers van het Vijf-programma ‘Nieuwe Buren’ dat vanavond uitgezonden wordt, gedacht hebben. Karen Damen en James Cooke zetten een maand alle luxe opzij en moeten zich zien te redden met een leefloon. Bedoeling is dat dit boeiende televisie oplevert. Spel en amusement.

Karen Damen had bij mij wel wat krediet opgebouwd met haar programma ‘Perfect?’. Zeker omdat ze liet zien dat ze zelf niet perfect is, ze toonde haar ware ik. Dat dacht ik tenminste. Maar vanaf vanavond kan de kijker dus tien weken lang volgen hoe het is om als luxedier een maand in armoede te leven. Ze heeft veel gevloekt en is veel kilo’s aangekomen – liet ze nog weten. Clichés zijn er immers om in stand gehouden te worden.

Ik begrijp het opzet van dit programma niet. Mensen die niet arm zijn, kunnen zich niet inbeelden hoe het is. Ze hebben steeds een stemmetje in hun achterhoofd dat zegt: als deze uitdaging – waar ze dan nog voor betaald worden, neem ik aan – voorbij is, wacht ons alle luxe en zekerheid; deze opdracht is onze nieuwe show. Die onvermoeibare overlevingsdrang die mensen met een laag inkomen nodig hebben, is hun volkomen onbekend. En maar goed ook. Het is een weinig benijdenswaardig sentiment. Dat zelfs leven in armoede aangewend wordt om anderen te entertainen, vind ik alle fatsoen voorbij. Wat wordt de volgende format? Ik ga eens kijken hoe het is om dertig dagen te leven als vluchteling? We moeten minder zeuren over pietluttigheden, we hebben het zo goed in Vlaanderen – liet La Damen ook nog optekenen. Tja, dat ‘goed’ is heel relatief en bij de één toch al wat anders ingevuld dan bij de ander.

Soit, blijkbaar is het inleefidee een project dat af en toe de kop op steekt. Politici – met ook al een royaal salaris – proberen zich er al eens populair mee te maken en leven dan een week met een beperkt budget en laten dat dan in de pers rijkelijk uitsmeren; of een bekende Vlaming speelt een nacht dakloze en komt dan tot de conclusie dat hij voortaan muntjes in zijn jaszak moet steken om aan bedelaars te geven.

Veel meer dan deze show, waar die bekende mensen centraal staan en niet de mensen in armoede, zou het zinvol zijn om wat meer energie en geld te steken in ideeën om dit probleem te verhelpen. Armoede is geen amusement. Armoede is niet zoals een Vijffilm die altijd goed afloopt. Armoede behoort niet tot de zotte kuren van een zangeres. Armoede is sneu voor veel te veel mensen.

Veel liever zag ik Karen Damen Tele-Romeo zingen. Veel liever zag ik dat Vijf een programma gemaakt had met iemand met een laag inkomen die eens een maand met het loon van Karen Damen mocht leven. Dat moet lekkere televisie opleveren.

Maar nu hebben we, voordat de eerste aflevering nog moet gezien worden, het programma al veel aandacht gegeven. Een concept dat dit niet verdient.

Meer lezen van Sigrid? 
Bezoek haar blog en volg haar Facebookpagina.
 

Reacties

marijke snauwaert schreef

Volgens mij kan femma zelf ook veel meer doen voor kansarmen. Lid worden van femma is voor die mensen veel te duur ,ook de activiteiten van femma zijn onbetaalbaar voor veel alleenstaande vrouwen of arme mensen .ik heb de indruk dat femma buiten erover schrijven,niets meer doet voor die vrouwen.

Liesje schreef

Dag Marijke

Van harte dank voor je reactie en bezorgdheid.

Femma wil haar deuren open zetten voor alle vrouwen. Niet altijd een gemakkelijke opdracht. We probeerden reeds via verschillende manieren om de drempel te verlagen voor vrouwen om deel te nemen.

- De meeste Femma groepen aanvaarden de vrijetijdspas van hun gemeente waarmee mensen voor een deel van de deelname prijs kunnen deelnemen. Afhankelijk van de gemeente krijgen groepen dit geheel of gedeeltelijk terug betaald. Superfijn als dit kan want anders komen de groepen niet uit de kosten. Andere groepen nemen dit deel op zich.

- Uit ons project ‘Pak een stoel en zet u erbij’, blijkt dat de financiële drempel maar één van de drempels is. Wij namen deel aan het experiment met de UITpas. Ook daar blijkt dat kortingen niet voldoende zijn om het verenigingsleven voor mensen in kansarmoede te ontsluiten.

- Een Femmapas voor 30 euro is inderdaad niet niks. Je kan met beperkte middelen wel deelnemen aan heel wat activiteiten in lokale Femma groepen. Je moet geen lid zijn om deel te nemen aan Femma activiteiten. Heel wat van ons groepen hanteren prijzen die veel lager liggen dan het commerciële vrijetijdsaanbod. Zij kennen de mensen die het moeilijk hebben vrij persoonlijk. Femma groepen zoeken vaak naar creatieve en discrete oplossingen om iedereen te laten deelnemen.

Suggesties zijn ook altijd welkom! Contacteer ons gerust!

Reageer