Moederschap N.C.

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

I Love Ester Perel!  De wereldvermaarde relatietherapeute heeft Belgische roots en een stek in New York (Whare else?).  Mat haar innemend accent en scherpe vragen zet ze de deuren wagenwijd open voor koppels die om haar professionele hulp vragen.  Volgens Perel bepaalt de samenleving waarin we leven de manier waarop we onze intieme relaties vorm geven.  Hoe we met tijd omspringen, kleurt hoe we omgaan met elkaar.

Verandert het Coronavirus relaties binnen ons gezin?

Drie maanden geleden leefde mijn gezin helemaal anders: veel sneller en minder dicht op elkaar. V.C. - voor Corona - was het gejaagde tijdperk.  Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat waren we in de weer met drie kinderen, twee voltijdse banen en hobby's voor elk gezinslid.  Ons huis was als een nest:  uit- en binnenvliegen, ieder op zijn eigen ritme en met zijn eigen verhalen en ontmoetingen.

Corona zet alles op stil. 

N.C. - na Corona - bestaan er geen zaterdagzwemles of theateruitstapjes.  niets moet vandaag, want het kan ook morgen.  De tijd is er.  En die brengen we bijna altijd samen door.  Het assortiment activiteiten is beperkt, zo ook de vluchtroutes als dat nest te klein wordt.  Gesprekken gaan minder over wat de ander allemaal gedaan heeft.  Want:  je deed gewoon niet zoveel bijzonders en bovendien beleefe je het meestal samen.  Er wordt samen gegeten, gelummeld, geroepen, uitgedaagd en gespeeld.

Corona legt onze kwetsbaarheid als mens en als ouder bloot.  Dat is moeilijk en mooi tegelijkertijd.

Ik voel me kwetsbaar omdat we als gezin op onszelf zijn aangewezen.  Ik ben niet meer omringd door andere ouders in de buurt, door juffen en meesters of door een klein leger babysits.  Gelukkig is er een papa die mee zorgt.  'Hoe trekken alleenstaande ouders dit?' vraag ik me elke dag minstens drie keer af.  Zeker als je telewerk en kinderzorg combineert, is ouder zijn in coronatijden een grote uitdaging.

De duizenden Coronaslachtoffers maken ons nederig en bewust van onze eigen kwetsbaarheid en die van onze dierbaren.  Ons betaald werk verliest misschien aan relevantie.  Onze ouderrol doet dat zeker niet. 

Corona maakt ons bewuste ouders:  van de liefde die we voor elkaar voelen en van het belang om goed voor elkaar te zorgen.

Op 10 mei 2020 vieren we de kracht in die kwetsbaarheid.  Voor álle moeders - te ver van of te dicht bij hun kinderen - een bijzondere Moederdag toegewenst.

 

Reageer