Met Femma reizen op jouw maat

{$items.title}

De zomervakantie is voor de meesten van ons voorbij. Het opbergen van de koffers gaat  vaak met enige weemoed gepaard.  Tegelijk worden we al overspoeld door promoties voor ‘weekendjes weg’, herfst- en wintervakanties met sneeuw of zonvakanties voor als de zon hier niet meer schijnt. Ook Femma is er als de kippen bij om ons alvast te laten dromen over een volgende vakantie.  ‘Wat ons betreft het perfecte moment om je volgende reis te plannen’, lees ik in Femma magazine van september. En daarna volgt een mooi aanbod van prachtige bestemmingen: ver of dichtbij, fietsen, stappen of varen, geschiedenis of cultuur... Bij Femma vind je sowieso een reis op jouw maat. Het aanbod 2020 ligt klaar.

Femma brengt vrouwen samen en  biedt kansen op fijne ontmoetingen, bijleren en culturele verdieping. Het aanbod van Vrouwenreizen speelt daarin een belangrijke rol.  In het werkjaar 2001-2002 werd ‘Vrouwenreizen’ opgericht als een specifiek centraal aanbod. Als vrouwenbeweging organiseren we elk jaar diverse reizen voor vrouwen, begeleid door bijzondere vrijwilligsters nl. opgeleide reisbegeleidsters. Beroepskracht Veerle Vlasselaer coördineert deze werking.

Met de reizen nodigen we vrouwen uit om letterlijk even hun vertrouwde omgeving achter te laten en samen de bredere wereld te verkennen. De reizen beantwoorden helemaal aan het DNA van Femma; het is ‘Femma op verplaatsing’. 

Wat maakt Femma Vrouwenreizen zo uniek?
  • Het doel van de reis is de verkenning van de omgeving en/of de  bijzondere activiteiten o.a. wandelen, fietsen, bezinning& reflectie, ... én groepsvorming. We zorgen ervoor dat iedereen betrokken wordt en dat er verbindingen ontstaan tussen de deelnemers. Voor verdere bestemmingen proberen we ook ontmoeting met de lokale bevolking bijv. met vrouwengroepen daar in te bouwen in het programma. Uit ervaring weten we ook dat reizen vrouwen versterken. Er gaat soms een heel proces vooraf aan meegaan: durven, mogen, jezelf me-time gunnen, ... En achteraf kunnen zeggen: ‘Ik ben op reis geweest en het heeft me deugd gedaan.’
  • De doelgroep van de reizen zijn vrouwen. Eén uitzondering: het aanbod voor mama’s, oma’s en kids. De deelnemers zijn meestal heel divers wat leeftijd en achtergrond betreft.  Er gaan (na overleg) ook wel eens mensen met een beperking mee. Dat vergt  wat extra aandacht maar meestal betekent hun aanwezigheid een bijzondere meerwaarde voor de andere deelnemers.
  • De inhoud van elke reis is anders. Jaarlijks biedt Femma een gevarieerd aanbod aan; voor elk wat wils: weekends dichtbij, stadsbezoeken, verre bestemmingen, fiets- en wandelvakanties, vakanties voor (groot)moeders met (klein)kinderen. Nu eens ligt de klemtoon op natuur, dan op cultuur, maar meestal is het een combinatie op maat van Femmavrouwen.
  • De begeleiding gebeurt door vrijwilligers met een passie voor reizen. Ze engageren zich om anderen te laten delen in die passie.  Ze volgen bij Femma een opleiding tot reisbegeleidster. Ze werken mee aan het uitzoeken en uitwerken van het aanbod. Ze leren continu bij door ervaring , uitwisseling in de groep van reisbegeleidsters en coaching door Veerle, als beroepskracht verantwoordelijk  voor de Vrouwenreizen.
  • Dankzij de grote inzet van vrijwilligers, de aandacht voor ontmoeting en sfeer en de professionele opvolging door Veerle, zijn de Vrouwenreizen steeds helemaal ‘af’ of ‘all-in’: inhoudelijke, logistieke en praktische voorbereiding en begeleiding zoals gebruikelijk in de reissector en een warme Femmasfeer en omkadering als grote extra.
Enkele citaten van deelnemers illustreren dit:

‘Wat aarzelend pakte ik mijn valiesje. Heel gauw voelde ik de warmte, de geborgenheid van de groep. Na een warm, hartelijk onthaal maakten we op een aangename manier kennis  met mekaar en met wat het weekend zou brengen.  Ik legde contacten met verschillende vrouwen uit gans het Vlaamse land. Ik ontdekte bouwstenen, gevoelens, leefstijlen van in mijn goeie kajotsterstijd!  Er was zeker voldoende me-time. Ik ging als het ware herboren en innerlijk sterk verrijkt naar huis.’

‘Weer heel warme, krachtige vrouwen ontmoet. Durven hun kwetsbaarheid te tonen. Spreken over perfectie en falen in alle openheid is de kracht van de zingeving die we nodig hebben.’
(deelneemsters  inspiratiedagen aan zee)

Beantwoordde de reis aan je verwachtingen? Waarom? Waarom niet?

‘Beter! Goede afwisseling tijdens de cruise tussen bezichtigingen en rust. Heel fijn dat er in de mate van het mogelijke werd ingespeeld op verzoeken. De cohesie in de groep was uitstekend.’ (een mama)
Waar voelde je je het minst goed bij en waarom? ‘Het stoppen van de reis en het afscheid nemen van de toffe groep. Omdat ik graag nog langer had gebleven in Egypte en omdat de groep de max was, zou ik ze graag nog eens allemaal op dezelfde reis ontmoeten.’ (Enio, jongere) 

Hoe of waardoor ervaarde je dat het een Femma-reis was?

‘De samenstelling van ons gezelschap. En iedereen was welkom en aanvaard. Blij om Veerle te leren kennen, een ongelofelijk toffe madam, bezorgd om elke deelnemer.’ (oma José)
‘Ondanks de zeer complexe samenstelling van de groep (leeftijd, interesses) en dankzij de aanwezigheid van Zoë en Roel was dit een diep-menselijk avontuur. Ik bewonder de inzet van mama’s die een kind met een beperking hebben.’ (Oma Anne)
(deelnemers aan Egypte met kids, mama’s en oma’s)

Het bijzondere zit in zoveel kleine dingen o.a. een hartelijke welkom, goede morgen – goede dag – goede avond – goede nacht, dank je wel, een lach, een arm, een schouderklopje, een hm... hm... van herkenning, een vleugje humor ... Zoveel kleine tekens van vriendelijkheid.  De reisbegeleidsters zijn er sterk in . Spontaan, zo stellen we vast zijn Femma Vrouwenreizen plekken om hierin te oefenen én er zelf van te genieten. Tijdens de reis benutten de reisbegeleidsters alle kansen bijv. luisteren naar de stilte in de woestijn, met een citaat of een tekst het even stilmaken in de grote groep, luisteren naar wat de deelnemende kinderen ons te zeggen of te leren hebben, ...

Zin om je volgende reis te boeken?

Als je houdt van reizen in goed gezelschap, goed georganiseerd, super begeleid en in een toffe sfeer, dan mag je Femma’s Reiscafé in 2020 niet missen.
Op deze gezellige bijeenkomst maak je kennis met het nieuwe reisaanbod van Femma, met de begeleiders
én met gelijkgestemde vrouwen die net als jij op zoek zijn naar hun volgende interessante reis.
Of die – misschien net als jij – voor het eerst komen proeven.

  • Wanneer? Zondag 16 februari 2020 van 13u tot 16u30
  • Waar? Zaal Posthoorn - Brusselsesteenweg 49 - Mechelen
  • Info? Veerle.vlasselaer@femma.be

Meer lezen over Femma Vrouwenreizen? Dat kan in ons Femma magazine van november 2019.

Reacties

Margareta Van de Broek schreef

Ik zou graag meegaan naar Baltische landen op 28/7 tot 5/8/20

Reageer