Marokko laat sporen na

{$items.title}

Als Marokko bij jou vooral het beeld oproept van de miljoenenstad Casablanca, omringd door woestijn, dan is deze blog waarschijnlijk een openbaring. Marokko is zoveel rijker, kleurrijker en indrukwekkender, aan cultuur en natuur. De 11-daagse reis van Femma vrouwenreizen laat je met dit alles kennis te maken. Een kans die je moet grijpen!
 

Marokko is een land van vlaktes en bergen, van bossen en wijngaarden. Van woestijnen en oases, weelderige tuinen, specerijen en kruiden. Land van madrassa’s, medina’s, kasba’s, foundouks en soeks … Geen idee wat dat zijn? Dan moet je zeker verder lezen!

Wij trekken van noord naar zuid en bezoeken op onze rondreis de 4 Keizerlijke Steden: Marrakech, Fès, Meskes en Rabat. Elk van deze steden werd gesticht door een grote Arabische of Berberse dynastie, die telkens de stad in kwestie tot hoofdstad maakte. Een bezoek aan deze vier is als het ware een reis door de geschiedenis. 


Marokko heeft iets magisch

In Rabat, nog gedeeltelijk omringd door een okerkleurige muur, bevinden zich o.a. het paleis van de huidige koning Hassan, de Hassanmoskee en de Hassantoren. We maken een betoverende wandeling doorheen de medina en de kasba van Oudaya met zijn Andalusische tuinen. De medina is het pittoreske, oudste deel van Noord-Afrikaanse steden, omringd door stadsmuren. Naast dichtopeenstaande en gestapelde woningen vind je er veel winkels en andere bedrijfjes. De kashba is het – vroeger – verdedigbare deel van de medina.

Fès is de godsdienstige, intellectuele en artistieke metropool van Marokko met haar beroemde madrassa's of koranscholen. We bezoeken de oude stad Fès-el-Bali en de nieuwe Fès-el-Jadid, ondanks haar naam gesticht in de 12de eeuw. Een korte rit brengt ons naar de fondouk van Nejjarine (17de eeuw), traditioneel een plaats waar handelaars samenkwamen en goederen werden opgeslagen.

Landschappen die je doen dagdromen

We vervolgen onze reis in zuidelijke richting en doorkruisen fascinerende landschappen. We houden o.a. halt in Tinejdad, een ksar* in het palmbos van Ferkla en we maken een uitstap naar de bergengte van de Todra, uniek, tussen bergwanden van meer dan 300 m hoog.
We rijden door de vallei van de Dadès en volgen de ‘Route van de Kasba's’ die van de ene oase naar de andere voert. Het grote aantal en de pracht van de kasba's maken deze streek tot een originele trekpleister.

De weg van Ouarzazate naar Marrakech biedt een prachtig uitzicht op de bergen van de Hoge Altas. In Marrakech wandelen we eerst naar het Jemaa-el-Fna plein, waar slangenbezweerders, dansers en muzikanten ons vergasten op een kleurrijk schouwspel. We bezoeken de Medina, een doolhof van al dan niet overdekte steegjes, die uitlopen op gezellige pleinen. Achter de schamele gevels verbergen zich soms weelderige woningen. Boven de daken van de stad prijken talrijke minaretten. We brengen een bezoek aan de tuin van Majorelle per koets en schuiven aan voor het diner in het Ksar Hamra paleis in de medina.

Stad van houtsnijders en zilverwerk

Op dag 9 staat een uitstap naar Essaouira gepland, gebouwd op een rotsachtig schiereiland en omgeven door roze omwallingen. De stad doet denken aan een typisch Portugese havenstad en heeft alles om te behagen: een elegante architectuur, een vreedzame sfeer en mooie voorbeelden van Moorse en Portugese kunst.

In Casablanca nemen we de vlucht terug naar huis. Maar eerst bezoeken we o.a. nog het domein van de schitterende nieuwe Hassan II-moskee, die plaats biedt aan 25.000 personen – en met het voorplein erbij, aan 150.000 personen!

Deze reis laat een onvergetelijke herinnering na met de witte medina’s, de markten, kasba’s, tuinen en het rijke culturele erfgoed. Schrijf je in en kom de magie van Marokko zelf beleven!


*Een ksar is een versterkt dorp in Berberse architectuur typisch voor Noord-Afrika.

Praktisch

Do 9 mei tem zo 19 mei 2019
Reisbegeleiding: Veerle Vlasselaer
Het volledige reisprogramma vind je hier.

Inschrijven kan via de website. Je kan ook bellen naar 0473 99 28 01 of mailen:  veerle.vlasselaer@femma.be

Meer info over onze reizen vind je hier.
 

Reageer