Mannen met grote ballen zijn van nature minder zorgzaam

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

De grootte van de testikels van een man is indicatief voor de mate waarin hij zich van nature inzet voor de opvoeding van zijn kinderen. Dat blijkt uit een studie die is verschenen in Proceedings of the National Academy of Science. De resultaten kunnen helpen verklaren waarom sommige mannen zorgzamer zijn dan anderen.

In de dierenwereld komt het geregeld voor dat de mate van promiscuïteit van mannelijke dieren recht evenredig is met de grootte van de testikels.

Concreet geven mannetjesdieren met kleinere testikels de voorkeur aan het verzorgen en opvoeden van hun jongen, terwijl mannetjesdieren met grotere exemplaren vooral geïnteresseerd zijn in het produceren van zo veel mogelijk nakomelingen.

Hersenscans
Dit gegeven bracht onderzoekers aan de Emory University in Atlanta in de VS op het idee bij mensen na te gaan of er een verband bestaat tussen de grootte van de teelballen van mannen en de mate waarin ze bijdragen tot de opvoeding van hun kinderen.

Concreet bestudeerden ze 70 mannen die vader waren van kinderen van 1 of 2 jaar. Ze scanden hun hersenen terwijl ze de mannen foto's van hun respectievelijke kinderen toonden.

Bij de mannen met kleinere testikels bleek dit een opvallend grotere respons op te leveren in die hersendelen die instaan voor beloning. Bij mannen met grotere testikels bleken dezelfde hersendelen tot 3 keer minder sterk te reageren.

Culturele en sociale factoren
Interviews met zowel de mannen als hun partners bevestigden dat de mannen met kleinere testikels meer betrokken waren bij de opvoeding van hun kinderen.

"Deze resultaten vertellen ons iets over de vraag waarom sommige mannen van nature meer geneigd zijn tot het verstrekken van zorg dan anderen. Dat mag echter geen excuus vormen voor die andere mannen. Zij moeten gewoon een grotere inspanning leveren", zegt een van de onderzoekers.

De studie hield geen rekening met culturele of sociale factoren die eveneens een rol kunnen spelen in de mate van betrokkenheid van vaders. Sowieso is verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld om vast te stellen of het gegeven van vader worden ook een effect heeft op het zorggedrag van een man.

Bron: www.vrtnieuws.be

Reageer