Liefde op afstand

Verliefdheid komt het meest totaal onverwacht:  op reis, tijdens een studie in het buitenland, … niet altijd woont onze nieuwe geliefde om de hoek. Maar het kan ook gebeuren dat je partner zich op een zeker moment genoodzaakt ziet om zijn of haar koffers te pakken:  voor werk, studie, verhuis met de familie, ….

Niet altijd is het gemakkelijk om de afstand - letterlijk en figuurlijk - te overbruggen. Standaardzinnen als 'wacht op me, ik kom achter je aan' blijven in de praktijk vaak niet meer dan een wens. En helaas zorgt de afstand er soms voor dat de relatie tot een einde komt. Want afstand is, zeiden onze grootmoeders, als de wind die kleine vuren dooft en grote vuren aanwakkert.

Een liefde op afstand betekent verdriet, hartzeer, jaloezie en misverstanden.  Maar laten we het positief houden! Een liefde op afstand kan overleven!  Echt!

Enkele tips:
1. Maak handig gebruik van de moderne technologie
We hebben het hier niet over een simpele e-mail of over chatten, maar over de moderne videoconferentie-programma's en telefoneren via internet, Skype bijvoorbeeld.  Maar er bestaan nog veel meer van dit soort producten. Rust je uit met een webcam en met een snelle internetverbinding en jullie kunnen met elkaar praten wanneer en hoeveel jullie zelf maar willen. En daarbij kunnen jullie elkaar ook nog eens diep in de ogen kijken, alsof je samen in de kamer op de bank zit. Bijna dan...

2. Ga niet naar bed zonder een misverstand aan de telefoon recht te zetten
Afstand is iets verschrikkelijks. Je krijgt ruzie om dingen waar je gewoonlijk om lacht. En de gevolgen kunnen wel eens heel onplezierig zijn. Probeer daarom een misverstand, of elk ander onbegrip, met elkaar uit te praten voordat je je bed opzoekt.

3. Wees altijd helder en duidelijk
Vertel hem of haar duidelijk wat je doet en waar je mee bezig bent. Geef in geen geval een mysterieuze draai aan je verhalen door de telefoon of via internet. Een partner op afstand is extreem gevoelig en misschien ook wel jaloers. Wakker deze gevoelens niet aan met dubbelzinnige uitspraken of halve verhalen.

4. Onderhoud de sociale contacten in je eigen wereldje
Dat je partner ver weg woont, wil nog niet zeggen dat je jezelf in huis moet opsluiten en uren naast de telefoon moet doorbrengen. Een gezond sociaal leven haalt de scherpe kantjes van het gemis van je partner weg.

5. Plan je reisjes goed
Probeer je reisjes naar je 'verre partner' goed te plannen en verdeel ze zo gelijk mogelijk over de periode dat jullie van elkaar geschieden zullen zijn. Wissel, zo mogelijk, de bezoekjes af: de ene keer komt hij of zij naar jou, de andere keer ga jij. Let verder ook op de financiën (van de liefde alleen kun je niet leven). Laat je niet meesleuren door het enthousiasme dat iedereen vooral in het begin van een nieuwe relatie meemaakt, tenminste als je niet wilt dat je enige herinnering aan deze periode een  ‘rode’ bankrekening is. Denk na en volg niet blindelings je hart.

Hebben jullie advies? Hoe ervaren jullie een relatie met een partner op afstand? Wat doen jullie om de periode dat jullie elkaar niet zien enigszins draagbaar te maken?

Reageer