Leer je buren kennen

{$items.title}

Het meinummer van Femma magazine staat volledig in het teken van ‘buurt’. Een sterk gemeenschapsgevoel is de hoeksteen van een warme samenleving. Door de vriendschapsbanden en het samenhorigheidsgevoel te versterken, krijgen eenzaamheid en isolement geen kans. Dat is ook waar schrijfster Margot Vanderstraeten voor pleit:

‘De essentie is altijd dat we contact moeten zoeken met onze buren en dat vergt een fysieke inspanning. Dat gaat niet via de computer.’

Van Margot Vanderstraeten verscheen onlangs de novelle Het zusje van de buurvrouw, geschreven in opdracht van Te Gek!?, de organisatie die het taboe rond psychische gezondheid wil doorbreken.

Louis en de Marokkaanse Zaida zijn al jaren buren, maar komen pas in contact met elkaar wanneer een lek in de waterleiding hen verplicht om praktische regelingen te treffen. Ze kunnen het goed vinden met elkaar, beginnen zelfs samen een blog, maar over hun privéleven blijven ze erg gesloten. Wanneer Zaida halsoverkop naar het buitenland vertrekt, laat ze Louis achter met een koekjesdoos vol herinneringen aan haar overleden zusje Nadja en met de vraag om Nadja’s verhaal op te schrijven. Hij duikt in de vele grote en kleine gevechten die ze voerde: binnen haar familie, tegen de vooroordelen, maar vooral ook tegen zichzelf.
Het boek gaat over een Marokkaans meisje dat aan anorexia lijdt, maar meer dan op de ziekte zelf spitst het verhaal zich toe op de manier waarop de Marokkaanse cultuur tegenover psychische problemen staat. Naast een groot deel onwetendheid speelt daar ook een religieuze en culturele drempel en vaak is er ook nog een taalbarrière. ‘Woorden als depressie en depressief gebruiken wij niet. Wij doen niet aan ziektes in het hoofd.’
Met dit aangrijpende verhaal wil Margot Vanderstraeten de problematiek rond psychische gezondheid bij een grote groep mensen brengen die daar anders niet over praten of niet mee in contact komen, want niet alleen in de Marokkaanse cultuur heerst daarrond nog altijd een groot taboe.

Margot Vanderstraeten , Het zusje van de buurvrouw, Angèle, 128 blz., 17,50 euro

En er is ook nog de fototentoonstelling Buren 2018 waarvoor Margot Vanderstraeten ruim vijftig kleurenfoto’s selecteerde van Dan Zollman, die ook voor het coverbeeld van haar bestseller Mazzel tov zorgde. De Belgische fotograaf volgde jarenlang met zijn camera het leven van de chassidische joden in zijn woonplaats Antwerpen. Hij maakte unieke beelden van de meestal onzichtbare leefwereld van zijn vrome stadsgenoten.
De foto’s in de tentoonstelling worden ondersteund door passages uit het succesvolle boek Mazzel tov. Sommige citaten bieden uitleg of houden de kijker en de lezer een spiegel voor, andere werpen vragen op of inspireren.

Buren 2018 verwijst naar de postcode waarbinnen de Antwerpse joodse wijk is gesitueerd. 2018 verwijst uiteraard ook naar nu. In Buren 2018 staan heden en toekomst centraal.

Buren 2018, fototentoonstelling
Kazerne Dossin, 4de verdieping
Gowin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen
Tot 31 augustus 2018
Gratis toegang

Reageer