Kook jij ook wel eens voor buren die dat zelf niet kunnen?

{$items.title}

Meer dan drieduizend Brusselaars kunnen niks hun thuis noemen. Ook niet in de winter als het buiten vriest. Ook niet tijdens de feestdagen wanneer jij lekker knus met de familie een met liefde bereidde maaltijd gulzig naar binnen werkt. Dit niet in mijn wijk, dachten de meiden van Femma Molenbeek Wonder Girls en de madammen van Femma Molenbeek Parels. Ze sloten de handen ineen en trakteerden samen  de dak- en thuislozen van hun wijk op een heus feestmaal.

Het is een goed uur voor etenstijd als Karima de laatste instructies geeft voor de afwerking van zo’n vijftig liter spaghettisaus. Al dagen zwoegt ze samen met de anderen aan een behoorlijk sjiek diner van meerdere gangen. “De gedachte dat minstens honderd daklozen uit de buurt zich een keer niet druk hoeven maken over een lekkere en gezonde maaltijd maakt ons blij”, zegt ze terwijl ze nog eens stevig in de pan roert. “En een ander blij maken, dat doen we graag.”

Een ander blij maken doen we nu  eenmaal graag

De achttienjarige Alexia knikt hevig als ze het Karima hoort zeggen. Samen met enkele andere leeftijdsgenoten vormt ze de Femmagroep Molenbeek Wonder Girls. De rode lijn door de activiteiten die zij organiseren lijkt wel: iets moois doen voor een ander. Want naast eten serveren aan daklozen stond dit jaar ook nog op het programma: een verwendag voor de bewoners van het plaatselijke rusthuis en babysitten op de kindjes van jonge, drukbezette ouders. Waarom? “Gewoon omdat we de wereld rondom ons mooier willen maken”, luidt het simpele antwoord.

Het is nu de tweede keer dat deze activiteit door Femma wordt georganiseerd. Vorig jaar waren het de Parels alleen die alle ondernemers uit de buurt vroegen om mee te doen. De bakker levert brood, de plaatselijke supermarkt flessen water en zo zijn er nog die iets doneren. “Dat was zo’n succes dat Thermos, de daklozenvereniging waarvoor we het allemaal deden, ons vroegen om het dit jaar weer te doen”, vertelt Karima trots. “Nu waren er ook andere organisaties zoals de MIVB en de gemeente Molenbeek die graag wilde meehelpen. En het leek ons ook leuk om de nieuwe, jonge Femmagroep uit de wijk bij dit project te betrekken.”

Of je die glimlach hebt gezien

Ondertussen lijkt alles gereed. Net op tijd, want er stopt prompt een lijnbus van de MIVB voor de deur. Speciaal voor Femma, zo blijkt. Alle vrijwilligers én al het eten past perfect in de lijnbus die nu even als taxi dient.

Eenmaal aangekomen, staan er al een aantal hongerige daklozen netjes in de rij te wachten. ‘Het is niet elke avond dat we zo lekker eten’, grapt een jonge Engelssprekende man die net als de meeste andere daklozen liever niet herkenbaar in beeld wordt gebracht. Als de deksels van de pannen zijn en de borden gevuld vraagt Alexia: “Zie je die glimlach?” En ondertussen wijst naar de daklozen die zichtbaar smullen van het eten. “Daar doen we het voor!”

Reageer