Kinderen krijgen is nefast voor je carrière

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Als ze moeder worden, dalen vrouwen op de carrièreladder. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel bij 800 Vlaamse vrouwen, zo melden de Coreliokranten. Niet bepaald uit vrije wil: de vrouwen krijgen minder kansen op het werk, en haken daardoor af.

"Het moederschap verslechtert voor veel vrouwen de situatie op het werk", zegt sociologe Ilse Laurijssen. Ze volgde het arbeidstraject van meer dan 800 Vlaamse vrouwen gedurende zes jaar. Op 23-, 26- en 29-jarige leeftijd werden ze geïnterviewd.

De conclusie van Laurijssen is dat het werk van vrouwen gemiddeld genomen minder uitdagend wordt na de geboorte van een kind. "Ze mogen minder zelf beslissen, ze hebben minder vrijheid en ze moeten minder creatief zijn".

Na de baby ervaren vrouwen ook meer stress op het werk. Niet zozeer de combinatie werk-gezin speelt parten, maar de veranderende inhoud van het werk.

De onderzoeksresultaten verklaren volgens Laurijssen ook waarom vrouwen vaak voor deeltijds werk kiezen. Bij verslechterende werkomstandigheden is men immers al sneller geneigd voltijds werk op te geven en meer tijd te besteden aan het gezin. Dat geldt vooral voor een belastende job, die weinig motiveert.

"Vrouwen moeten zogezegd allemaal voltijds werken, want door deeltijds werk hebben ze later een laag pensioen. Maar volgens ons onderzoek gaan moeders deeltijds werken wanneer hun werk juist te weinig motiverend en uitdagend is, waardoor de combinatie extra moeilijk wordt."

Waarom vrouwen minder kansen aangeboden wordt op het werk eens ze kinderen krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. De sociologe ziet verschillende mogelijkheden: "Het kan zijn dat vrouwen zelf een andere baan zoeken, met het idee om parttime te gaan werken in het achterhoofd.

"Maar het kan ook subtieler zijn: misschien proberen de collega's en werkgever de kersverse moeder te ontzien, vanuit het idee dat ze al genoeg aan haar hoofd heeft. De baas wil ze niet lastig vallen met extra werk, maar zo wordt het werk minder uitdagend en bevredigend." Om niet te zeggen frustrerend dat je niet meer voor vol wordt aanzien omdat je moeder bent.

"Deeltijds werken is geen luxekeuze. Het is gemakkelijk gezegd dat vrouwen er zelf voor kiezen en dus de gevolgen als lager pensioen maar moeten dragen. Maar de belasting en stress voor deze vrouwen is zo hoog, dat ze liever switchen van carrière."

Hoe evolueerde jouw carrière nadat je mama werd?  Merk jij hier iets van?  En de papa's?

Bron: demorgen.be

Reageer